Volledig scherm
De Franse president Macron. © EPA

Franse president Macron noemt NAVO ‘hersendood’

De Franse president Emmanuel Macron noemt de NAVO hersendood in een interview met The Economist. Volgens Macron is er een gebrek aan coördinatie tussen de lidstaten waardoor er niet ingegrepen kan worden als dat nodig is.

,,Wat we nu meemaken is de hersendood van de NAVO”, aldus Macron. ,,Er is geen overleg over het nemen van strategische beslissingen tussen de Verenigde Staten en andere NAVO-bondgenoten. Dan heb je ook nog de ongecoördineerde aanval van NAVO-bondgenoot Turkije in Syrië, waar ook onze belangen op het spel staan.”

Macron gaat in het artikel ook in op de kwetsbaarheid van Europa. “Europa zal verdwijnen als het zich niet als wereldmacht gaat beschouwen. Ik denk niet dat ik overdrijf.” De Franse president stipt drie punten aan die belangrijk zijn voor Europa.

,,We moeten niet vergeten dat Europa een gemeenschap is, er moet een betere afstemming komen over de Verenigde Staten en er moet sterker worden opgetreden tegen China, dat Europa marginaliseert.”

  1. De (veel jongere) vrouw achter Boris Johnson: hoe Carrie toch nog alle harten kon veroveren
    PREMIUM

    De (veel jongere) vrouw achter Boris Johnson: hoe Carrie toch nog alle harten kon veroveren

    Het handvat van zijn ministeriële rode leren koffertje, dat hield Boris Johnson stevig vast toen hij vrijdagochtend moe maar tevreden over de drempel van Downing Street 10 stapte. Niet de hand van de jonge vrouw naast hem. Al had hij dat misschien veel liever gewild. Volgens intimi is de premier ,,stapel stapel” op zijn Carrie. Zij heeft zich in korte tijd ontpopt tot een geweldige prime ministerial consort.