Explosief CIA-rapport: Saoedische kroonprins betrokken bij moord op Khashoggi
VIDEODe Saoedische kroonprins steunde de operatie om de Saoedische journalist en Washington Post-columnist Jamal Khashoggi uit te schakelen door hem gevangen te nemen of te vermoorden. De machtigste man van Saoedi-Arabië zag de vermoorde criticus van het regime als bedreiging voor het koninkrijk. Dat blijkt uit vrijgegeven bevindingen uit een explosief rapport van de Amerikaanse geheime dienst CIA.
Delen per e-mail
Het is ‘uiterst onwaarschijnlijk’ dat Saudische functionarissen een dergelijke operatie uitvoerden zonder autorisatie van de kroonprins, aangezien hij sinds 2017 ‘absolute controle’ heeft over alle operaties rond veiligheid en inlichtingendiensten, zo stelt het rapport.
Khashoggi verdween spoorloos tijdens een bezoek aan het Saudische consulaat in Istanbul in oktober 2018. Hij werd daar naartoe gelokt en is daar, zo wordt aangenomen, vermoord door een speciaal commando. De Amerikanen hebben het over 21 personen die hoogstwaarschijnlijk op een of andere manier betrokken waren bij de moord op Khashoggi, waaronder het 15-koppige commandoteam.
Het rapport is lang geheim gehouden door de hoogst explosieve inhoud. De kroonprins geldt als de machtigste man van de olierijke staat, en Saudi-Arabië is de belangrijkste Arabische bondgenoot van de Verenigde Staten. Onder president Trump waren de betrekkingen hartelijk maar schimmig. Zijn opvolger Biden liet eerder al weten de relatie met Saudi-Arabië te gaan herzien en ‘transparanter’ te maken.
Biden telefoneerde donderdag nog met de Saudische koning Salman en zou het belang van mensenrechten hebben benadrukt. Het is niet bekend of hij toen ook het Khashoggi-rapport heeft aangekaart.
Publiek geheim
Feitelijk bevestigt het CIA-onderzoek wat al publiek geheim is. Er was al weinig twijfel dat kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) in 2018 betrokken was bij de dood van de kritische Khashoggi. VN-functionarissen concludeerden eerder onomwonden dat de prins organisator was van de moord in het Saoedische consulaat in Istanboel. Ook een aantal Democratische Congresleden meldde al niet te twijfelen aan diens betrokkenheid.
De regering-Trump had al sancties opgelegd aan zeventien Saoedische functionarissen, maar Trump hield de hoofdverdachte, prins Mohammed, publiekelijk de hand boven het hoofd. Tegenover de Amerikaanse onderzoeksjournalist Bob Woodward ging de president er zelfs prat op het hachie van de kroonprins te hebben gered (‘Í saved his ass’, zei Trump letterlijk) door het inlichtingenrapport over de moord niet openbaar te maken, ondanks dat hij daartoe wettelijk verplicht was. Niet lang daarna passeerde Trump ook nog eens het Congres door een omstreden wapendeal met de Saoedi’s ter waarde van slordige 8 miljard dollar (6,5 miljard euro) goed te keuren.
Maatregelen
In Democratische kringen wordt opgeroepen ondanks alle bedenkingen en strategische overwegingen toch een reeks maatregelen te nemen tegen iedereen die bij de moord betrokken was, inclusief de kroonprins. Dat zou dan gaan om financiële sancties en visumbeperkingen. Mogelijk worden Saoedische diplomaten uitgewezen.
Hatice Cengiz, de verloofde van de om het leven gebrachte Khashoggi, vindt dat gerechtigheid is gedaan door het rapport. Cengiz reageerde via Twitter met ,,#justiceforjamal”. Zij had op 2 oktober 2018 haar aanstaande echtgenoot aan het begin van de middag de Saudische ambassade in Istanbul zien binnengaan om nog wat papieren in orde te maken voor hun huwelijk. Khashoggi, onder meer columnist van The Washington Post, keerde niet meer terug. Hij bleek vermoord en in stukken gezaagd.
Sanctie-lijst
Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft een voormalig adviseur van de Saudische kroonprins en een elite-eenheid van het koningshuis op de sanctielijst gezet. Het gaat om de voormalige plaatsvervangend chef van de geheime dienst Ahmed al-Asiri en de snelle interventiemacht RIF. Van maatregelen tegen kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke machthebber in Riyad, was vrijdag in Washington geen sprake.
