Franse reddingsoperatie met drone voor verdwaalde orka in Seine: ‘We zijn erg bezorgd’
Franse experts en reddingsdiensten proberen een in de Seine verdwaalde orka met walvisgeluiden weer naar zee te lokken, meldt de lokale prefectuur Seine-Maritime.
Het zeezoogdier zwemt in zoetwater in de rivier halverwege Le Havre en Rouen, zo’n 60 kilometer verwijderd van de oceaan.
De orka zwemt alleen maar heen en weer, lijkt erg verzwakt en heeft weinig kansen tot overleven. Met de inzet van walvisgeluiden willen experts vermijden dat een schip moet worden ingezet voor de reddingsoperatie, wat het verzwakte dier nog meer stress zou bezorgen.
Mogelijk jong dier
De orka werd werd volgens de krant La Voix du Nord op 16 mei voor het eerst gesignaleerd in de monding van de Seine, tussen La Havre en Honfleur. Het dier dook eerder ook al een paar keer op voor de Franse noordkust. Orka’s komen gewoonlijk voor langs de kusten van Schotland, IJsland en Noorwegen en verder naar het zuiden in de Atlantische Oceaan. Het is niet duidelijk of de orka is afgedwaald wegens ziekte. Mogelijk gaat het om een jong dier dat zijn groep is kwijtgeraakt.
We zijn erg bezorgd, zijn gezondheidssituatie gaat achteruit
Het dier wordt op afstand met een drone gevolgd, vertellen deskundigen aan persbureau Reuters. Dit is besloten tijdens een meeting tussen nationale en internationale wetenschappers. Met het uitzenden van speciale orka-communicatie wordt geprobeerd het dier terug naar zee te krijgen.
Drone
,,Dankzij de inzet van deze methoden die we van honderden meters afstand in kunnen zetten hoeven we geen schepen in te zetten”, aldus de prefectuur Seine-Maritime in een verklaring. ,,Daardoor kunnen we de stress waarin het dier wordt blootgesteld zo minimaal mogelijk houden.”
Deskundigen zijn niet erg hoopvol over de kansen de orka terug te leiden naar de oceaan. ,,We zijn erg bezorgd. Zijn gezondheidssituatie gaat achteruit”, zei deskundige Gérard Mauger namens de Franse onderzoeksgroep voor zeezoogdieren GECC eerder al tegen het Franse persbureau AFP. ,,Des te langer de orka rondzwemt in zoetwater, des te harder het dier achteruit gaat. Het is lastig om een manier te vinden om de orka te laten terugkeren naar het zoute water.”
De orka is naar schatting tussen de 4 en 5 meter lang en het gaat waarschijnlijk om een mannetje.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Lab Marc Van Ranst doet ontdekking over coronatesten: ‘Dit kan een gamechanger zijn’
De afgelopen twee jaar pompten overheden vele miljoenen euro's in PCR-testen om corona op te sporen. Wat als we binnenkort afscheid nemen van die dure testen? Het laboratorium van de Belgische topviroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) heeft waarschijnlijk een oplossing. ,,Dit kan een gamechanger zijn.” -
Chinese president bij beëdiging leider Hongkong: geen reden voor verandering
De Chinese president Xi Jinping heeft in Hongkong de nieuwe plaatselijke leider John Lee beëdigd tijdens een ceremonie voor de viering van de machtsoverdracht van de stad door Groot-Brittannië aan China 25 jaar geleden. Het is Xi’s eerste bezoek aan Hongkong in vijf jaar tijd. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Orka in allerkleinste bassin ter wereld mag na 50 jaar met pensioen
Orka Lolita, jarenlang de toeristentrekker van een dolfinarium in Miami, mag geen kunstjes meer doen voor publiek. Dat heeft de nieuwe eigenaar van het park besloten. Op Lolita's huisvesting, haar bassin telt 18 bij 24 meter, is al vijftig jaar kritiek. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.
-
PREMIUMIn kaart
Abortusvrijheid wint overal ter wereld terrein, maar toch is er vrees voor de anti-abortuslobby
Heeft het schrappen van het nationale recht op abortus in de Verenigde Staten ook effect op andere landen? Vrouwenrechtenorganisaties vrezen dat de Amerikaanse anti-abortuslobby het vizier vanaf nu meer op het buitenland richt, waaronder Europa. ,,Terwijl het in veel landen juist de andere kant opging.’’ Bekijk op onze wereldkaart hoe de regelgeving per land is. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUMDierenmens
Het verdrietige verhaal van baby-orka Toa: hoe kan het dat zijn moeder niet wachtte op hem?
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week het verhaal van Toa, de orkababy die in Nieuw-Zeeland op het strand werd gevonden.