Een vrouw zwaait met een oude Belarussische vlag tijdens de protesten in augsutus vorig jaar, na de verkiezingen. Loekasjenko reageerde met harde hand op de protesten. Zo’n 30.000 vreedzame Belarussen werden gearresteerd, afgevoerd en gemarteld.. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)
Volledig scherm
Een vrouw zwaait met een oude Belarussische vlag tijdens de protesten in augsutus vorig jaar, na de verkiezingen. Loekasjenko reageerde met harde hand op de protesten. Zo’n 30.000 vreedzame Belarussen werden gearresteerd, afgevoerd en gemarteld.. (AP Photo/Evgeniy Maloletka) © AP

EU voert druk op Loekasjenko op en dreigt met nieuwe sancties tegen Belarus

De Europese Unie stelt het Oost-Europese Belarus nieuwe sancties in het vooruitzicht. EU-buitenlandchef Josep Borrell zei een jaar na de omstreden presidentsverkiezingen dat het regime van Aleksandr Loekasjenko ‘op flagrante wijze zijn internationale verplichtingen blijft negeren’.

  1. EU weert Belarussische vliegtuigen vanaf middernacht als straf voor ‘kaping’ Ryanair-vlucht met dissident

    EU weert Belarussi­sche vliegtui­gen vanaf midder­nacht als straf voor ‘kaping’ Ryanair-vlucht met dissident

    Vliegtuigen van Belarussische maatschappijen zijn vanaf vrijdag middernacht niet langer welkom in de Europese Unie. De EU-landen, die Belarus zo willen straffen voor de gedwongen landing van een Ryanair-vlucht met een dissident aan boord, zullen dat vrijdag in gang zetten, zeggen diplomaten. De internationale luchtvaartbrancheorganisatie IATA hekelt de nieuwe Europese veiligheidsrichtlijn.