Duizenden agenten in Parijs op de been voor protesten ‘gele hesjes’

VideoFrankrijk maakt zich op voor een weekeinde met nieuwe protesten van 'gele hesjes'. In Parijs waken morgen  ongeveer achtduizend agenten over de veiligheid, zegt de politie. Ook worden er pantservoertuigen ingezet.

Veel ‘gele hesjes’ willen van zaterdag hun vijfde grote nationale protestdag maken. Het is onduidelijk of de opkomst deze keer, kort na de aanslag in Straatsburg, net groot is. President Macron is zijn boze landgenoten inmiddels tegemoet is gekomen en beloofde onder meer een stijging van het minimumloon.

Afgelopen weekeinde waren er zeker 136.000 ‘gilets jaunes’ op de been. Zeker 1700 mensen werden bij ernstige ongeregeldheden zijn gearresteerd. Sinds de beweging in Frankrijk 17 november met grote protesten begon, zijn daarbij zes doden gevallen. De hoofdstedelijke politie vreest dat gewelddadige relschoppers zich weer bij de betogers zullen aansluiten.

Uit voorzorg wordt de oproerpolitie ingezet om bekende locaties als de Arc de Triomphe te beschermen. Die moest het eerder ontgelden toen de betoging escaleerde. Attracties als het Louvre zijn dit weekend wel open. Dat museum bleef afgelopen zaterdag nog dicht vanwege de verwachte ongeregeldheden.

Eerdere protesten liepen helemaal uit de hand:

Volledig scherm
Een ‘geel hesje’ zwaait met de Franse vlag tijdens rellen in Parijs. © AFP
Volledig scherm
Bij eerdere protesten in de Franse hoofdstad vielen rake klappen. © AFP