Volledig scherm
Foto ter illustratie. © AFP

Eerste Duitse IS-kinderen opgehaald bij Syrische grens

Aan de grens tussen Syrië en Irak zijn voor het eerst kinderen van Duitse IS-aanhangers aan de Duitse autoriteiten overgedragen. Het gaat om drie wezen en een zes maanden oude zieke baby, aldus een woordvoerder van de Koerdische autoriteiten. 

De kinderen verbleven sinds de overwinning op terreurbeweging Islamitische Staat in het vluchtelingenkamp al-Hol.

Er is lang gediscussieerd in Duitsland over de terugkeer van kinderen uit het IS-Kalifaat. De regering hield de boot af door te wijzen op het feit dat er geen Duitse diplomatieke medewerkers in het gebied zaten. Een gerechtshof in Berlijn besloot in juli evenwel dat de Duitse regering familieleden van IS-strijders moet terughalen.

117 kinderen

In het noordoosten van Syrië zouden zich volgens informatie van het Koerdische Rojava Informatie Centrum (RIC) 117 kinderen bevinden met het Duitse staatsburgerschap. Daarnaast zitten er 21 kinderen van Duitsers zonder staatsburgerschap en tientallen Duitse vrouwen en 66 mannen, van wie er meer dan veertig verdacht worden van oorlogsmisdaden.

  1. Marcus smeekt tijdens footballwedstrijd om nieuwe nier en gaat viraal

    Marcus smeekt tijdens football­wed­strijd om nieuwe nier en gaat viraal

    Terwijl andere fans een grappige boodschap opschreven in de hoop in beeld te komen tijdens een footballwedstrijd was de oproep van Edward Marcus een stuk ernstiger: hij smeekte om een nieuwe nier. Het lukte hem niet om op televisie te komen, maar dankzij een foto van een andere fan gaat hij nu toch viraal. Op Twitter is het bericht al meer dan 100.000 keer gedeeld en verschillende mensen hebben zich intussen als donor geregistreerd.