Volledig scherm
PREMIUM
© EPA

Een zeebeving, tsunami en kernexplosie: hoe is het nu met inwoners van Fukushima?

Een zeebeving, een tsunami en een kernexplosie: het Japanse Fukushima werd negen jaar geleden getroffen door een serie rampen van bijna Bijbelse omvang. Op bezoek bij de inwoners die weer opkrabbelden.

Probeer je het ondenkbare eens voor te stellen: de megastormvloed - die Nederland statistisch eens in de vierduizend jaar zou riskeren - is daar opeens. Als de dijk bij Borssele instort, beuken golven de kerncentrale plat. De elektriciteit in de kerncentrale valt uit, de noodaccu’s houden het niet. Dappere brandweermannen spuiten zeewater op de gloeiende reactorkern. Waterstofgas ontploft. Nucleair materiaal spoelt over het Zeeuwse land, een radioactieve wolk waait oostwaarts. 

  1. Cruciale testlancering SpaceX-raket van Elon Musk geslaagd
    Video

    Cruciale testlance­ring Spa­ceX-ra­ket van Elon Musk geslaagd

    SpaceX en zijn grondlegger Elon Musk zijn in de wolken met de succesvolle test van de noodprocedure bij de lancering van een Falcon-raket met een Crew Dragon capsule vanaf Cape Canaveral. Nu de noodprocedure voor bemande vluchten met succes is beproefd, kunnen de Verenigde Staten later dit jaar weer zelf vanaf eigen bodem bemande vluchten de ruimte in te brengen. De eerste staat voor de tweede helft van dit jaar op het programma. Daarbij zal de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tegen betaling een beroep doen op de diensten van SpaceX.