Volledig scherm
Archieffoto van de Minerve. © AFP

Frankrijk vindt in 1968 verdwenen onderzeeboot Minerve

UpdateDe Franse marine heeft vanochtend het wrak gevonden van de onderzeeër Minerve, die in 1968 voor de kust van Toulon in de Middellandse Zee spoorloos verdween. De 52 bemanningsleden kwamen daarbij om het leven.

Florence Parly on Twitter

Nous venons de retrouver la Minerve. C'est un succès, un soulagement et une prouesse technique. Je pense aux familles qui ont attendu ce moment si longtemps.

De regering besloot in 2018 om de inspanningen voort te zetten om de Minerve te vinden op verzoek van de nabestaanden. Het wrak is nu gevonden dankzij het gebruik van nieuwe sonar- en drone-technologie.

,,We hebben zojuist de Minerve gevonden, het was een geslaagde operatie, een moment van opluchting en een demonstratie van technische bekwaamheid", zegt de Franse minister van Defensie, Florence Parly, op Twitter. ,,Mijn gedachten gaan uit naar de families van de overledenen die zo lang op dit moment hebben gewacht.’’

Het wrak van de onderzeeër bevond zich op 45 kilometer van de kust van Toulon op 2.370 meter diepte. Het waren volgens persbureau AFP de onderwaterdrones van het Amerikaanse schip Seabed Constructor, dat afgelopen dinsdag arriveerde om deel te nemen aan het onderzoek, die het wrak signaleerden. Eerder was dat schip betrokken bij het terugvinden van de Argentijnse duikboot San Juan

Vier minuten

Op 27 januari 1968 zonk de Minerve in slechts vier minuten tijd. Hoewel hulpdiensten gelijk uitvoeren, werd het wrak tot vandaag nooit teruggevonden. De oorzaak van de ramp met de gezonken onderzeeboot blijft vooralsnog onbekend, maar in de loop der jaren zijn meerdere oorzaken voor het ongeval genoemd: een defect aan de twee achterstangen, een botsing met een boot, de explosie van een torpedo.

Volledig scherm
De bemanning van de Minerve, voor haar verdwijning. © AFP
Volledig scherm
© AFP