Volledig scherm
Ivo Ooms (63) met vrouw Pronmatha (36) en zoontje Jacky (2 jaar en 8 maanden). © Vertommen

Eigenaar friettent (63) verjaagt overvallers met hete frietschep nadat ze zoontje bedreigen met mes

Een 63-jarige eigenaar van een friettent heeft woensdagavond in het Belgische Leuven vier inbrekers verjaagd met een hete frietschep. De mannen bedreigden onder andere de vrouw en en het tweejarige zoontje van de eigenaar met een mes van 35 centimeter.

Een doordeweekse woensdagavond was het, toen er plots vier overvallers hun slag dachten te slaan in Frituur Oomske. ,,Vier mannen kwamen mijn frituur binnen. Eén van hen, een man met een opvallende blauwe kuif, had een mes van zo’n 35 centimeter vast. ‘Kassa open’, zeiden ze in koor. Ze lachten en fluisterden iets in een taal die ik niet begreep. Mijn vrouw Pronmatha zat in een privévertrek, vlak naast de frituurruimte, en zei dat ik de politie moest bellen. Zij zat daar op dat moment met mijn zoon Jacky van 2 jaar en 8 maanden oud”, vertelt eigenaar Ivo Ooms.

Volledig scherm
Frituur Oomske op de Diestsesteenweg. © Vertommen

Klap

,,Daarop ging de man met het mes naar achter en zei hij dat ze niet naar de politie mocht bellen. Hij bedreigde haar met het mes. Ondertussen had ik de drie anderen een klap gegeven met mijn warme frietspaan. Zij zetten het onmiddellijk op een lopen. Daarna heb ik de kerel met het blauwe haar ook nog vier keer een mep verkocht met mijn frietspaan. Hij probeerde mij te verwonden met het mes, maar moest vluchten zonder buit. Ik heb hem wel stevig geraakt. Die mannen zullen niet snel meer een frituur bezoeken”, lacht Ivo, die zijn familie redde van een wel erg penibele situatie. ,,Ik heb gedaan wat ik moest doen.”

Frituur Oomske is al sinds 1979 een begrip in Leuven. Veertig jaar geleden begon Ivo er zijn zaak. Zoiets maakte hij nog nooit mee. ,,Deze keer is het dan wel goed afgelopen, maar dat moet toch niet meer gebeuren”, klinkt het. Ivo geeft nog even een korte persoonsbeschrijving van de daders. ,,Twee mannen waren 1,70 meter, twee 1,85 meter. Eén van die grote mannen had blauw haar en liep met het mes rond. Ik schat dat ze begin twintig zijn. Ik had ze nog nooit gezien.’’

De Leuvense politie is een onderzoek gestart naar de feiten. ,,We weten dat er twee lopend zijn vertrokken, en twee met de fiets. Er wordt bekeken of er camerabeelden voorhanden zijn’’, zegt Leuvens politiewoordvoerder Marc Vranckx.

 1. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.