Elitekorps Duits leger weer in opspraak: leider liet meenemen munitie en explosieven onbestraft
Na het schandaal rond extreemrechtse ‘elementen’ binnen het elitekorps van het Duitse leger, ligt het Kommando Spezialkräfte (KSK) opnieuw onder vuur. Ditmaal vanwege de gang van zaken rond de verdwijning van 85.000 stuks munitie en 62 kilo explosieven.
Delen per e-mail
Die bleken vorig voorjaar te zijn verdwenen zonder dat daar iets over terug te vinden was in de boekhouding van het KSK. Na de vondst van een grote hoeveelheid vuurwapens, munitie en explosieven bij een onderofficier in mei, bleek dat een paar duizend patronen en twee kilo springstof afkomstig waren uit het depot van het elitekorps.
Tijdens de rechtszaak tegen de 45-jarige onderofficier werd duidelijk dat hij uit wantrouwen geen gebruik had gemaakt van een ‘amnestieregeling’ binnen het KSK, de Duitse tegenhanger van ons Korps Commandotroepen (KCT). Wie gehamsterde of mogelijk gestolen munitie en springstof zou terugbrengen, hoefde volgens die regeling niet bang te zijn voor straffen. Hetzelfde gold voor patronen en springstof die na oefeningen of missies waren achtergehouden en thuis illegaal opgeslagen.
De actie in maart en april vorig jaar was een groot succes. Zelfs zo groot dat er meer munitie en springstof in de kisten voor de KSK-kazerne bij Stuttgart belandde dan officieel was verdwenen. Er zaten zelfs hand- en rookgranaten tussen. De extra patronen en springstof zouden in de loop der jaren bij verschillende eenheden van het elitekorps zijn ontvreemd.
Commandant
Wie het initiatief voor de amnestieregeling nam, bleef onduidelijk. Tot de NDR en WDR enkele dagen geleden onthulden dat de korpsleiding erachter zat. De openbare deelstaatomroepen konden interne documenten inzien. Daarin staat volgens hen dat het inleveren van de munitie en explosieven tot 24 april 2020 mogelijk was. Voor het teruggeven van ‘veiligheidsgevoelig materiaal’ wilde de KSK-top de korpsleden de tijd geven tot oktober 2020. De achtergrond van de buitengewone en mogelijk strafbare regeling zouden tekorten in de munitievoorraden van meerdere eenheden zijn geweest. Daardoor zag de korpsleiding zich opgezadeld met een probleem waarvoor ze geen verklaring zou kunnen geven tijdens de grondige reorganisatie van het korps.
Die reorganisatie kwam er vorig jaar, nadat uit onderzoek van de Duitse militaire inlichtingendienst was gebleken dat in het korps leden zaten met een extreemrechts gedachtegoed. Het onderzoek volgde op een reeks incidenten waarbij commando’s in opspraak waren geraakt, bijvoorbeeld door het brengen van de verboden Hitlergroet en andere uitingen van neonazisme. De reorganisatie ging gepaard met de opheffing van een eenheid.
Vooronderzoek
KSK-commandant Markus Kreitmayr ligt nu onder vuur vanwege de amnestieregeling. Daarmee belemmerde hij mogelijk de rechtsgang, omdat het verdwijnen van munitie onderzocht moet worden en de verantwoordelijke militairen een straf boven het hoofd hangt.
Het Openbaar Ministerie in Tübingen liet woensdag weten dat ze een vooronderzoek is gestart naar de amnestieregeling. ,,We onderzoeken of er sprake is van strafbare feiten. Bij de commando's kan dat een overtreding van de vuurwapenwet of de wet op de controle van oorlogswapens zijn, bij hun superieuren belemmering van de rechtsgang, al dan niet in hun ambt’’, verklaarde een woordvoerster tegenover RedaktionsNetzwerk Deutschland.
