‘Frankrijk trekt troepen terug uit Mali’
De Franse president Emmanuel Macron zal eerstdaags het vertrek aankondigen van Franse troepen uit Mali. De aankondiging wordt verwacht in de marge van een top van de Europese Unie en Afrikaanse Unie, donderdag en vrijdag in Brussel.
Dat zeggen ingewijden tegen het Franse persbureau AFP. Macron zal het nieuws over de terugtrekking woensdagavond of donderdag bekendmaken, aldus de bronnen. Regeringswoordvoerder Gabriël Attal had eerder vandaag aangekondigd dat de president woensdagavond in het Elysée met ‘de staatshoofden van de partnerlanden’ zal spreken over ‘onze aanwezigheid in de Sahel in het kader van de terrorismebestrijding, met name in Mali’. Aankondigingen ‘zullen dan snel worden gedaan’, voegde de zegsman eraan toe.
Handhaving van de status quo is volgens hem ‘niet mogelijk in een zeer verslechterde situatie in Mali, met de machtsovername door een junta, de weigering een tijdschema op te stellen voor de terugkeer naar de democratische orde - wat nochtans was aangekondigd - en de inzet van een Russische privémilitie’, onderstreepte Attal aan het einde van de ministerraad. Volgens de ingewijden stuurt Macron zijn troepen daarom naar een andere plek in de regio.
Mali wees de Franse ambassadeur eind januari uit omdat het verontwaardigd was over ‘vijandige’ opmerkingen van Franse topfunctionarissen. Zo had minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian hard uitgehaald naar het militaire regime, dat hij ‘onverantwoordelijk’ gedrag verweet. De uitwijzing van de diplomaat leidde tot internationale kritiek.
Duitsland en Denemarken
Zo noemde Duitsland het besluit ‘ongerechtvaardigd’. Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock plaatst grote vraagtekens bij verdere deelname aan de internationale VN-vredesmissie (Minusma) in Mali. ,,Gezien de laatste stappen van de Malinese regering, moeten we ons afvragen of onze gezamenlijke inspanningen daar succes kunnen hebben”, zei ze begin februari tegen de krant Süddeutsche Zeitung.
Een week eerder trok Denemarken zijn troepen terug uit Mali nadat het militaire bewind dat had geëist. Het Deense vertrek onderstreepte de problemen van de internationale contra-terreuroperatie tegen Al-Qaeda en Islamitische Staat (IS), onder leiding van Frankrijk. Duitsland kondigde aan de kwestie op hoog niveau te willen aankaarten bij de Malinese regering.
Tekst gaat verder onder de foto.
Nederland en België
Nederland is ‘zeer bezorgd’ over de ontwikkelingen in Mali, liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken begin februari weten. Een zegsman van het ministerie van Defensie zei ‘eerst naar de Fransen te kijken’ vanwege hun grote rol bij de VN-missie ,,Als het niet meer haalbaar of veilig is, dan gaan we goed over de voortgang van de missie nadenken.” Beide ministeries wilden niet vooruitlopen op het overleg met partnerlanden over de missie. Wel benadrukten ze dat Nederland ‘toegewijd’ is aan Mali en stabiliteit in het land ‘van groot belang’ vindt. ,,Ook om die reden wil het kabinet in gesprek blijven met de Malinese transitieautoriteiten”, zei een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.
Nederland keerde in november 2021 terug naar Mali, nadat het in 2019 na een missie van vijf jaar was vertrokken uit het land. Defensie levert nu tot mei een Hercules-transportvliegtuig met bijna negentig militairen als ondersteunend personeel. De VN-missie staat nu ook onder commando van een Nederlander, Kees Matthijssen. Ook is Nederland nog actief in de EU-trainingsmissie in het land. Daarnaast werken er drie militaire stafofficieren op het hoofdkwartier van Minusma in Bamako en staan drie militairen de Duitse soldaten bij in de stad Gao.
België stuurt voorlopig geen militairen naar Mali om de internationale missie te ondersteunen. Minister van Defensie Ludivine Dedonder zei dinsdag dat niet is voldaan aan de voorwaarden voor een Belgische deelname. België zou dit jaar 250 manschappen sturen om deel te nemen aan de Europese taskforce Takuba, maar dat gaat dus niet door.
Tekst gaat verder onder de foto.
Jihadisten
Mali vecht sinds 2012 tegen een islamitische opstand in het noorden die wordt gesteund door terreurorganisaties als IS. In 2013 kwam Frankrijk tussenbeide – op verzoek van Malinese leiders – om jihadisten te stoppen die al delen van het uitgestrekte land hadden ingenomen. De operatie werd later uitgebreid naar andere landen in een poging de bredere Sahel-regio - die Tsjaad, Niger, Burkina Faso en Mauretanië omvat - te stabiliseren.
De relatie tussen de Malinese leiders en Europese landen is de afgelopen tijd steeds verder verzuurd. Militairen pleegden in 2020 een staatsgreep in het land. Ze deden later naar verluidt een beroep op het Russische huurlingenleger Wagner. Dat viel slecht in Europese hoofdsteden.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rusland start strafzaak tegen Amerikaanse senator die Oekraïnegeld het ‘best bestede geld ooit’ noemde
-
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.” -
Migranten van eilandje gehaald na oversteek van Turkije naar EU
De Griekse grenswacht heeft donderdag, met de hulp van reddingsteams, vele tientallen migranten van een eilandje gehaald aan de Griekse kant van de rivier de Evros. Die rivier vormt de grens tussen Turkije en Griekenland. Volgens de Griekse radio gaat het om 138 mensen, onder wie 53 kinderen. Door de rivier over te steken wisten zij de Europese Unie binnen te komen. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Vlaams gezin krijgt energierekening van 17.000 euro in de bus: ‘Heel de winter kou geleden en nu zo’n monsterbedrag moeten betalen’
Yannick (28) en Tatiana (33) uit het Belgische Sint-Niklaas vielen steil achterover toen ze deze maand hun energierekening kregen: 17.000 euro extra te betalen. Een som die het jonge gezin, dat in november een tweede kindje verwacht, niet kan ophoesten. ,,We staan voor een raadsel, maar worden met de rug tegen de muur gezet”, klinkt het. Energieleverancier Luminus laat alvast weten dat er geen fouten zijn gebeurd.Sint-Niklaas
-
Canadese provincie krijgt bosbranden niet onder controle en roept hulp VS in
-
-
-
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak. -
PREMIUM
Moeder en vader gearresteerd, omstanders krijgen klappen: 'Ineens werd ik van achter gegrepen’
Commotie aan de Zellersacker in de Nijmeegse wijk Lindenholt zaterdagavond. Bij een oploopje in de buurt zijn de moeder (42) én vader (40) van een 12-jarige jongen aangehouden en een nachtje in de cel gehouden. Omstanders die bij de aanhouding geen afstand hielden, kregen een tik met de wapenstok.Nijmegen