Duitsland vergroot druk op niet-gevaccineerden
Inwoners van Duitsland die niet gevaccineerd zijn of genezen van Covid-19, moeten vanaf medio oktober betalen voor coronatests als ze willen deelnemen aan het openbare leven. Vanaf 23 augustus geldt voor hen bovendien een verhoogde testplicht onder bepaalde omstandigheden. Dat maakte bondskanselier Angela Merkel dinsdagmiddag bekend na een videovergadering met de leiders van de zestien deelstaten.
Berlijn en de deelstaten vergaderden over ‘laagdrempelige maatregelen’ om een vierde besmettingsgolf in de herfst zo laag mogelijk te houden. De besmettelijke deltavariant vergroot de kans op zo'n golf.
Het gratis testen stopt met ingang van maandag 11 oktober. ,,Iedereen heeft vanaf nu dan acht weken de tijd om zich te laten inenten’’, lichtte vergaderingsvoorzitter en burgemeester van Berlijn Michael Müller (SPD) toe. Wie geen gebruik maakt van dat vaccinatieaanbod, moet daarna betalen voor tests. Een uitzondering geldt voor mensen die om gezondheidsredenen niet gevaccineerd kunnen worden en voor wie geen vaccinatieadvies bestaat (zwangere vrouwen, kinderen en adolescenten).
De gedachte achter de afschaffing van gratis tests is dat de federale overheid (lees: de belastingbetaler) niet kan blijven opdraaien voor de kosten ervan als iedereen de kans heeft gehad zich te laten inenten. Duitse burgers kunnen zich sinds maart 2021 minstens eenmaal per week gratis laten testen. Dat kostte ‘Berlijn’ tot eind juni al zo’n 2,6 miljard euro. Hoeveel niet-gevaccineerden moeten gaan betalen voor de tests, bepalen de particuliere testcentra. De prijzen schommelden in het verleden tussen de 20 en 40 euro.
Druk
De maatregel moet de druk op niet-gevaccineerden vergroten want het vaccinatietempo vertraagt en Duitsland wil geen vaccinatieplicht invoeren. Wie niet gevaccineerd of genezen is, heeft nu al een negatieve testuitslag nodig in bijvoorbeeld hotels, restaurants en bioscopen maar dat wordt vanaf 23 augustus uitgebreid tot andere openbare binnenruimtes zoals musea, fitnessstudio’s, kerkdiensten, kappers en andere diensten met lichaamscontact alsook zieken- en verpleeghuizen. De uitslag van een antigeentest mag maximaal 24 uur oud zijn, van een PCR-test niet ouder dan 48 uur. De verhoogde testplicht geldt in gebieden met meer dan 35 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in een week. ,,Voor risicovolle gelegenheden zoals bars en clubs kunnen de deelstaten aanvullende maatregelen nemen’’, zei Merkel.
In winkels en het openbaar vervoer blijft volgens haar voor iedereen het dragen van een medisch mondkapje verplicht.
Beslissingsfactoren
Merkel en de deelstaatleiders waren het er ook over eens dat coronamaatregelen niet louter meer gebaseerd kunnen zijn op de zogenoemde zeven dagen-incidentie (aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in een week). Ze laten de deelstaatministers van Volksgezondheid een voorstel doen voor een nieuwe beslissingsdrempel waarbij ook rekening wordt gehouden met factoren zoals inentingspercentages in bepaalde leeftijdsgroepen en bezetting van de ic-bedden met coronapatiënten.
In Duitsland hebben inmiddels 52 miljoen inwoners (van de 83,7 miljoen) minstens één coronaprik gekregen (62,5 procent) en zijn 45,8 miljoen mensen volledig gevaccineerd (55,1 procent). Bij de 12- tot 17-jarigen heeft ruim een miljoen (22,5 procent) een eerste prik gehad, meldde minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) dinsdag op Twitter. Ideaal zou volgens Merkel zijn als 90 procent van de 60-plussers is ingeënt (nu 80 procent) en zo'n 85 procent van de 12-jarigen en ouder. ,,Dat komt neer op 70 procent van de bevolking.’’
Bekijk hieronder onze video’s over de coronavaccins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sinistere verklaring van hoofdverdachte in zaak Maddie McCann: ‘Vreemd, ze gilde niet’
-
Chris Christie brengt aantal Republikeinse presidentskandidaten op zes
De voormalige gouverneur van de staat New Jersey Chris Christie heeft zich namens de Republikeinen gemeld als kandidaat voor de presidentsverkiezingen. De 60-jarige Christie nam het in 2016 ook al eens op tegen zijn partijgenoot Donald Trump. -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
Lichaamsdelen vermiste Nederlandse gevonden in Rio de Janeiro
In het Braziliaanse Rio de Janeiro heeft de politie in het water van de Guanabara Baai lichaamsdelen gevonden van de Nederlandse Britt Blom, die sinds december vorig jaar was vermist. Dat melden Braziliaanse media. De politie liet woensdag weten dat onderzoek van genetisch materiaal van de lichaamsdelen heeft aangetoond dat het inderdaad gaat om de 36-jarige Nederlandse.
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
-
-
-
Trein richting Amsterdam strandt in Tiroler tunnel wegens brand, reizigers geëvacueerd
De Oostenrijkse hulpdiensten hebben vanwege brand rond de 370 treinreizigers uit een ruim vijftien kilometer lange tunnel in Tirol geëvacueerd. De trein was onderweg naar Amsterdam en Hamburg, melden Oostenrijkse media. Vijftig mensen raakten lichtgewond. De brand is inmiddels geblust. -
Honderden Belgen de straat op om ‘lage straffen’ na fatale ontgroening Sanda Dia
In België zijn honderden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de straffen die zijn uitgedeeld vanwege een fatale ontgroening. Volgende de betogers zijn die werkstraffen en geldboetes veel te licht en is sprake van klassenjustitie en racisme. Het betoog krijgt in Nederland navolging bij de Belgische ambassade.