Volledig scherm
De afgelopen dagen viel er op sommige plekken in de Oostenrijkse Alpen meer dan 2 meter sneeuw. © AFP

Elf toeristen gered uit volledig ingesneeuwde berghut Salzburg

Reddingswerkers hebben in de bergen ten zuiden van Salzburg elf toeristen uit een volledig ingesneeuwde ‘Almhütte’ gered,  een afgelegen houten bewoonbare berghut. De toeristen uit München hadden al dagen geen stroom meer en raakten door hun voorraden heen, toen ze het alarmnummer belden.

Volledig scherm
© AFP

De burgemeester van de betrokken gemeente Sankt Koloman liet ‘bergredders’ uitrukken om de gasten uit hun benarde positie te bevrijden. Met veel moeite maakten ze een toegangsweg vrij van sneeuw en bomen die onder de sneeuwmassa waren bezweken. De reddingsploeg had door de duisternis gisteren moeite de Almhütte te vinden.

Reddingswerkers leidden de Duitse toeristen om veiligheidsredenen in kleine groepjes naar het dal. Reservisten van de plaatselijke reddingsdienst traceerden intussen de auto’s van de toeristen en groeven ze uit, zodat ze aan de terugreis konden beginnen.

De toestand in de deelstaat Salzburg is volgens Oostenrijkse media vandaag iets beter. Het leger maakt wegen weer vrij van sneeuw en bomen. Militairen worden soms ook ingezet om met explosieven preventieve lawines te ontketenen.

Sneeuwdump

Volledig scherm
© EPA

Toch waarschuwen de autoriteiten dat er de komende dagen nog meer sneeuw op komst is. Dat vergroot het toch al hoge risico op lawines. Het Duitse persbureau DPA meldt dat mensen in Zuid- en Oost-Duitsland zich ook schrap zetten.

De afgelopen dagen viel er al veel sneeuw in met name de Oostenrijkse Alpen, op sommige plekken meer dan 2 meter. Het verkeer kwam op belangrijke wegen en passen muurvast te zitten. Ook werd gisteren het hele skigebied Hochkar ontruimd. Het was niet meer verantwoord om te verblijven in de directe omgeving. Er was veel lawinegevaar en de belangrijkste toegangsweg is volledig afgesloten.

De meteorologen van Weerplaza verwachten dat er komende dagen door een nieuwe storing weer tientallen centimeters sneeuw vallen. De ‘sneeuwdump’ zal zich uitbreiden naar Zwitserland en Frankrijk. ,,Maar met name Tirol en omgeving krijgt een flinke vracht sneeuw te verstouwen. Daarbij gaat het weer hard tot stormachtig waaien, waardoor de condities op de pistes verre van ideaal zijn’’, stelt weerman Raymond Klaassen.

Opnieuw problemen

De nieuwe aanwas zal in het zuiden van Duitsland en in Oostenrijk opnieuw voor problemen en langere reistijden zorgen. Klaassen: ,,Al de verse sneeuw in combinatie met de wind zorgt makkelijk voor lawines. Er staan diverse waarschuwingen uit.’’

Tot nu toe zijn door de sneeuw vijf mensen om het leven gekomen. De meesten doordat ze werden verrast door lawines.

Volledig scherm
© AFP

Bekijk hieronder beelden van de hevige sneeuwval in de Oostenrijkse Alpen: