Europa opent grenzen voor ‘veilige’ landen, Amerikanen nog niet welkom
Mensen uit ‘veilig’ geachte landen van buiten de EU kunnen vanaf komende woensdag in principe weer naar Europa reizen. De ambassadeurs van de EU-lidstaten hebben in een stemming een lijst vastgesteld van veertien landen waarvan de gezondheidssituatie wat betreft het coronavirus vergelijkbaar of beter is dan gemiddeld in Europa, melden diplomaten.
Burgers uit onder meer Canada, Marokko, Japan, Australië, Rwanda en Uruguay kunnen vanaf woensdag weer het vliegtuig naar Europa pakken. Chinezen kunnen vanwege het zogenoemde wederkerigheidsprincipe pas Europa in als het land ook EU-burgers toelaat.
Amerikanen, Brazilianen, Indiërs, Turken en Russen zijn zoals verwacht nog niet welkom, evenals bijvoorbeeld inwoners uit de meeste Latijns-Amerikaanse landen. De lijst wordt elke twee weken herzien, waarbij onder meer wordt gekeken naar het aantal nieuwe besmettingen. Dat moet in de buurt van of lager zijn dan 16 per 100.000 inwoners. Ook wordt gekeken naar contactopsporing en het aantal coronatests.
Het EU-besluit wordt naar verwachting morgen officieel bekrachtigd. Landen moeten het dan nog omzetten in nationale regelgeving, zodat vertraging kan optreden.
Toerisme
Het is principe aan de EU-landen zelf om te beslissen wie ze binnenlaten, maar mede omdat mensen door kunnen reizen naar andere lidstaten willen ze één lijn trekken. Hierover is langdurig overlegd. Vooral zuidelijke lidstaten waarvoor toerisme erg belangrijk is, wilden een ruimer inreisbeleid, maar bijvoorbeeld Nederland drong aan op een landenlijst gebaseerd op de gezondheidssituatie.
Er was nog altijd geen consensus, zodat het op een stemming aankwam waarbij een meerderheid de lijst van ‘veilige’ landen steunde. Naast de genoemde landen staan daar ook Algerije, Georgië, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Servië, Thailand, Tunesië en Zuid-Korea op.
De EU-landen behalve Ierland sloten medio maart hun grenzen voor niet-noodzakelijke trips van reizigers van buiten de EU. Het inreisverbod werd twee keer verlengd. De beperking geldt niet voor inwoners uit de Schengenlanden Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein.
Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Belangrijke stuwdam in Oekraïne verwoest, nabijgelegen stad overstroomd: ‘Enorme schade voor milieu’
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
met video
Hackers kapen Russische media en zenden neppe toespraak van Poetin uit: ‘Oekraïense troepen zijn grens overgestoken’
Verschillende Russische televisie- en radiozenders hebben maandag een “toespraak” van Vladimir Poetin uitgezonden waarin de president zijn land voor een Oekraïense invasie waarschuwt. Maar de speech blijkt nu nep te zijn. Zo heeft het Kremlin laten weten dat hackers achter de uitzendingen zaten. -
Jarenlange burenruzie over spelende kinderen in Florida eindigt met doodschieten moeder
Aan een al tweeënhalf jaar voortslepende burenruzie over spelende kinderen in een woonwijk in de Amerikaanse staat Florida is vrijdag met geweld een einde gekomen, toen de moeder van de kinderen werd doodgeschoten. De dader is waarschijnlijk haar buurvrouw. -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
-
-
-
Joran van der Sloot voor uitlevering overgedragen aan FBI
Joran van der Sloot is met de FBI onderweg naar de Verenigde Staten. De Peruaanse autoriteiten hebben de Nederlander overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten voor een tijdelijke uitlevering, vanwege het onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway. Hij zat in Peru vast voor de moord op de Peruviaanse Stephany Flores in 2010. -
Chris Christie brengt aantal Republikeinse presidentskandidaten op zes
De voormalige gouverneur van de staat New Jersey Chris Christie heeft zich namens de Republikeinen gemeld als kandidaat voor de presidentsverkiezingen. De 60-jarige Christie nam het in 2016 ook al eens op tegen zijn partijgenoot Donald Trump.