Duitsland ziet Nederland weer als ‘hoog risico': vanaf dinsdag strengere regels voor reizigers
Nederland geldt met ingang van dinsdag 27 juli weer als hoogrisicogebied voor Duitsland. Dit betekent onder meer dat reizigers tien dagen in quarantaine moeten na aankomst op hun bestemming in de Bondsrepubliek. De quarantaineplicht geldt niet voor mensen die volledig gevaccineerd zijn of genezen van een besmetting met het coronavirus, meldt het Duitse RIVM.
Reizigers die de laatste tien dagen verbleven in een hoogrisicogebied moeten zich voor binnenkomst in Duitsland registreren op het toegangsportaal van de Bondsrepubliek. Deze registratieplicht geldt niet voor grensverkeer (mensen die minder dan 24 uur in Duitsland blijven) en voor mensen die minder dan 72 uur in een hoogrisicogebied waren voor bezoek aan naaste familie (ouders, kinderen), echtgeno(o)t(e) of levenspartner die niet tot hetzelfde huishouden behoort of voor de uitoefening van een gedeelde voogdij.
Wie volledig is gevaccineerd (laatste prik meer dan twee weken geleden) of genezen van een coronabesmetting, moet op dit portaal ook een bewijs van vaccinatie of genezing uploaden. Dat moeten deze reizigers ook bij de grens kunnen laten zien. De Duitse politie voert steekproefsgewijs controles uit.
Wie nog niet (volledig) is ingeënt, moet bij de grens al een negatief testresultaat kunnen laten zien. Dat bewijs mag bij Antigeen- of sneltesten maximaal 24 uur oud zijn, bij PCR-testen maximaal 72 uur. Deze testplicht geldt voor iedereen vanaf zes jaar. Wie tot deze categorie reizigers behoort, moet tien dagen in quarantaine in Duitsland. Die periode kan na vijf dagen al eindigen met een negatief testresultaat (afname van sneltesten kan gratis bij testcentra). De quarantaineplicht geldt niet voor mensen op doorreis die niet overnachten in Duitsland.
Hoe komen we in Duitsland?
Met het begin van de zomervakantie in de regio Zuid trekken dit weekend weer veel Nederlanders naar of door Duitsland op weg naar hun vakantiebestemming. De Duitse ANWB waarschuwt voor files als gevolg van vakantiedrukte én de gevolgen van de overstromingen.
Vooral in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen en de buurstaat Rijnland-Palts zijn gedeelten van een aantal rijks- en snelwegen afgesloten wegens wateroverlast, opruim- en reparatiewerkzaamheden. Het gaat onder andere om de snelweg A61 (Venlo-Hockenheim), ten zuidwesten van Keulen tussen de knooppunten Kerpen en Meckenheim. Verkeer wordt lokaal omgeleid via de A565. Een ander alternatief is de A3 bij Keulen. Eveneens gestremd is de A1 - een belangrijke Noord-Zuidverbinding - ter hoogte van Leverkusen tussen de knooppunten Keulen-West en Erfttal. Op het traject Keulen - Euskirchen is de snelweg is in beide richtingen afgesloten tussen Hürth en Kreuz Bliesheim. De wegafsluitingen kunnen maanden duren volgens de ADAC.
Balen
Gertjan Paas (40) uit het Groningse Hoogkerk baalt als een stekker van de strengere inreisregels. Hij heeft een vakantiehuisje aan de Moezel geboekt in Cochem, ten zuidwesten van Koblenz. Hij ziet zijn vakantie in het water vallen.
,,We zouden vrijdag 6 augustus vertrekken en zijn met vier volwassenen en drie kleine kinderen (de jongste één, de oudste drie). Alleen ik ben dan volledig gevaccineerd. Dit betekent dat ik als enige niet in quarantaine hoef en alle boodschappen mag doen’’, zegt hij lachend als een boer met kiespijn door de telefoon. ,,Zonder gekheid: je bent daar natuurlijk ook om wat met zijn allen te zien.’’
Paas begrijpt niks van de Duitse beslissing. ,,Ik wist wel dat ze daar strenger zijn dan bij ons maar je gaat er niet van uit dat reizen naar een buurland plotseling lastig wordt omdat wij zogenaamd donkerrood kleuren. Vooral omdat je zonder probleem naar een land als Italië kunt.’’
Dat de quarantaine in het slechtste geval tien dagen duurt maar met een negatief testresultaat kan worden gehalveerd, maakt voor de Groninger en zijn gezelschap geen verschil. ,,We zijn maar een week weg’’ verzucht hij.