De Duitse strijdkrachtenvereniging waarschuwt Defensie-minister Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) voor een vroegtijdige vervanging van de KSK-commandant. Die leidt het KSK sinds 2018 en geldt als een ‘buitengewoon eerlijke en plichtbewuste officier’. ,,Hij trad krachtig op tegen de misstanden bij het KSK en zette een grote culturele verandering in gang’’, verklaarde voorzitter luitenant-kolonel André Wüstner tegenover persbureau DPA.
Minister
De zaak brengt ook de minister van Defensie zelf in het nauw. Volgens Der Spiegel blijkt uit een intern onderzoek door het ministerie dat topfunctionarissen van het Duitse leger en Defensie op de hoogte waren, maar nauwelijks actie ondernamen. Kramp-Karrenbauer gaf woensdag in de Defensie-commissie van het Duitse parlement toe dat haar ministerie fouten maakte bij de afhandeling van de ‘munitie-affaire’ maar verklaarde na afloop dat ze er voorlopig geen persoonlijke consequenties uit wil trekken.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Agente die per abuis zwarte man doodschoot neemt onder druk ontslag
De agente die in een voorstad van Minneapolis per ongeluk een zwarte man doodschoot, heeft ontslag genomen, net als de plaatselijke korpschef. De gemeenteraad van Brooklyn Center had kort daarvoor besloten dat beiden moesten opstappen. -
VIDEO
Nederland een van de grootste EU-landen gelinkt aan ontbossing
Nederland is een van de grootste EU-landen met importproducten die gelinkt zijn aan ontbossing in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. In een rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) staat dat Nederland verantwoordelijk is voor het kappen van bijna 30.000 hectare oerwoud en andere natuur per jaar voor de verbouwing van soja voor veevoer en palmolie. -
Veertien FARC-rebellen en een militair gedood in Colombia
In het zuidwesten van Colombia zijn zaterdag bij gevechten tussen het leger en rebellen van de voormalige guerrillabeweging FARC een militair en veertien FARC-strijders omgekomen, melden de autoriteiten. Legercommandant Eduardo Zapateiro zei op Twitter dat de soldaten ,,met explosieven waren aangevallen’’ en dat er ook zeven militairen gewond raakten. -
VIDEO
Hevige natuurbrand op de Tafelberg, universiteit van Kaapstad deels afgebrand
Op de flanken van de Tafelberg in Zuid-Afrika woedt een hevige natuurbrand. Het vuur begon vanochtend bij het monument van Cecil Rhodes en heeft inmiddels de naastgelegen universiteit van Kaapstad bereikt. Een deel daarvan is in de as gelegd, waaronder een bibliotheek met zeldzame boeken. De brandweer heeft het vuur nog niet onder controle. -
Rusland slaat terug met sancties tegen de VS
Rusland heeft acht Amerikanen een inreisverbod opgelegd. Onder hen FBI-baas Christopher Ray. De maatregel volgt op de sancties die de Verenigde Staten afgelopen donderdag tegen Rusland afkondigden. ‘We kunnen pijnlijke maatregelen nemen voor het Amerikaanse bedrijfsleven.’
-
Doodzieke Navalny van gevangenis naar ziekenhuis verplaatst
De doodzieke Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt verplaatst naar een gevangenis voor veroordeelden. Dat maakten de Russische gevangenisautoriteiten vandaag bekend. De 44-jarige Navalny is al bijna drie weken in hongerstaking, en staat volgens zijn artsen op de rand van de dood. -
NAVO-landen mikken op gezamenlijk vertrek uit Afghanistan
De NAVO-troepenmacht in Afghanistan moet zich gezamenlijk terugtrekken uit het land als het aan Duitsland ligt. Defensieminister Annegret Kramp-Karrenbauer zei woensdag dat het aannemelijk is dat dat in september gebeurt, nadat de VS hadden aangegeven dat alle Amerikaanse militairen Afghanistan op 11 september hebben verlaten. -
Amerikaanse agente die zwarte arrestant doodschoot, wordt vervolgd
De agente die zondag in de Amerikaanse plaats Brooklyn Center een zwarte arrestant doodschoot, wordt vervolgd voor doodslag. Ze is vanochtend aangehouden en moet bij een veroordeling maximaal tien jaar de gevangenis in.