Earth Overshoot Day: vandaag heeft de mens alle grondstoffen opgebruikt die de aarde dit jaar maakt
VIDEOVandaag is het Earth Overshoot Day. Dat betekent dat de mensheid wereldwijd tussen 1 januari en vandaag evenveel grondstoffen heeft verbruikt, als de aarde in één jaar kan produceren. Na een dip in het verbruik vorig jaar, door de coronacrisis, zitten we weer bijna op het niveau van 2019. Toen viel de dag op 26 juli.
Earth Overshoot Day wordt jaarlijks berekend door het Global Footprint Network. Volgens de huidige cijfers van die organisatie verbruikt de mensheid ongeveer 1,7 keer méér grondstoffen dan de aarde aanmaakt. Anders gezegd: we komen 0,7 aarde tekort.
Vandaag lanceerde de organisatie samen met het Schotse EPA het initiatief ‘100 dagen van mogelijkheden', dat in de aanloop naar de VN-klimaatconferentie in Glasgow begin oktober mogelijke oplossingen brengt. ,,De pandemie heeft aangetoond dat samenlevingen snel kunnen veranderen als zij geconfronteerd worden met een ramp", aldus ceo Laurel Hanscom.
Steeds eerder
Sinds 1970, het jaar waarvoor deze dag voor het eerst is berekend, verbruiken we bovendien steeds eerder in het jaar alle grondstoffen die de aarde jaarlijks kan produceren. Maar: het gaat wel steeds langzamer. Vooral in de jaren 80 en 90 ging het hard. Toen schoof de dag op van 4 november in 1980 naar 22 september in 2000 - bijna twee maanden eerder.
De allereerste keer dat Earth Overshoot Day al in juli viel was - volgens de berekeningen van 2021 - vier jaar geleden. In 2017 viel de dag op 30 juli; de jaren erop was dat 25 en 26 juli. Vorig jaar kwam de dag door de coronacrisis en de daarmee gepaard gaande maatregelen juist een stuk later uit: op 22 augustus. De laatste keer dat die datum nóg later in het jaar lag, was 2005.
Nederland: 27 april al alles op
De verschillen in grondstoffengebruik tussen de verschillende landen zijn groot. Zou heel de wereld evenveel verbruiken als Nederland, dan zou Earth Overshoot Day al op 27 april dit jaar zijn geweest. Nederlanders gebruiken per persoon gemiddeld ongeveer drie keer meer dan de aarde produceert.
De top drie van grote verbruikers wordt gevormd door Qatar, Luxemburg en de Verenigde Arabische Emiraten. Die hebben een Overshoot Day van respectievelijk 9 februari, 15 februari en 7 maart. Er zijn dus bijna twaalf aardes nodig als iedereen op aarde evenveel zou opsouperen als Qatar.
Er zijn ook landen die géén Overshoot Day hebben: daar wordt minder verbruikt dan de aarde levert. Dat geldt onder meer voor veel landen in Afrika, waaronder Congo, Namibië, Eritrea en Gabon. Ook in Zuid-Amerika zijn er landen die juist een ‘overschot’ hebben, zoals Brazilië, Paraguay, Bolivia en Suriname.
Berekening
Om de datum van Overshoot Day te bepalen, wordt het verbruik van grondstoffen per hoofd van de bevolking berekend, evenals de ‘biocapaciteit’: hoeveel kan er geproduceerd worden? Vervolgens wordt de capaciteit gedeeld door het verbruik, en vermenigvuldigd met het aantal dagen per jaar.
Elk jaar worden ook de voorgaande Overshoot Days opnieuw bepaald. Dat komt omdat de methodes waarmee de dag bepaald wordt vaak veranderen, onder invloed van bijvoorbeeld nieuwe kennis en inzichten. Door het actuele rekenmodel ook op eerdere jaren toe te passen, kunnen deze eerlijk vergeleken worden.
Zelf je ecologische voetafdruk - hoeveel aardes er nodig zijn als iedereen leeft zoals jij - berekenen? Dat kan hier.
Bekijk hieronder al onze video’s over klimaatverandering:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKlimaatbestendig
Half miljard extra per jaar nodig: ‘Nederland wapenen tegen extremer weer kan alleen samen’
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMcolombia
Oudste van vier vermiste kinderen heeft kennis om in de bush te overleven: ‘Ze is sterk en wild’
Ruim een maand dwalen ze rond in de Colombiaanse jungle. Vier kinderen van respectievelijk 13, 9, 4 jaar en 11 maanden overleefden op 1 mei een vliegtuigcrash en sindsdien wordt met man en macht naar de broertjes en zusjes gezocht. Hoe overleef je onder zulke extreme omstandigheden? ,,Kinderen overleven op instinct.’’ -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’
-
Grote groep gewapende mannen valt goudveld in Suriname aan
-
-
-
Man overleden na beknelling in rolluik op metrostation in Brussel
In het Brusselse metrostation Rogier is zaterdagochtend een man overleden nadat hij bekneld raakte tussen het rolluik bij de ingang. Het is al de vierde keer in korte tijd dat iemand vast komt te zitten in zo’n rolluik.Brussel -
Ministers G20-landen bereiken geen akkoord over klimaat
De ministers van Energie en Milieu van de G20-landen zijn het vandaag niet eens geworden over een gezamenlijke verklaring over wat ze besproken hebben. De voorzittende Italiaanse minister Roberto Cingolani zei dat de landen er niet uitkwamen toen het over de toezeggingen voor klimaatverbetering ging.