EU en VN veroordelen arrestatie Malinese leiders door leger
Grote internationale organisaties zoals de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Afrikaanse Unie hebben de arrestatie van de president en premier van Mali door het leger van het West-Afrikaanse land veroordeeld. In een gezamenlijke verklaring, die ook door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is ondertekend, eisen ze de ‘onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijheid’ van de politici.
Het leger van Mali hield beide politici aan en nam ze mee naar een militaire basis buiten de hoofdstad Bamako. Ook de minister van Defensie van de interim-regering van Mali zou zijn meegenomen. Het leger greep in nadat maandag ministersposten opnieuw werden verdeeld. Daarbij verloren twee leden van de militaire junta die in augustus de macht greep hun positie.
President Bah Ndaw en minister-president Moctar Ouane moesten het land na de militaire coup van vorig jaar in anderhalf jaar klaarmaken voor nieuwe verkiezingen, waarna er weer een burgerregering aan de macht zou kunnen komen. Ook moesten ze zorgen voor een nieuwe grondwet.
Waarschuwing
De Nederlandse ambassade in Mali waarschuwde Nederlanders maandag om niet zomaar de straat op te gaan in Bamako. ‘Volg het lokale nieuws. Blijf thuis als het niet noodzakelijk is om naar buiten te gaan’, staat in een door het ministerie van Buitenlandse Zaken verspreide verklaring.
Mali heeft sinds 2012 te maken met een jihadistische opstand. Aanvankelijk gold dat alleen in het noorden, maar de groeperingen verplaatsten zich later naar het midden van het land en naar buurlanden Burkina Faso en Niger. Een missie van de Verenigde Naties is ingezet om het land weer te stabiliseren.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
-
Doodgewaande Duitse miljardair zit mogelijk ondergedoken in Rusland
Karl-Erivan Haub, een van de rijkste Duitsers, verdween ruim vijf jaar geleden tijdens een skivakantie in de Zwitserse Alpen. Zijn lichaam werd nooit gevonden. Nieuwe aanwijzingen leiden naar Rusland. De grote vraag: leeft hij nog? -
PREMIUM
Al-Qaeda en Islamitische Staat breiden verder uit in Afrika
Al-Qaeda en andere jihadistische groepen verstevigen hun greep op Afrika en vooral in de Sahel. Ondanks militaire ingrepen van Franse troepen en nationale legers worden in Mali, Niger en Burkina Faso meer burgers vermoord en slaan ook meer mensen op de vlucht. -
PREMIUM
Turkse jongeren snakken naar vrijer Turkije: ‘Als Erdogan wint, kan ik hier niet langer blijven’
Turkije maakt zich op voor de finale van de hooggespannen presidentsverkiezingen. Zondag gaan Turken voor de tweede keer naar de stembus. Erdogan heeft de beste papieren om opnieuw te winnen. Maar de oppositie blijft hoop houden. Er hangt veel vanaf, vooral voor jongeren die snakken naar een economisch stabieler en vrijer Turkije. -
PREMIUM1
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”
-
Peruaanse politie neemt lading ‘nazi’-cocaïne in beslag die onderweg was naar België
-
-
-
Malinese vrouw in Marokko bevallen van negen gezonde baby’s
Een Malinese vrouw is dinsdag bevallen van negen baby’s - twee meer dan doktoren van tevoren hadden vastgesteld in haar overvolle baarmoeder. De zwangerschap van de 25-jarige Halima Cisse was groot nieuws in het West-Afrikaanse land. Omdat Cisse speciale zorg nodig had, is ze overgevlogen naar Marokko, waar ze is bevallen. -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?