De vader van een kind van 2,5 weet niet hoe het nu verder moet. ,,Ik ga na het weekend het vakantiepark maar eens bellen om te horen hoe en wat. Misschien verandert de situatie nog. En dan te bedenken dat we twijfelden tussen Denemarken en Duitsland. We kozen het laatste land kozen vanwege de Deense eis voor een negatieve test van maximaal 48 (antigeen) of 72 uur (PCR).’’
Boven de 200
Aanleiding voor het classificeren van Nederland als hoogrisicogebied is de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen. Gekeken naar het aantal nieuwe gevallen per 100.000 inwoners in een week waren dat er donderdag 388,5. Dat is fors meer dan de kritische grens van 200. Alles daarboven levert het stempel ‘hoogrisicogebied’ op. Een land of regio krijgt dat stempel niet meteen, het is dus geen momentopname, maar pas als sprake is van een ‘stabiele’ ontwikkeling. De beslissing wordt genomen door de Duitse regering op basis van analyses van de ministeries van Binnen- en Buitenlandse Zaken en dat van Volksgezondheid.
Ter vergelijking: het besmettingscijfer in Duitsland was vrijdag 13,2. Gekeken naar de deelstaten afzonderlijk had Berlijn het hoogste aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in een week (21,8), de aan Nederland grenzende deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen respectievelijk 16,2 en 14,9 en Mecklenburg-Voor-Pommeren het laagste met 3,0.
Duitsland classificeerde Nederland dit voorjaar ook al als hoogrisicogebied. De strengere inreisregels eindigden op 30 mei. Daarna werd ons land weer een risicogebied (besmettingscijfer per 100.000 inwoners in een week boven de 50), waarna alle niet-noodzakelijke reizen werden ontraden. Voor wie toch reisde en daarna Duitsland in wilde, gold een verplichte registratie, een negatief testresultaat of een bewijs van volledige vaccinatie (twee weken na tweede prik) of genezing van coronabesmetting.
Op 27 juni zetten de Duitsers Nederland weer op ‘groen’. Sinds zondag 18 juli gold ons land weer als risicogebied, waarmee de quarantaineplicht verviel.
Spanje
Naast Nederland geldt ook Spanje vanaf dinsdag als gebied met een hoog besmettingsrisico. Het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in een week bedroeg donderdag 381,2 en op de Balearen met onder andere Mallorca 365. Tot dusver waren binnen Europa alleen Groot-Brittannië, Portugal en Cyprus hoogrisicogebieden, blijkt uit de lijst op de site van het Robert Koch Institut. Laatstgenoemd land heeft met een besmettingscijfer van iets minder dan 800 de hoogste incidentie in Europa.
Bekijk hieronder onze video’s over corona en de vakantie:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
PREMIUMOekraïne
Puinruimen en daken dichten: inwoners kapotgeschoten dorp proberen draad weer op te pakken
Na maandenlange beschietingen ten noorden van Cherson trokken de Russen zich terug. Ze gaven de hoop op om ooit de havenstad Odesa te bereiken. Voor de inwoners van het gebied rest puinruimen. Onverzettelijk, maar geplaagd door nachtmerries, pakken ze de draad weer op. -
UPDATE
Zeker drie doden, mogelijk honderden gewonden door zware tornado in Arkansas
Een zware tornado heeft vrijdag de stad Little Rock in de Amerikaanse staat Arkansas getroffen en het leven gekost aan drie mensen. Plaatselijke media melden mogelijk honderden gewonden en veel schade. De burgemeester van Little Rock heeft de gouverneur van de staat gevraagd om hulp van de nationale garde. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
Rus die strafkamp probeerde te ontvluchten om anti-oorlogstekening van dochtertje, opgepakt in Belarus
In Belarus is donderdag een 54-jarige Rus aangehouden die op de vlucht was voor de autoriteiten in zijn land, omdat zijn dochter op 12-jarige leeftijd een tekening tegen de oorlog had gemaakt.
-
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
-
-
Acht bewakers mogelijk aangeklaagd voor moord na fatale brand in migrantenopvang Mexico
De fatale brand in een detentiecentrum voor migranten in de Mexicaanse grensplaats Ciudad Juárez wordt onderzocht als een mogelijk geval van meervoudige moord. Bij de brand kwamen maandagavond 39 mensen om en raakten 27 personen gewond. -
Poetin bereidt Rusland voor op ‘eeuwige oorlog’ met het Westen nu invasie in Oekraïne stokt
De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, had onlangs een ontnuchterende boodschap voor de gasten van een privéfeest in Moskou. Hij zei dat de oorlog in Oekraïne “lang, zeer lang” zal duren en dat het allemaal “nog veel moeilijker” zal worden. Dat meldt de Britse krant ‘The Guardian’ die ook een expert citeert die de aankondiging van Peskov en recente speeches van Poetin interpreteert als stappen van het Kremlin om de Russen voor te bereiden op een “eeuwige oorlog” met het Westen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer