Evacuatie gewonde soldaten uit Azovstal en Poetin bemoeit zich met militaire strategie
Dit gebeurde er vannachtMeer dan 260 gewonde Oekraïense soldaten zijn geëvacueerd uit de Azovstal-fabriek in Marioepol. De bedoeling is dat ze worden geruild tegen Russische krijgsgevangenen. En de Russische leider Poetin bemoeit zich actief met de militaire planning.
Volgens de Oekraïense minister van Defensie Hanna Maliar gaat het in totaal om 264 (ernstig) gewonde soldaten. Daarvan zijn er 53 naar Novoazovsk gebracht, een stad die in handen is van de Russen. De rest, 211 soldaten, is via een humanitaire corridor vervoerd naar Olenivka. Minister Maliar meldt dat de gewonden in een later stadium zullen worden betrokken in een ruil met Russische soldaten die zijn gevangen. Het is niet bekend hoeveel soldaten er nu nog in het complex zitten. De laatste burgers die nog vastzaten in de fabriek zijn daar vorige week weggehaald. Zij zijn nu in gebied dat onder controle is van het Oekraïense leger.
Helden
Persbureau Reuters maakte gisteravond als eerste melding van de evacuatie van de soldaten. Later waren er ook op Russische staatsmedia beelden te zien van de gewonden. In zijn dagelijkse toespraak meldde de Oekraïense president Volodimir Zelenski vannacht dat bij de operatie onder meer ook het Rode Kruis en de Verenigde Naties betrokken waren. ,,Oekraïne heeft zijn helden levend nodig”, zei hij. De gewonden zijn afgevoerd in een tiental bussen. Rusland had al eerder bevestigd dat er een akkoord was gesloten over de evacuatie. Zelenski waarschuwde echter dat de soldaten niet onmiddellijk vrijkomen. De onderhandelingen hierover zullen ingewikkeld zijn en tijd vergen, zo zei hij. ,,We hopen dat we de levens van onze mannen kunnen redden. Sommigen van hen zijn ernstig gewond. Zij krijgen nu hulp.”
‘Missie voltooid’
Volgens de minister van Defensie hebben de soldaten ‘hun missie volledig voltooid’. Hun positie was echter onhoudbaar geworden, omdat ze op geen enkele manier meer ontzet konden worden. De militaire leiding van Oekraïne noemt de verdedigers van Marioepol ‘helden van onze tijd’. In een verklaring stelt ze dat hun verzet de succesvolle verdediging van de hoofdstad Kiev mogelijk heeft gemaakt: ,,Door hun posities in Azovstal niet op te geven, kon de vijand zijn troepen (zo’n 20.000 soldaten) niet naar andere gebieden verplaatsen. Ook de snelle inname van Zaporizja is hierdoor verhinderd.”
Het inmiddels beroemde Azov-regiment, dat hard gevochten heeft in Marioepol, lijkt te hebben bevestigd de strijd te willen staken. Hun commandant Denis Prokopenko zei dat het redden van zoveel mogelijk levens van zijn mannen nu de prioriteit heeft.
Symbool
De soldaten en burgers hebben meer dan twee maanden vastgezeten in het immense fabriekscomplex in de havenstad. Marioepol is in die tijd uitgegroeid tot een belangrijk symbool van het Oekraïense verzet tegen de Russische invasie, die begon op 24 februari. De stad ligt op een strategische plek tussen het zuiden en het oosten van Oekraïne, allebei gebieden die in het vizier van de Russen lagen. Door de inname van Marioepol zou er een corridor tot stand worden gebracht waarin Russische troepen zich vrij zouden kunnen bewegen.
De stad zelf is inmiddels in puin geschoten door de Russen, met als dieptepunten aanvallen op een ziekenhuis en een theater waar honderden vluchtelingen een veilig heenkomen hadden gezocht. Om het allerlaatste stukje van Marioepol, de Azovstal-fabriek, is sinds het begin van de oorlog fel gevochten. De Russische aanvallen verliepen zo moeizaam dat Poetin ze zelfs even stillegde, omdat hij vreesde dat er te veel van zijn soldaten zouden sneuvelen. Het gaat om een groot complex, waar duizenden soldaten en burgers zich schuil hielden in ondergrondse gangenstelsels (gebouwd tegen een kernaanval) en kapotgeschoten gebouwen. De situatie werd door tekorten aan eten, drinken en munitie steeds nijpender. Verschillende pogingen tot evacuatie zijn eerder mislukt.
