Europese ‘troonrede’ Von der Leyen: coronacrisis bewijst nut van de Unie
Europa staat voor een nieuw jaar waarin zijn ‘karaktersterkte’ wordt getest. Maar het kan die test doorstaan. Dat heeft de Unie bewezen met de aanpak van de coronapandemie. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei dat vanmorgen in haar tweede ‘State of the Union’, het Europese equivalent van onze troonrede.
Ze riep daarin Europa onomwonden uit tot wereldleider. ,,Een jaar geleden wisten we niet of we een vaccin zouden vinden, nu is 70 procent van onze volwassen bevolking ingeënt en hebben we de helft van onze vaccinvoorraad kunnen delen met 130 andere landen.” En ook economisch reageerde Europa sterk op corona. ,,Herstel na de financiële crisis vergde acht jaar, nu zitten de meeste lidstaten dit jaar weer op pre-crisisniveau en volgt de rest volgend jaar.” Het tekent voor Van der Leyen de noodzaak van Europees samen optrekken. De ‘gezondheidsunie’ waaraan Brussel werkt, moet Europa beter voorbereiden op nieuwe gezondheidscrises. ,,Nooit meer mag een lokale epidemie uitgroeien tot een pandemie.” Veel aandacht moet nu uitgaan naar vaccinatie van ‘de rest van de wereld’, waarvoor Europa opnieuw 200 miljoen doses beschikbaar stelt. Voor een eventuele derde prikronde in Europa liggen 1,8 miljard doses klaar.
‘Geïnspireerd door jongeren’
Eén van de grote nieuwe uitdagingen voor Europa is de klimaatverandering. Von der Leyen zei haar inspiratie te willen halen bij de jongeren, ‘die geloven in de verantwoordelijkheid voor onze planeet’. Nieuwe initiatieven kondigde ze op klimaatvlak niet aan.
Wel op tal van andere vlakken. Volgend jaar komt er een speciale top op initiatief van president Macron en haarzelf om de Europese defensie vooruit te helpen, de noodzaak daarvan is bewezen door de Afghanistancrisis. Europa wil ook (opnieuw) vaart maken met digitalisering. Het wil verder minder afhankelijkheid op de belangrijke markt van halfgeleiders, niet alleen om redenen van concurrentievermogen maar ook van soevereiniteit. Doel is een eigen ‘chips ecosysteem’, ‘dat zowel onze bevoorrading als verdere technologische ontwikkeling veiligstelt’.
Als bedrijven winst maken is dat door onze infrastructuur, sociale bescherming en onderwijscapaciteit
Stagnatie
De Commissievoorzitter legde ook de vinger op beleidsterreinen waar weinig beweging is. Het werken aan een Europees migratiebeleid gaat door grote tegenstellingen tussen lidstaten ‘pijnlijk traag’, de strijd tegen belastingontwijking kan ook sneller. ,,Als bedrijven winst maken is dat door onze infrastructuur, sociale bescherming en onderwijscapaciteit. Het is een kwestie van billijkheid en rechtvaardigheid dat er dan belasting wordt betaald.” Von der Leyen sprak van ‘een minimumvoet voor winstbelasting’ en ‘verborgen winsten bovenhalen’.
Grote verwachtingen heeft Von der Leyen van de Europese jongeren, die onder corona zo hebben afgezien en die ze volgend jaar voor hun geduld wil belonen met een Europees jongerenjaar. Ze had ook één jongere, ‘die deze zomer mijn hart stal’, als speciale gast uitgenodigd: de Italiaanse Beatrice Vio, gouden medaillewinnares op de Paralympics. Dat goud won ze 119 dagen nadat ze nog in levensgevaar in het ziekenhuis lag. Volgens Von der Leyen was haar motto - als iets onmogelijk lijkt, dan kan het - ook dat van de stichters van Europa meer dan zestig jaar geleden, en kan het de huidige generatie leiders inspireren.
Peter R. de Vries
In haar ‘State of the Union’ liet Von der Leyen vanmorgen ook de naam van Peter R. de Vries vallen. Hij hoort in een triest lijstje van recent vermoorde journalisten, met voor hem Daphne Caruana Galizia (Malta) en Ján Kuciak (Slowakije).
Von der Leyen kondigde een wet aan die mediavrijheid garandeert en stuurde meteen ook een aanbeveling naar het Parlement voor betere bescherming van journalisten. ,,Want als we de vrijheid van de media verdedigen, dan verdedigen we ook onze democratie.”
Bekijk onze belangrijkste nieuwsvideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Commandant Dmytro (27) stierf in het harnas, Oekraïne rouwt om gestorven held
Oekraïne verwerkt nog steeds de dood van Dmytro Kotsjoebajlo, de jonge, bij leven al legendarische Oekraïense commandant die bekendstond als ‘Da Vinci’. ‘Dmytro was voorbestemd om opperbevelhebber te worden’, denken vrienden. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Update
VS veroordelen raketlancering Noord-Korea: ‘Maar we willen wel in gesprek’
De Verenigde Staten veroordelen de lancering van twee raketten woensdag door Noord-Korea. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de VS ondanks de lancering graag tot een diplomatieke oplossing willen komen met Noord-Korea.
-
Biden breekt verkiezingsbelofte met ‘go’ voor olieproject Alaska: milieuorganisaties naar de rechter
Zes Amerikaanse milieuorganisaties en een groep inheemse bewoners van Alaska hebben een rechtszaak aangespannen tegen de Biden-regering vanwege haar goedkeuring van een omstreden olieproject, afgelopen week. -
-
-
video
Britse kustwacht traint op het terugduwen van bootvluchtelingen
De Britse kustwacht is begonnen met het trainen van personeel dat straks de taak krijgt om migranten op rubberboten te weren uit Het Kanaal. Vorige week werd er al over gesproken in het Britse Parlement. De pushbacks zijn een omstreden manier om het aantal migranten dat in Groot-Brittannië aankomt te verminderen. -
Servië en Kosovo achter EU-plan om banden te normaliseren
Servië en Kosovo hebben ingestemd met een door de Europese Unie opgesteld plan dat de banden tussen de twee landen moet normaliseren. EU-buitenlandchef Josep Borrell liet dat zaterdagavond na twaalf uur onderhandelen weten. Wel zijn er nog onenigheden tussen de partijen, waarschuwde hij daarbij.