Enorme explosie bij drone-aanval op wapenfabriek in Iran
met videoAanvalsdrones van een onbekend land hebben gisteravond een aanval uitgevoerd op een wapenfabriek nabij de Iraanse stad Isfahan, zo’n 350 kilometer zuidelijk van Teheran. Tegelijk woedde een grote brand in een olieraffinaderij in het noordwesten van het land. Vannacht was er ook een aardbeving in Iran waarbij drie mensen zouden zijn omgekomen.
Het is vooral de drone-aanval die het nodige losmaakt. Het Iraanse ministerie van Defensie heeft geen informatie gegeven over wie achter de aanval op de wapenfabriek kan zitten. De aanval viel samen met een opmerkelijke raffinaderijbrand wat kan wijzen op gecoördineerde sabotage. Het Iraanse ministerie van Defensie noemde de fabriek in Isfahan alleen een ‘werkplaats’, zonder uit te weiden over wat daar werd gefabriceerd. Wel stond er luchtafweer rond het terrein. Op sociale media wordt gespeculeerd over een geheime locatie voor onder meer nucleair onderzoek. Het Franse persbureau AFP toont niet-geverifieerde beelden van een grote explosie.
Details over de aanval in Isfahan, die rond 23.30 uur plaatsvond, zijn schaars. In een verklaring van het ministerie van Defensie wordt wel gemeld dat er drie vijandelijke drones werden gelanceerd in de richting van ‘de werkplaats’ en dat er twee met succes door de luchtafweer werden neergeschoten. Een derde slaagde er blijkbaar wel in om het gebouw te raken, maar veroorzaakte ‘kleine schade’ aan het dak en verwondde niemand, aldus het Iraanse ministerie. Andere - niet geverifieerde bronnen - spreken echter van een enorme klap met een zware bom.
Tekst gaat verder onder de tweet
De Engelstalige tak van de Iraanse staatstelevisie, Press TV, zond video’s uit die gemaakt zijn met mobiele telefoons van passanten, die blijkbaar het moment lieten zien waarop de drone toesloeg langs de drukke Imam Khomeini Expressway. Het zou gaan om quadcopter-drones (met vier propellers en een beperkte actie radius) die van dichtbij zijn opgestegen.
Complot over ‘gevoelige’ locaties
De aanval komt nadat het Iraanse ministerie van Inlichtingen in juli vorig jaar beweerde een complot te hebben ontdekt over ‘gevoelige’ locaties rond met name Isfahan. Verdachten werden op de staatstelevisie opgevoerd en deden bekentenissen. Zij zouden behoren tot Komala, een Koerdische oppositiepartij die verbannen is uit Iran en nu vanuit Irak opereert. Volgens de Iraanse aanklager waren de leden van de groep van plan geweest een militaire lucht- en ruimtevaartfaciliteit in Isfahan aan te vallen nadat ze daarvoor getraind zouden zijn door de Israëlische inlichtingendienst Mossad. Volgens een Telegrambericht van Sepah Cyberi, dat is gelieerd aan de Iraanse Revolutionaire garde, zouden Israëlische agenten erachter zitten. Gedreigd wordt met represailles tegen Israëlische olietankers.
Los daarvan meldt de Iraanse staatstelevisie dat er brand is uitgebroken in een olieraffinaderij in een industriegebied nabij de noordwestelijke stad Tabriz. De oorzaak was nog niet bekend. Op de sociale media wordt gespeculeerd over een door Israël gecoördineerde actie. Tabriz ligt zo’n 520 kilometer (325 mijl) ten noordwesten van Teheran.
Op gespannen voet met Israël
Wie er achter de aanval zit is niet bekend, maar Iran leeft op gespannen voet met een aantal landen. De laatste tijd ook met Oekraïne, omdat Iran drones levert aan Rusland waarmee al grote schade is aangericht aan Oekraïense infrastructuur. Maar Israël wordt door Teheran vaak als eerste verdacht als er explosies zijn. Israël en Iran zijn al jaren in een soort schaduwoorlog verwikkeld.
