Volledig scherm
© Getty Images

Düsseldorf pakt dieselrijders rijstrook af: vrij baan voor schoon verkeer

In de Duitse stad Düsseldorf wordt, als het aan het stadsbestuur ligt, een rijstrook van een van de belangrijkste verkeersaders vrijgemaakt voor elektrische auto's, bussen en fietsen. ‘Gewoon’ verkeer moet het op grote delen van het traject met nog maar één rijbaan stellen. Het stadsbestuur rekent alvast op extra files.

Het traject loopt helemaal van het noorden van Düsseldorf naar het zuiden, dwars door het stadscentrum, melden Duitse media. Met de maatregel wil het stadsbestuur bewoners stimuleren om afscheid te nemen van hun diesel- of benzineauto. In augustus wordt over het voorstel gestemd.

Vervuilend verkeer is in veel Duitse steden een groot probleem. In sommige delen van Stuttgart en Berlijn zijn sommige oude diesels daarom al niet meer toegestaan. Düsseldorf wil met het vandaag naar buiten gebrachte voorstel voorkomen dat stadsbewoners hun oude auto van de hand moeten doen. 

Wel rekent de lokale overheid er op dat diesel- en benzinerijders langer onderweg zullen zijn als de milieustrook er eenmaal is. Zowel de gangbare noord-zuidverbinding als eventuele sluiproutes zullen drukker worden, verwacht het stadsbestuur. Dit voorjaar hield de stad op twee trajecten al proeven op kleinere trajecten.

  1. Amerikanen verbieden blote Manneken Pis op Brussel-editie Monopoly: ‘Onze trots moet zwembroekje aan’

    Amerikanen verbieden blote Manneken Pis op Brus­sel-edi­tie Monopoly: ‘Onze trots moet zwembroek­je aan’

    De Amerikaanse spel- en speelgoedfabrikant Hasbro heeft met succes een stokje gestoken voor het plan van een Belgisch bedrijf om een Brussel-editie van het kapitalistische gezelschapsspel op de markt te brengen met op de verpakking een blote Manneken Pis. Het spel mag van Hasbro alleen worden verkocht als de tekening van het wereldberoemde beeldje wordt aangepast met een camouflerend zwembroekje.
  2. Getatoeëerde naaktkat Bes ontsnapt, volgers baasje blij: ‘Die wilde niet nog meer pijn’

    Getatoeëer­de naaktkat Bes ontsnapt, volgers baasje blij: ‘Die wilde niet nog meer pijn’

    De Russische blogger en sportfanaat Rustam Shafiev (35) is ten einde raad omdat zijn getatoeëerde naaktkat Bes al een paar dagen spoorloos verdwenen is. De zogenaamde Sphynx, een van oorsprong Canadees ras dat door fokkers muteerde tot een ‘roofdier’ zonder haren, sprong uit een autoraampje toen ‘Kara Fight’(de artiestennaam van de Rus) een bezoek bracht aan het dorp Pervomaisky in de buurt van Jekaterinenburg.