Emotionele verzorgster filmt hoe beer uit winterslaap ontwaakt: ‘Laat zien dat wereld doorgaat’

videoNu talloze mensen noodgedwongen in quarantaine zitten om zichzelf of anderen te beschermen tegen het coronavirus, heeft een medewerker van een Canadees natuurpark bij toeval een bijzonder tafereel vastgelegd dat letterlijk een ‘bevrijding’ toont en het begin van de lente markeert. Nicole Gangnon filmde hoe de 18 jaar oude grizzlybeer Boo na een winterslaap van ettelijke weken ietwat ‘groggy’ uit een twee meter dikke sneeuwlaag tevoorschijn komt.

De vertederende video van het ontwakende, nog ietwat duizelig om zich heen kijkende roofdier wordt op sociale media massaal gedeeld. En dat verbaast Gangnon helemaal niets. ,,Kennelijk hebben mensen nu behoefte aan een beeld dat een nieuwe tijd toont”, vertelde ze aan The Guardian. Boo leeft al sinds 2002 in het 20 hectare grote park Kicking Horse Mountain Resort, waar een aantal grizzly's leeft dat om allerlei redenen niet in de vrije natuur uit de voeten kan.

De inmiddels kolossale Boo arriveerde in 2002 als klein beertje nadat zijn moeder door stropers was gedood. Boo had gezelschap van zijn broertje Cari, maar hij overleed tijdens de eerste winter in het park, een soort berenasiel, aan een verdraaide darm. De veel fittere Boo bloeide daarentegen op en trok de afgelopen jaren vele duizenden toeristen naar het Kicking Horse Mountain Resort.

Volgens Gangnon leven de beren in het park in relatieve vrijheid. Wel zijn er speciale hutten voor de dieren gemaakt. Die bieden wetenschappers de mogelijkheid de dieren van dichtbij te bestuderen. Een van die onderkomens is een met hout bekleed hol in de grond, waarin de dieren hun winterslaap kunnen houden. Dat was in een paar weken tijd bedekt met een dik pak sneeuw, waardoor Boo al weken niet meer was gezien. ,,Ik heb al acht jaar tevergeefs geprobeerd het ontwaakmoment van deze beer vast te leggen. Maar eindelijk is dat toch nog gelukt.”

Quote

Boo brengt de wereld, waarin velen geïsoleerd leven, geluk. Hij laat mensen als het ware zien dat de wereld nog steeds doorgaat

Nicole Gangnon

Trots

In de video is te horen dat Gangon uit haar dak gaat als de nog slaperige Boo, schuddend met zijn vacht, tevoorschijn komt. ,,Mama is zo trots op je! Je ziet er zo goed uit’’, roept Nicole Gangnon enthousiast. Volgens haar was het uitgraafmoment bijzonder en emotioneel. ,,Er staan bij het hol altijd camera's die bij beweging aan gaan. Maar altijd als een beer wakker werd, liet de techniek ons in de steek.”

Gangnon stelt dat het prachtig was om te zien hoe Boo wakker werd. ,,Hij was zo blij en dat maakte mijn hart blij. Je kon de grijns op zijn kop zien. Het was alsof hij wilde zeggen ‘hallo wereld, daar ben ik weer’. Ik was echt tot tranen toe geroerd.. Ook omdat alles nu zo onzeker is.” Ze begrijpt dat haar video breed wordt omarmd. ,,Boo brengt de wereld, waarin velen geïsoleerd leven, geluk. Hij laat mensen als het ware zien dat de wereld nog steeds doorgaat.”

Beren gaan jaarlijks in winterslaap, of eigenlijk winterrust. Voordat ze gaan pitten, eten ze grote hoeveelheden voedsel om hun vetreserves op peil te krijgen. Vervolgens vertraagt hun hartslag tot ongeveer vijf slagen per minuut, maar de lichaamstemperatuur blijft vrij constant. Een beer kan dan ook gemakkelijk wakker worden gemaakt. De winterslaap- of rust, die gemiddeld 100 dagen kan duren, is bedoeld om onder barre omstandigheden te kunnen overleven. 

Boo
Volledig scherm
Boo © screenshot Instagram Nicole Gangnon - @grizzlygirl84
 1. ‘Ik kan niet wachten om anesthesist en moeder Betty weer te zien’
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  ‘Ik kan niet wachten om anesthe­sist en moeder Betty weer te zien’

  De gezondheidszorg in Lombardije haalt voorzichtig adem. De bezettingsgraad van de intensive cares in Italiës meest getroffen regio daalt. Het totaal aantal opnames en besmettingen blijft nog wel stijgen, maar minder hard dan een week geleden. Verdriet is er wel om de dood van grote aantallen artsen en verplegend personeel. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspieroefeningen in 45 seconden
  video

  Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspier­oe­fe­nin­gen in 45 seconden

  De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya (29) heeft het buikspieroefeningenrecord van Juventus-voetballer Cristiano Ronaldo verpulverd. Ronaldo (35) lanceerde deze week een wedstrijdje - de Nike Living Room Cup - om thuiszitters tijdens de coronacrisis aan te sporen te blijven bewegen. Hij slaagde erin om in 45 seconden 142 keer zogenoemde core crushes te doen. Maar nu is ‘CR7' van de troon gestoten door middellangeafstandsloopster Semenya. Zij deed er in dezelfde tijd maar liefst 176.
 3. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”