Israël (dat zelf regelmatig wordt aangevallen door de door Iran gesteunde terreurorganisatie Hamas) zou de laatste jaren achter een reeks aanvallen op Iran zitten, waaronder een aanval in april 2021 op de ondergrondse nucleaire installatie van Natanz die de centrifuges heeft beschadigd. In 2020 gaf Iran Israël de schuld van een geavanceerde moordaanslag waarbij zijn militaire topwetenschapper op nucleair gebied, Mohsen Fakhrizadeh, om het leven kwam. Verder is er in Iran veel verzet tegen het islamitische regime vanwege de vervolging van vrouwen die bijvoorbeeld de islamitische kledingvoorschriften overtreden.
Israëlische functionarissen erkennen zelden operaties die worden uitgevoerd door de geheime militaire eenheden van het land of de Mossad-inlichtingendienst. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die onlangs opnieuw premier is geworden, beschouwt Iran met zijn nucleaire ambities echter al lang als de grootste bedreiging voor zijn land.
Aardbeving
Los van dat alles heeft een aardbeving in het noordwesten van Iran heeft zeker drie mensen het leven gekost. Ook zijn 816 mensen gewond geraakt, aldus Iraanse staatsmedia. Tientallen slachtoffers worden in het ziekenhuis behandeld. De beving met een kracht van 5.9 vond zaterdagavond plaats in Khoy. Dat is de hoofdstad van de aan Turkije grenzende provincie West-Azerbeidzjan. Door de aardbeving zijn gebouwen in tientallen plaatsen beschadigd. Ook is er schade ontstaan aan de infrastructuur in de streek.
Er zijn tientallen naschokken waargenomen, meldt nieuwszender al-Jazeera. De zwaarste naschok had een kracht van 4.2. Volgens al-Jazeera had Khoy in de afgelopen maanden met meerdere bevingen te maken, maar die waren minder zwaar dan die van zaterdag. Ook hadden de eerdere aardbevingen geen sterfgevallen tot gevolg en ze veroorzaakten geen grote schade.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUMBuitenlandminister
Hoekstra over Iran: ‘Luister eens, dit is volstrekt niet in de haak en onacceptabel’
Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken moet harder optreden tegen Iran, zeggen zijn criticasters. Hoekstra zelf bezweert dat Nederland al ‘een voortrekkersrol’ speelt. -
PREMIUM
Kinderen en vrouwen al jaren vast in IS-kamp: ‘Ze moeten hier weg’
Veel overheden weten niet wat ze moeten doen met landgenoten die verdacht worden van banden met IS. In een Syrisch kamp wachten nog altijd meer dan tweeduizend vrouwen en kinderen op repatriëring. Save the Children runt er een project. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
Al meer dan 700.000 coronadoden geteld in Brazilië
In Brazilië is drie jaar na het eerste sterfgeval de grens van 700.000 coronadoden overschreden. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid dinsdag bekendgemaakt. Het Latijns-Amerikaanse land is na de Verenigde Staten het hardst getroffen land ter wereld.
-
PREMIUM
Wat voor land is Iran? ‘De komst van Khomeini was als een gigantisch beest’
In Iran gaan al maanden mensen de straat op uit protest tegen het regime. En dat slaat keihard terug. Hoe is het tot hier gekomen? Drie Nederlandse Iraniërs vertellen. -
-
-
PREMIUMOekraïne
Puinruimen en daken dichten: inwoners kapotgeschoten dorp proberen draad weer op te pakken
Na maandenlange beschietingen ten noorden van Cherson trokken de Russen zich terug. Ze gaven de hoop op om ooit de havenstad Odesa te bereiken. Voor de inwoners van het gebied rest puinruimen. Onverzettelijk, maar geplaagd door nachtmerries, pakken ze de draad weer op. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg.