G7 na geweld Myanmar: ‘Schieten op betogers is onacceptabel’
De G7, de club van zeven economische grootmachten, heeft het geweld tegen demonstranten in Myanmar hard veroordeeld. ,,Met scherp schieten op ongewapende betogers is onacceptabel”, zeggen de ministers van Buitenlandse Zaken van de zeven landen in een gezamenlijke verklaring.
Delen per e-mail
In Myanmar wordt al weken geprotesteerd vanwege de staatsgreep die het leger op 1 februari pleegde. Sinds gisteren zijn er bovendien grootschalige stakingen aan de gang. Onder meer veel winkels zijn daarom gesloten.
Hardhandig optreden van de autoriteiten kostte tot dusver zeker drie demonstranten het leven. De allereerste dode was de 20-jarige studente Mya. Zij werd op 9 februari in haar hoofd geschoten en overleed vorige week.
Afgelopen zaterdag vielen in de stad Mandalay opnieuw twee doden tijdens protesten, een tienerjongen en de 37-jarige Thet Naing Win. Voor die laatste werd vandaag een begrafenis gehouden.
,,Iedereen die met geweld reageert op vreedzame protesten, moet daar verantwoordelijk voor worden gehouden”, zegt de G7, die bestaat uit de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Japan. Ook de buitenlandvertegenwoordiger van de EU steunt de verklaring.
Iedereen die met geweld reageert op vreedzame protesten, moet daar verantwoordelijk voor worden gehouden
‘We kunnen niet een jaar wachten’
Sinds vandaag wordt er ook gedemonstreerd bij de Indonesische ambassade. Het protest is een reactie op berichten dat Jakarta achter het plan van de junta voor nieuwe verkiezingen volgend jaar staat. De Myanmarese demonstranten vinden dat het resultaat van de laatste verkiezing, waarbij regeringsleider Aung San Suu Kyi ruimschoots won, gehonoreerd moet worden. ,,We kunnen niet een jaar wachten", zei demonstrant Han Ni tegen persbureau AP.
Het ministerie van buitenlandse zaken in Indonesië meldt inmiddels dat het nieuwe verkiezingen in Myanmar niet steunt. Het land zou enkel op zoek zijn naar consensus in de regio over hoe Myanmars terugkeer naar een democratie te helpen.
Het leger zegt dat het de macht nam omdat er sprake was van onregelmatigheden bij de laatste verkiezingen, die in november vorig jaar plaatsvonden. Aung San Suu Kyi werd na de staatsgreep opgepakt door de militaire leiding. De G7 roept op tot haar vrijlating; en die van andere functionarissen, zoals president Win Myint.
Sancties
Diverse landen hebben maatregelen aangekondigd tegen leden van de junta vanwege het geweld tegen vreedzame demonstranten. De Verenigde Staten voerden maandag (lokale tijd) sancties in tegen twee Myanmarese legerleiders: generaal Maung Maung Kyaw, opperbevelhebber van de luchtmacht, en luitenant-generaal Moe Myint Tun. Onder meer hun aandelen in de VS zijn bevroren.
Het Verenigd Koninkrijk en Canada hebben vergelijkbare acties ondernomen. De Europese Unie kondigde gisteren eveneens aan zich op te maken voor maatregelen tegen de coupplegers. Meestal betreffen dergelijke sancties onder meer het bevriezen van bezittingen en een reisverbod in Europa.
Ook de Verenigde Naties hebben zich uitgesproken over het geweld. Secretaris-generaal António Guterres uitte gisteren zijn ‘volledige steun voor de bevolking van Myanmar’. ,,Coups hebben geen plaats in onze moderne wereld", zei hij.
Coups hebben geen plaats in onze moderne wereld
Maleisië
In buurland Maleisië zijn deze week ruim 1000 migranten teruggestuurd naar Myanmar, ondanks een gerechtelijk bevel waarin opdracht gegeven werd hun repatriatie te stoppen.
Dat bevel was het resultaat van een hoger beroep van Amnesty International en Asylum Access Malaysia. Volgens de twee mensenrechtenorganisaties zouden er onder meer vluchtelingen en minderjarigen zitten tussen de migranten die naar Myanmar terug moesten. Het hoofd immigratie in Maleisië, Khairul Dzaimee Daud, zegt dat de 1086 migranten vrijwillig zijn teruggekeerd naar Myanmar.
Bekijk beelden van eerdere demonstraties na de coup:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ex-adviseur New Yorkse gouverneur Cuomo: ‘Hij kuste mij en stelde een potje strippoker voor’
De Amerikaanse Lindsay Boylan, voormalig medewerkster van de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo, zegt dat de Democratische politicus haar ooit zonder toestemming op de mond kuste. Boylan beschuldige Cuomo al eerder van seksuele intimidatie, maar komt nu met ontluisterende details. -
PREMIUM
Kondigt Trump zijn comeback aan in eerste speech na zijn vertrek?
Donald Trump ‘is back’. Rond de klok van tien hijst de ex-president zichzelf vanavond in Florida weer op het schild met een toespraak voor Amerikaanse conservatieven. Zijn doel? In 2024 weer president worden. -
Donald Trump moet belastingaangiftes vrijgeven
De Amerikaanse ex-president Donald Trump moet zijn belastingaangiftes vrijgeven in een onderzoek van justitie naar zijn financiële handel en wandel. Rechters verwierpen zijn bezwaar. -
Misbruikschandaal aartsbisdom Keulen: verdachte priester slaat de hand aan zichzelf
Een priester in ruste uit het aartsbisdom Keulen is afgelopen weekend uit het leven gestapt. Hij zou zich in de jaren 90 hebben vergrepen aan een jongen en was vorige week van zijn taken ontheven. De geestelijke mocht het priesterschap al enkele maanden niet uitoefenen en contact met kinderen en minderjarige jongeren was hem verboden, luidt het in een verklaring. -
Kind komt om het leven door brand in Grieks vluchtelingenkamp
Een brand in een vluchtelingenkamp ten noorden van de Griekse hoofdstad Athene heeft dinsdag een kind het leven gekost. Het kind werd na de brand gevonden en ademde niet meer toen reddingswerkers op de plek van de brand arriveerden, aldus de brandweer.
-
Toezichthouder luchtvaart VS gaat Boeing 777-motoren onderzoeken
De Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA heeft een onmiddellijke inspectie ingesteld van alle toestellen van het type Boeing 777-200 met een motor van Pratt &Whitney van het type PW4000. Dergelijke toestellen worden hangende het onderzoek aan de grond gehouden nadat zaterdag een motor uitviel bij een vlucht van United Airlines. -
Vechthaan met mes verwondt eigenaar dodelijk in kruis
Een haan die in India gebruikt werd voor hanengevechten, heeft zijn eigenaar bij zo’n gevecht dodelijk verwond. Het dier was uitgerust met een mes en verwondde de man aan zijn kruis toen die probeerde te voorkomen dat de haan ontsnapte. -
video
Twee doden bij geweld jeugdbendes bij Parijs
In Frankrijk zijn in 24 uur tijd twee kinderen gedood bij geweld door jeugdbendes. Beide slachtoffers waren nog maar 14 jaar oud. De daders waren rond dezelfde leeftijd.