Ethiopische premier: hoofdstad opstandige regio ingenomen; Bevrijdingsfront blijft strijden
VIDEOEthiopische strijdkrachten hebben zaterdag Mekelle, de hoofdstad van de opstandige noordelijke regio Tigray, ingenomen. Dat meldt de Ethiopische premier Abiy Ahmed op Twitter. Hij zegt daarin dat de militaire operatie beëindigd is en nu "de humanitaire hulp en de herbouw van de regio aandacht zullen krijgen".
Delen per e-mail
De federale politie zal zich bezighouden met de "kliek van het Tigray Volksbevrijdingsfront (TPLF)", aldus Abiy Ahmed. De premier, die vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, meldde eind vorige week al veroveringen in de noordelijke regio.
Ook het leger meldde bij monde van generaal Berhanu Jula via de Ethiopische omroep EBC dat de stad Mekkele onder volledige controle is. Premier Abiy Ahmed zei op dezelfde zender dat de stad kon worden ingenomen zonder dat onschuldige burgers doelwit waren. Er zijn echter nog weinig berichten over het verloop van de strijd.
Mekelle ligt ongeveer 500 kilometer ten noorden van de hoofdstad Addis Abeba en vormde de machtsbasis van TPLF. De stad werd zaterdag in een slotoffensief met zware artillerie beschoten. Volgens het leger ging het om precisieaanvallen waarbij de circa half miljoen inwoners buiten schot zouden zijn gebleven.
De leider van TPLF heeft aan persbureau Reuters in een sms laten weten ondanks de val van Mekelle te blijven strijden tegen het regeringsleger. “Hun agressie vergroot alleen maar onze vastberadenheid om deze indringers tot de laatste snik te blijven bevechten”, aldus woordvoerder Debretsion Gebremichael namens de rebellen. “Dit draait om het verdedigen van ons zelfbeschikkingsrecht.”
Massamoorden
De regering van Ethiopië meldde medio november dat ze een mensenrechtencommissie naar de noordelijke regio Tigray zou sturen na berichten over mogelijk honderden burgers die daar zijn vermoord. Premier Abiy Ahmed zei toen dat troepen die loyaal zijn aan het TPLF, de partij die Tigray bestuurt, verantwoordelijk zijn voor de moorden.
Tigray is het noordelijke deel van federaal Ethiopië. De Tigrayers vormen circa 6 procent van de bevolking, maar domineerden het land 27 jaar lang met hun Tigray Volksbevrijdingsfront. Dat was de voornaamste guerrillabeweging die in 1991 de communistische dictatuur ten val bracht. In 2018 verloren ze hun greep en kwam de huidige premier Abiy Ahmed aan de macht.
Etnische deelstaten
Hij behoort tot de grootste etnische bevolkingsgroep, de Oromo (bijna 35 procent van de bevolking van meer dan 100 miljoen inwoners). Sinds 1994 is Ethiopië een land dat tien deelstaten heeft die op etnische basis zijn gevormd, wat tot veel spanningen heeft geleid. Abiy Ahmed streeft naar ingrijpende hervormingen en raakte in conflict met de TPLF. In augustus kregen ze slaande ruzie over het al of niet houden van verkiezingen en op 4 november werd een basis van het federale leger in Mekelle aangevallen. Tot zaterdag woedde daarom strijd tussen het federale leger en de strijdkrachten van Tigray.
Tienduizenden mensen zouden zijn ontheemd of gevlucht en naar schatting meer dan duizend burgers en militairen zouden al zijn omgekomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Neutrale speech Biden brengt Amerika terug naar politieke saaiheid’
De inauguratierede van president Joe Biden zal niet de boeken ingaan als een van de beste en meest inspirerende. Maar wel als een toespraak op een van de belangrijkste momenten in de Amerikaanse politieke geschiedenis. Een boodschap van verzoening moet rust in de tent brengen, zegt Victor Vlam, Amerikakenner en debatdeskundige. -
Video Trump heeft ook thuis in Florida nog een probleempje
Een afscheidsceremonie op een luchtmachtbasis en dan met Air Force One naar Florida. Zo zien de laatste uren van het presidentschap van Donald Trump (74) er vermoedelijk uit. Daarna neemt hij zijn intrek in zijn resort in Palm Beach, Florida. En dat leidt nu al tot grote ergernis bij zijn buren. -
Duitsland verlengt en verstrengt lockdown vanwege virusmutaties: medische maskers verplicht
Ondanks de voorzichtige daling van het aantal coronabesmettingen in Duitsland wordt de lockdown verlengd tot maandag 15 februari. Ook komen er strengere regels voor het gebruik van mondkapjes en thuiswerken. Een landelijke avondklok komt er niet. -
video Meerdere doden door brand bij Serum Institute in India, grootste vaccinproducent ter wereld
Bij het Serum Institute of India, de grootste vaccinproducent ter wereld, woedde vandaag een urenlange brand. Hierbij zijn meerdere doden gevallen, bevestigt CEO Adar Poonawalla. De fabriek, gelegen in Pune in het westen van India, is samen met AstraZeneca en Oxford University bezig met de ontwikkeling van het Covishield-coronavaccin. De productie van het vaccin is niet in gevaar gekomen. Het vuur is inmiddels onder controle. -
Zoekactie na beving West-Sulawesi gaat verder, dodental stijgt tot 81
In hoofdstad Mamuju van West-Sulawesi, die vrijdag getroffen is door een zware aardbeving, zoeken reddingswerkers nog altijd naar overlevenden tussen de brokstukken van ingestorte gebouwen. Het dodental is inmiddels gestegen tot boven de tachtig. De autoriteiten in Indonesië vrezen dat het dodental nog verder zal oplopen.
-
Video Vertrekkende Trump is trots dat hij ‘als eerste president in decennia’ geen oorlog begon
Bij zijn afscheid als Amerikaanse president zegt Trump vooral trots te zijn dat hij geen nieuwe oorlog is begonnen. ,,Als eerste president in decennia”, aldus Trump in een videoboodschap aan het Amerikaanse volk. -
Capitoolbestormer wilde laptop Pelosi aan Rusland verkopen
Een vrouw die deelnam aan de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw eerder deze maand en daarbij een laptop zou hebben gestolen uit het kantoor van Lagerhuisvoorzitter Nancy Pelosi, wilde de laptop verkopen aan de Russische autoriteiten. Dat stelt de federale politiedienst FBI in gerechtelijke stukken. -
Staten VS in hoogste staat van paraatheid: angst voor geweld
Amerika houdt zijn hart vast voor de inauguratie van Joe Biden woensdag. De spanning is niet alleen voelbaar in Washington. In bijna alle staten worden overheidsgebouwen extra bewaakt. ,,Iedereen is in de hoogste staat van paraatheid”, zegt de gouverneur van Californië.