Kolonel Poetin
Volgens Westerse inlichtingenbronnen bemoeit Vladimir Poetin zich intensief met de militaire strategie van zijn leger. Hij zou bij de oorlog betrokken zijn op het niveau ‘van een kolonel of een brigadegeneraal’. Dat betekent dat hij zelf operationele en tactische beslissingen neemt.
Poetin zou op deze manier betrokken zijn bij troepenverplaatsingen in de Donbas, de regio in het oosten van Oekraïne waar nu al weken fel gevochten wordt. Vorige week kwamen daar waarschijnlijk nog honderden Russische soldaten om het leven toen ze probeerden een rivier over te steken. Poetin zou overigens nog steeds nauw samenwerken met Valeri Gerasimov, de commandant van de strijdkrachten. Oekraïne meldde eerder dat Gerasimov terzijde was geschoven. De hoge militair ontsnapte kort geleden aan de dood bij een bezoek aan het front.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Ondervoeding
Volgens Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, lijden door de oorlog in Oekraïne steeds meer kinderen aan ondervoeding. ,,Al voor de oorlog was het door conflicten, klimaatverandering en de corona-pandemie voor veel gezinnen moeilijk hun kinderen te voeden", aldus Unicef-baas Catherine Russel. ,,Nu zijn de problemen alleen maar groter geworden.” Oekraïne, dat geldt als de graanschuur van Europa, kan veel minder exporteren, waardoor voor veel landen de voedselvoorziening in gevaar is gekomen. In een verklaring waarschuwt Unicef ervoor dat nu ook de aanvullende noodvoeding voor kinderen, zakjes ‘superpindakaas’ vol vitamines en mineralen, veel duurder zijn geworden. Unicef geldt als de belangrijkste leverancier van deze voeding.
Kijk onze video's over de oorlog in Oekraïne in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
EU-import Russisch gas al één derde lager, Brussel houdt rekening met nieuwe afsluitingen
De Europese import van Russisch gas is vergeleken met vorig jaar juni al met één derde gedaald, niet in het laatst dankzij Poetin zelf. Die heeft nu al twaalf EU-lidstaten helemaal of gedeeltelijk drooggezet. Brussel houdt rekening met nieuwe afsluitingen. -
PREMIUMmet video's
Vladimir Poetin zegt vooral veel dingen níét
Vladimir Poetin is in zijn langverwachte speech op de Dag van de Overwinning blijven steken op eerdere uitlatingen. Hij meldde vooral géén grote overwinning, kondigde géén algehele mobilisatie af en sprak ook niet over het einde van de oorlog. -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’
-
Dit weten we over de verdachte van schietpartij op 4 juliparade: ‘Een eenzaam, rustig mens’
De politie heeft de 22-jarige Robert ‘Bobby’ E. Crimo III gearresteerd na de schietpartij op een 4 juliparade in Highland Park in de Amerikaanse staat Illinois. Officieel zijn er nog geen aanklachten tegen hem opgesteld, maar de autoriteiten gaan ervanuit dat hij wel degelijk de schutter is. Wie is Bobby Crimo en wat bezielde hem? -
PREMIUM
Wat zijn de regels bij een oorlog? ‘Rusland heeft recht om tot geweld over te gaan geschonden’
Het lijkt er vaak niet op, maar ook in een oorlog heeft niet iedereen vrij spel. Wie zich niet aan de regels houdt, komt er in de praktijk echter vaak mee weg. -
Wandelaar (31) overleeft zeven dagen zonder eten in Italiaanse rotskloof
In Italië heeft een wandelaar na een val in een rotskloof zeven dagen overleefd zonder eten. De 31-jarige man werd zaterdag gered en stelt het goed. Dat melden Italiaanse media zondag.