Volledig scherm
Facebook op CPAC. © Getty Images

Facebook onder vuur vanwege schietspel-demo op conventie

Facebook ligt in de Verenigde Staten onder vuur nadat het bedrijf op de jaarlijkse conservatieve beurs CPAC een schietspel demonstreerde dat door het bedrijf ontwikkeld was. Zo vlak na de schietpartij die op een middelbare school in Florida 17 levens kostte vinden veel mensen die ongepast.

CPAC trekt jaarlijks conservatieven vanuit de hele VS. Op de beurs kunnen bezoekers naar toespraken en discussies met conservatieve politici en schrijvers en is ook ruimte voor bedrijven die hun producten willen promoten. De Amerikaanse wapenlobby NRA is er prominent aanwezig om vuurwapens aan te prijzen en ook president Donald Trump maakte zijn opwachting.

De beslissing van Facebook om op CPAC aanwezig te zijn lag al gevoelig, maar toen bekend werd dat in een demo van virtual reality-spelletjes ook een schietmodule zat, werd daar op sociale media door veel mensen over geklaagd. Hugo Barra, die bij Facebook verantwoordelijk is voor virtual reality, liet weten dat de module in kwestie verwijderd is. Dat had ‘uit respect voor de slachtoffers en hun families’ al eerder moeten gebeuren, aldus Barra.

De sociale media-gigant bevindt zich in een lastig parket, omdat onderzoek heeft uitgewezen dat Russische trollen de site hebben gebruikt om middels advertenties en het aanmaken van politieke evenementen hebben geprobeerd om kiezers te beïnvloeden tijdens de presidentsverkiezingen in 2016.