EU voert druk op Loekasjenko op en dreigt met nieuwe sancties tegen Belarus
De Europese Unie stelt het Oost-Europese Belarus nieuwe sancties in het vooruitzicht. EU-buitenlandchef Josep Borrell zei een jaar na de omstreden presidentsverkiezingen dat het regime van Aleksandr Loekasjenko ‘op flagrante wijze zijn internationale verplichtingen blijft negeren’.
Borrell noemde daar in een verklaring een aantal voorbeelden van, zoals de gedwongen landing in Minsk van een Ryanair-vlucht met een Belarussische dissident en het ‘inzetten van kwetsbare migranten voor politieke doeleinden’. Europese landen denken dat Belarus grote aantallen asielzoekers de grens met de EU laat oversteken om druk uit te oefenen.
Migranten
De Poolse grensbewaking maakte vrijdag bekend dat in twee dagen tijd 133 migranten zijn tegengehouden aan de grens met Belarus. Volgens een woordvoerder waren dat er in het complete afgelopen jaar 122. Ook Litouwen zag de migratie fors toenemen en verwijt het regime van Loekasjenko dat het asielzoekers laat invliegen om ze vervolgens naar de EU te sturen.
De relatie tussen de EU en Belarus, dat ook wel de laatste dictatuur van Europa wordt genoemd, is het afgelopen jaar flink verslechterd. De 66-jarige Loekasjenko heerst al ruim een kwart eeuw over het land en won ook de verkiezingen op zondag 9 augustus 2020. De EU ziet die stembusgang als fraudeleus en ook veel inwoners van Belarus denken dat is gesjoemeld. De veiligheidstroepen van Loekasjenko traden hard op tegen demonstrerende burgers die de verkiezingsuitslag niet accepteerden.
Strafmaatregelen
De EU had na de verkiezingen al strafmaatregelen genomen en staat volgens Borrell klaar om ‘aanvullende maatregelen’ te overwegen. Hij benadrukte dat de huidige sancties pas van tafel gaan als Belarus de democratie en rechtsstaat respecteert. De buitenlandchef eiste dat dat ‘ruim 600 politieke gevangenen’ worden vrijgelaten en dat de weg wordt vrijgemaakt voor eerlijke verkiezingen, waar internationale toezichthouders bij aanwezig zijn.
Borrell dreigde niet alleen met sancties, hij stelde ook Europese hulp in het vooruitzicht als Belarus besluit te democratiseren. Brussel zal dan helpen bij het stabiliseren van de economie van het land en het hervormen van de instellingen, beloofde de diplomaat. Dat zou dan moeten leiden tot meer werkgelegenheid en een hogere levensstandaard in het land.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
Loekasjenko neemt wraak en zet sluis naar Europa open voor vluchtelingen
Belarus smokkelt vluchtelingen uit Irak en Syrië de Europese Unie in. Dat zegt buurland Litouwen, dat geconfronteerd wordt met een forse toename van migranten die illegaal de grens oversteken. Volgens de regering zet de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko bewust de sluizen open voor vluchtelingen die naar Europa willen. -
EU weert Belarussische vliegtuigen vanaf middernacht als straf voor ‘kaping’ Ryanair-vlucht met dissident
Vliegtuigen van Belarussische maatschappijen zijn vanaf vrijdag middernacht niet langer welkom in de Europese Unie. De EU-landen, die Belarus zo willen straffen voor de gedwongen landing van een Ryanair-vlucht met een dissident aan boord, zullen dat vrijdag in gang zetten, zeggen diplomaten. De internationale luchtvaartbrancheorganisatie IATA hekelt de nieuwe Europese veiligheidsrichtlijn. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.
-
Polen blijft bruinkool ontginnen, ondanks rechtbankbevel om te stoppen
-
-
-
PREMIUM
President Belarus draait duimschroeven aan: ‘Zelfs dissidenten in buitenland zijn niet veilig’
De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko lijkt zich helemaal nergens meer iets van aan te trekken. Zijn motto: wie niet wil luisteren, moet maar voelen. Wat de rest van de wereld daarvan vindt, is niet interessant. ,,Dit is een man in het nauw.” -
Oekraïne probeert door te breken op drie plaatsen: ‘Strijd zal zeer bloederig zijn’
Het lijkt er steeds meer op dat het langverwachte Oekraïense tegenoffensief van start is gegaan. De Oekraïense troepen proberen volgens de Amerikaanse denktank ‘Institute for the Study of War’ door te breken in drie sectoren, waarvan de bekendste wellicht Bachmoet is.