Een van de verdachten wordt na zijn arrestatie getoond op een foto van de Pakistaanse politie.
Volledig scherm
Een van de verdachten wordt na zijn arrestatie getoond op een foto van de Pakistaanse politie. © North Wazirastan police

Eerwraak om ‘vulgair’ filmpje: Pakistan schrikt van moord op zoenende vrouwen

De Pakistaanse politie heeft twee mannen gearresteerd die ervan worden verdacht twee tieners te hebben vermoord, nadat een video waarin een man beide meisjes kuste viraal was gegaan op sociale media.

Het ene meisje werd vermoord door haar vader, het andere door haar broer, melden Pakistaanse media. Het zou gaan om eerwraak. De dubbele moord werd vorige week gepleegd niet lang nadat een video van de zoenpartij van een jaar geleden door iemand online was gezet en binnen de kortste keren viraal ging in Pakistan.

Die schande zou ondraaglijk zijn geweest voor de zeer conservatieve familie, aldus een politiewoordvoerder. De zoenende man in de video, de eigenaar van de telefoon waarop hij is gefilmd en familieleden van de vrouwen zitten inmiddels ook in hechtenis.

Talibangebied

De jonge vrouwen van 16 en 18 werden doodgeschoten in het dorp Shamplan, op de grens van de zeer conservatieve stamdistricten Noord- en Zuid-Waziristan in de provincie Khyber Pakhtunkhwa. Dit moeilijk toegankelijke gebied stond onder controle van de taliban. ,,De verdachten hebben bekend”, aldus een politiewoordvoerder op de Pakistaanse televisie.

De 52 seconden durende video zou al een jaar geleden zijn gemaakt maar werd een paar weken geleden plots online gezet. Volgens de de Britse omroep BBC, die de video heeft gezien, is daarin een 28-jarige man ergens in een afgelegen gebied op stap met drie gesluierde vrouwen.

Twee van hen worden door hem gekust. De man in de video zou getrouwd zijn en vader van twee kinderen. Hij wordt nu beschuldigd van het maken en verspreiden van een ‘vulgaire’ videoclip. De derde vrouw in de clip zou volgens de politie de vrouw zijn van de vermoedelijke moordenaar. Zij is ondergedoken. 

Verbergen

Familieleden van de slachtoffers zijn in hechtenis genomen wegens het niet melden van de moorden en het verbergen van bewijsmateriaal. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft het fenomeen van eerwraak vaak aan de kaak gesteld. Redenen daarvoor kunnen volgens de organisatie alleen al vermoedens zijn van seks buiten het huwelijk.

Volgens een onderzoek worden wereldwijd jaarlijks 5000 vrouwen en meisje vanwege eerwraak vermoord. Een vijfde van de gevallen speelt in Pakistan. Vrouwenrechtenorganisaties denken dat het VN-rapport echter een fractie van het werkelijke aantal gevallen in beeld brengt en zou het in werkelijkheid gaan om minstens 20.000 slachtoffers per jaar.

Probleem is dat de moorden zelden worden gemeld door de familie en ook de politie vaak genoegen neemt met de verklaring dat het een ongeluk was of zelfmoord. De ‘videomoord’ krijgt veel aandacht in Pakistan en wordt breed veroordeeld. De zaak komt acht jaar na een ander schandaal in het land toen drie jonge vrouwen werden vermoord omdat ze in een video zongen terwijl twee jongens daarbij dansten. Dat was te veel voor ultraconservatieve dorpsgenoten.

  1. Echtpaar uit VS wacht 2,5 maand voor poorten ruïnes Pompeii: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    Echtpaar uit VS wacht 2,5 maand voor poorten ruïnes Pompeii: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    De Amerikaanse pensionado's Colleen (63) en Marvin Hewson (75) gingen begin maart naar Italië voor een droomvakantie. Voor het eerst samen de Atlantische Oceaan over, naar Rome en zelfs de ruïnes van Pompeii stonden op de bucketlist. En toen kwam corona. In plaats van hals over kop terug naar huis te vliegen - dat ging niet meer - bleven de Hewsons in Pompeii. Vandaag hoorden ze bij de eerste bezoekers die de wereldberoemde archeologische vindplaats mochten betreden na de heropening.
  2. Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.