Mossan Rasal (M) met de Italiaanse zakenman (R) die hem bedankt voor het naar de politie brengen van zijn portefeuille.
Volledig scherm
Mossan Rasal (M) met de Italiaanse zakenman (R) die hem bedankt voor het naar de politie brengen van zijn portefeuille. © Carabinieri

Eerlijke vinder van portemonnee met 2.000 euro slaat beloning af

Een straatventer in Rome die afgelopen weekend een portemonnee vond met 2.000 euro aan cash geld en die naar de politie bracht, heeft een beloning van de eigenaar van de geldbuidel afgeslagen. ,,Ik heb niks uitzonderlijks gedaan’’, verklaarde de Bengaalse immigrant tegenover Italiaanse media.   

De net 23 geworden Mossan Rasal zag de portefeuille zaterdagochtend liggen naast zijn kraam met lederwaren tussen de Via Nazionale en Via Torino in het centrum van Rome. Hij raapte de lederen beurs op, zag dat er behalve veel geld ook creditcards, een rijbewijs en identiteitsdocumenten in zaten en besloot de portefeuille af te geven op het nabijgelegen politiebureau Roma Macau. 

Dankzij de identiteitsdocumenten wist de politie de rechtmatige eigenaar van de portefeuille al snel op te sporen. Het bleek een zakenman uit de Italiaanse hoofdstad te zijn. Die stond erop om bij het ophalen van de beurs de eerlijke vinder te ontmoeten. Die ontmoeting vond zaterdagmiddag plaats. 

De zakenman bedankte Rasal uitgebreid en wilde hem een beloning geven maar die sloeg de twintiger af. ,,Het was puur toeval en het zou niet juist zijn om ervoor te worden betaald. Ik heb niet meer dan mijn plicht gedaan. Het geld was niet van mij. Ik dacht alleen maar aan degene die de portefeuille had verloren. Het moest voor die persoon een ramp zijn. Ik heb de zakenman wel uitgenodigd om mijn kraam te bezoeken. Ik zou het geweldig vinden als hij vaste klant wordt’’, verklaarde de immigrant gisteren tegenover de krant La Repubblica.

Ouders

 Rasal arriveerde zeven jaar geleden vanuit Bangladesh in Rome.  ,,Mijn ouders hebben hun spaargeld in mij geïnvesteerd en leerden me dat eerlijkheid het langst duurt. De eerste dagen in deze stad waren moeilijk, maar ik run nu al zo'n twee jaar een kraam op de Via Nazionale. Ik sta er elke dag en werk hard. Ik wist niet precies hoeveel geld er in de portefeuille zat - ik ben het niet gaan tellen - maar had nog nooit zoveel biljetten gezien. Pas bij de politie, die me bedankte voor het terugbrengen van de portemonnee, vernam ik dat er 2.000 euro in de beurs zat.’’

Hoewel de eerlijke vinder niet wist wat hij hoorde, baalde hij naar eigen zeggen geen moment van het terugbrengen van de portefeuille. ,,Ik heb er geen seconde spijt van gehad. Het geld was niet van mij en ik moest het simpelweg teruggeven. Ik hoop dat ik een voorbeeld kan zijn voor anderen en dat mijn verhaal mensen aan het denken zet.’’

De portemonnee bevatte ook verschillende creditcards, een rijbewijs en persoonlijke identificatiedocumenten, zei de politie.

Rasal, die een kleine kraam runt in het centrum van Rome, woont al zeven jaar in de stad. Hij zei dat hij blij zou zijn als de eigenaar van de portemonnee, een lokale zakenman, nu zijn kraam zou bezoeken en een vaste klant zou worden.