Al-Asiri was volgens Financiën de leider van de missie die resulteerde in de moord op Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul door een commandoteam. Onder de daders waren verscheidene RIF-leden. De sancties houden onder meer in dat eventuele bezittingen van deze Saudiërs in de VS worden bevroren en dat Amerikanen geen zaken met hen mogen doen.
Nadat het rapport over het ombrengen van Khashoggi naar buiten was gebracht, kondigde buitenlandminister Antony Blinken meteen inreisbeperkingen aan voor 76 staatsburgers van Saudi-Arabië. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan ‘bedreiging van dissidenten in het buitenland’. Namen noemde Blinken niet.
Khashoggi had een huis in de Amerikaanse staat Virginia en schreef columns voor The Washington Post. Hij liet zich regelmatig kritisch uit over de Saudische monarchie.
Bekijk hieronder onze populairste nieuwsvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Europa intensiveert strijd tegen mensenhandel
Europa gaat veel harder optreden tegen grootschalige georganiseerde misdaad en mensenhandel. Die boekt nu het jaloersmakende inkomstencijfer van 139 miljard euro per jaar of 1 procent van het Europese BNP. -
Verzet tegen junta Myanmar verenigt zich in een ‘regering van nationale eenheid’
Tegenstanders van de militaire machthebbers in Myanmar hebben aangekondigd een ‘regering van nationale eenheid’ te vormen. Daarin nemen verdreven parlementsleden, protestleiders en mensen uit etnische minderheden plaats. Het is een gezamenlijke poging het militaire bestuur te beëindigen en de democratie in het land te herstellen. -
Hooggerechtshof zet definitief streep door veroordeling Braziliaanse ex-president Lula
Een meerderheid van het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft donderdag een eerdere beslissing om de strafrechtelijke veroordeling van ex-president Luiz Inacio Lula da Silva te vernietigen, bevestigd. Dat maakt definitief de weg vrij voor Lula om het tijdens de presidentsverkiezingen in 2022 op te nemen tegen zittend president Jair Bolsonaro. -
Strijd om de opvolging van Merkel: CDU en CSU moeten uit twee kroonprinsen één kiezen
De Duitse regeringspartijen CDU en CSU hebben er naast het breken van de derde coronagolf een probleem bij. Ze moeten een gezamenlijke kandidaat kiezen voor de opvolging van bondskanselier Angela Merkel, maar de zusterpartijen steunen elk hun eigen ‘kroonprins’. -
PREMIUMCaravaggio
Waarom de waarde van dit kunstwerk van 1500 euro naar 150 miljoen euro schoot
De ontdekking van een ‘nieuwe’ Caravaggio van misschien wel 150 miljoen euro zet de kunstwereld op z’n kop. Acht redenen waarom het volgens Liesbeth Helmus, Caravaggio-fan en conservator van het Centraal Museum in Utrecht, zo bijzonder is.
-
PREMIUM
Einde aan ‘eeuwige oorlog’ in Afghanistan: VS en Navo trekken zich terug
De Navo zal alle militairen binnen een paar maanden hebben teruggetrokken uit Afghanistan. Het gaat daarbij om Amerikaanse militairen en de troepen van Navo-missie Resolute Support. De Amerikaanse president Joe Biden belooft uiterlijk op 11 september zijn laatste troepen terug te trekken. Zo moet na twintig jaar dan toch echt een einde komen aan Amerika’s ‘eeuwige oorlog’. -
UPDATE / VIDEO
Uitrol Janssen-vaccin in Europa uitgesteld vanwege mogelijke bloedproppen
Farmaceut Johnson & Johnson stelt de uitrol van het Janssen-coronavaccin in Europa uit voorzorg uit vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het vaccin krijgen toegediend. Dat meldt de farmaceut, die tot uitstel overgaat op advies van medische instanties in de Verenigde Staten. -
VIDEO
Nederland een van de grootste EU-landen gelinkt aan ontbossing
Nederland is een van de grootste EU-landen met importproducten die gelinkt zijn aan ontbossing in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. In een rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) staat dat Nederland verantwoordelijk is voor het kappen van bijna 30.000 hectare oerwoud en andere natuur per jaar voor de verbouwing van soja voor veevoer en palmolie.