EU-leiders sluiten voorlopig akkoord over olieboycot Rusland
met VideoDe Europese leiders hebben een principeakkoord bereikt over een olieboycot tegen Rusland. Die heeft betrekking op alle olie die over zee wordt aangevoerd. Volgens Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaat het om rond de 90 procent van de totale Russische olie-uitvoer naar Europa.
De aanvoer over zee betreft ruwweg twee-derde van de Russische olie-export naar Europa, maar Polen en Duitsland doen er nog een schepje bovenop, ‘en dan komen we aan 80 en misschien zelfs 90 procent’, aldus premier Rutte vannacht.
Hongarije, Tsjechië en Slowakije mogen voorlopig per pijplijn nog wel olie van Rusland blijven afnemen, omdat hun raffinaderijen op Russische olie zijn gebouwd en niet zomaar andere olie kunnen verwerken. Hoelang ze die uitzonderingspositie mogen houden moet nog nader worden bepaald. ,,Dat is een technische discussie”, aldus Rutte, daarmee doelend op de tijd die ze nodig hebben om hun raffinaderijen aan te passen.
In de tussentijd komen er wel waarborgen dat de betrokken landen geen Russische olie gebruiken voor doorverkoop of om andere landen te beconcurreren. De uitwerking daarvan is aan de vakministers.
Uren intensief beraad
De doorbraak kwam er na uren intensief beraad en leidde tot grote opluchting bij de belangrijkste betrokkenen. ,,Maximale druk op Rusland om de oorlog te beëindigen’’, zo twitterde Michel nog voor de top was afgelopen. Von der Leyen sprak van “een belangrijke stap vooruit”. ,,Dit raakt de Russische oorlogsmachine recht in het hart’’, aldus ook de Belgische premier De Croo.
Von der Leyen kondigde de toen nog totale olieboycot bijna vier weken geleden met veel tamtam aan in het Europese Parlement, maar kreeg daarna al snel het verwijt dat ze onvoldoende vooroverleg had gepleegd met lidstaten, vooral lidstaten met specifieke problemen. Hongarije, voor 100 procent afhankelijk van Russische olie, was wekenlang de belangrijkste dwarsligger.
,,Het is door het onverantwoordelijke gedrag van de Commissie dat we in een heel lastige situatie zitten”, aldus premier Orbán nog vlak voor de top. Voor de grote mep van de Russische olie – rond de 90 procent – gaat de boycot eind dit jaar in. Dat is conform het Commissievoorstel, dat lidstaten speelruimte wilde laten om vervangende leveranciers te zoeken.
Zwaarste sanctiepakket
De olieboycot was het meest omstreden onderdeel van het zesde en tot nu toe zwaarste sanctiepakket tegen Rusland. Andere maatregelen daaruit: nog eens drie Russische banken, waaronder de belangrijke Sberbank, worden afgesneden van het internationale betalingsverkeer, drie Russische staatszenders worden uit de Europese ether gehaald en (hoge) militairen die betrokken waren bij het extreem zware geweld tegen burgers in steden als Boetsja worden toegevoegd aan de sanctielijst. Dat betekent dat ze niet meer naar Europa kunnen reizen en eventuele bezittingen in Europa worden bevroren. Datzelfde geldt voor de orthodoxe kerkleider patriarch Kirill, die Poetin zijn zegen gaf voor de oorlog tegen Oekraïne.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Orbán legt schuld voor uitblijven olieboycot bij Von der Leyen, grote druk op EU-top om knoop door te hakken
De Europese leiders staan onder grote druk om vanavond of vannacht zelf een akkoord te bereiken over een uitgeklede olieboycot tegen Rusland. Sommige leiders rekenen daarop, andere – onder wie premier Rutte - gaan uit van een akkoord later deze week of begin volgende week. -
Erdogan reorganiseert kabinet en benoemt voormalige Belgische politica tot minister
Na zijn eedaflegging als president van Turkije heeft Recep Tayyip Erdogan het grootste deel van zijn kabinet gereorganiseerd. Zijn focus lijkt te liggen op economie en veiligheid. De enige vrouw van het kabinet is Mahinur Özdemir Göktas. De voormalige Belgische politica wordt de nieuwe Turkse minister van Familiezaken.
-
met video
Brussel wil olieboycot Rusland, gaat over zes maanden in
-
-
-
Nederlandse verdachte in grootschalig Duits onderzoek naar IS-financiering
In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld. De man is nog niet aangehouden, meldt de Duitse aanklager. Wel is zijn woning in Limburg doorzocht. -
EU steggelt over uitgeklede olieboycot
Minder dan een etmaal voordat de Europese leiders in Brussel bijeenkomen voor een ingelaste Oekraïnetop is er nog steeds geen akkoord over een olieboycot tegen Rusland. Ambassadeurs van de 27 lidstaten slaagden er ook dit weekend niet in een oplossing te vinden. Ze doen morgenvroeg een nieuwe poging.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer