Anthony Scaramucci
Volledig scherm
Anthony Scaramucci © EPA

Ga er maar even voor zitten: deze mensen ruimden het veld onder Trump

En daar gaat er weer eentje: H.R. McMaster is niet langer nationaal veiligheidsadviseur onder president Donald Trump. McMaster voegt zich bij een indrukwekkend lijstje vertrokken topfunctionarissen. Ga er maar even voor zitten, want het is een flinke lijst: Van Sean Spicer tot Hope Hicks, en van James Comey tot Anthony Scaramucci.

Om een idee te geven: na zeven maanden in het Witte Huis had The Donald al meer getrouwen hun biezen zien pakken dan voorganger Barack Obama in acht jaar. Inmiddels is het aantal namen op dat lijstje bijna verdubbeld, naar 19. 

Michael Flynn
Volledig scherm
Michael Flynn © AFP

13 februari 2017: Michael Flynn, nationaal veiligheidsadviseur
De eerste die er onder Trump uitvloog was de voorganger van McMaster, Michael Flynn. Zijn positie was onhoudbaar nadat hij tegen de FBI bleek te hebben gelogen over contact dat hij had met de Russen, tijdens de verkiezingscampagne van Trump.

20 maart 2017: Katie Walsh, plaatsvervangend stafchef 
Haar vertrek was niet per se onvrijwillig. Nadat ze de regeringsploeg van Trump had neergezet, vertrok ze naar een pro-Trump denktank.

9 mei 2017: James Comey, directeur van de FBI
Zijn verhouding met Trump vertroebelde al snel, nadat de FBI een onderzoek ging doen naar de banden van het team van de president met de Russen. Ook op andere manieren streek hij Trump tegen de haren in. Na vier maanden volgde het onvermijdelijke ontslag, officieel vanwege Comeys optreden met betrekking tot het onderzoek naar Hillary Clinton voorafgaand aan de presidentsverkiezingen.

30 mei 2017: Michael Dubke, communicatiedirecteur
Het vertrek van Dubke markeerde het begin van een woelige periode op Trump's communicatie-afdeling, een periode die nog steeds loopt. Dubke vertrok om persoonlijke redenen.

Sean Spicer
Volledig scherm
Sean Spicer © AP

21 juli 2017: Sean Spicer, hoofd woordvoering
Het halfjarig dienstverband van Sean Spicer ging bepaald niet ongemerkt voorbij. Spicer was aanvankelijk bereid ver te gaan voor zijn baas. Al op zijn eerste werkdag zette hij de toon: in een tirade richting de pers hield hij vol dat president Trump voor de best bezochte inauguratie ooit had gezorgd, iets wat luchtfoto's duidelijk tegenspraken. Daarna ging het steeds moeizamer. Trump sprak zijn woordvoerder diverse malen tegen. In de maand voor zijn vertrek verscheen Spicer niet meer voor camera's. De aanstelling van Anthony Scaramucci als hoofd communicatie vormde voor Spicer de druppel.

28 juli 2017: Reince Priebus, chef staf
Met zijn vertrek pakte Priebus een bedenkelijk record: hij werd de kortst zittende stafchef in de Amerikaanse geschiedenis. Priebus, aanvankelijk een criticaster van Trump, draaide gedurende de campagne bij. Zijn manier van leidinggeven riep echter veel weerstand op. Hij werd vervangen door Michael Kelly.

31 juli 2017: Anthony Scaramucci, communicatiedirecteur
Zo, dat waren tien bewogen dagen. Scaramucci, een voormalig bankier, begon voortvarend maar maakte zichzelf al snel onmogelijk. In een interview noemde hij Reince Priebus 'een fucking paranoide schizophrenic'. Een andere quote: ,,Ik ben Steve Bannon niet, ik probeer mezelf niet te pijpen." Scaramucci probeerde het nog goed te maken door te twitteren dat hij soms 'kleurrijke taal' bezigde, maar de nieuwe stafchef Kelly schopte hem er toch uit.

Steve Bannon
Volledig scherm
Steve Bannon © AFP

18 augustus 2017: Steve Bannon, chef strategie
De rol van de grote man achter de omstreden rechts-conservatieve denktank Breitbart was vanaf het begin omstreden, onder meer vanwege zijn denkbeelden over moslims en vrouwen. Hij zou banden hebben met alt right. Uiteindelijk vertrok hij in augustus, in de nasleep van de rellen in Charlottesville. Later vertroebelden zijn banden met Trump, onder meer door de publicatie van het boek Fire and Fury, waarin Bannon zich negatief uitlaat over Trump.

25 augustus 2017: Sebastian Gorka, nationaal veiligheidsassistent
Hij vertrok naar eigen zeggen omdat er van Make America Great Again weinig terechtkwam, maar volgens andere bronnen werd hij gedwongen. Gorka levert nu bijdragen aan tv-zender Fox News.

29 september 2017: Tom Price, minister van Gezondheidszorg
Price vertrok omdat hij teveel met privécharters en militaire toestellen zou vliegen.

8 december 2017: Dina Powell, plaatsvervangend veiligheidsadviseur
Powell, vooral verantwoordelijk voor het Midden-Oosten, vertrok officieel omdat ze graag terug wilde naar New York en bij haar familie wilde zijn. De ware reden van haar vertrek was naar verluidt echter dat ze moe was van de constante strijd binnen het Witte Huis.

13 december, Omarosa Manigault, woordvoerder Witte Huis
Ze leerde Trump kennen als zeer succesvol deelnemer van zijn reality tv-show The Apprentice. Haar carrière als woordvoerder van het Witte Huis was een stuk minder glansrijk: ze werd ontslagen.

7 februari 2018: Rob Porter, staf secretaris Witte Huis
Het vertrek van Rob Porter had geen politiek redenen, maar was wel onvermijdelijk nadat twee exen van hem klaagden over huiselijk geweld. De mishandelingen werden uit de doeken gedaan in een interview met Daily Mail.

27 februari 2018: Josh Raffel, Plaatsvervangend communicatiedirecteur
Raffel heeft goede banden met Ivanka Trump, dochter van de president, en haar man Jared Kushner. Hij vertrok nadat de rol van Kushner steeds meer onder de loep komt te liggen in het onderzoek naar Russische invloeden op de campagne van Trump.

Hope Hicks
Volledig scherm
Hope Hicks © EPA

28 februari 2018: Hope Hicks, directeur communicatie
Ze was een van de weinigen die zeker leek van haar baan in het Witte Huis. Het voormalige model, pas 29 jaar oud, was al betrokken bij de campagne van Trump en werd in het najaar van 2017 benoemd tot de hoogste baas van het communicatiedepartement. Een dag nadat ze in een lang verhoor door een commissie van het Congres had verteld dat ze regelmatig leugentjes moest bezigen als woordvoerder van Trump, stapte ze op. Dat vertrek zou ze al een paar maanden daarvoor hebben gepland.

6 maart 2018: Gary  Cohn, economisch adviseur
De voormalig Goldman Sachs topman was een belangrijke stem in het economisch beleid van Trump, maar was het absoluut niet eens die The Donald deze maand begon met China en de EU. Dat betekende zijn exit.

12 maart 2018: John McEntee, persoonlijk assistent
De voormalige quarterback van American Football team Connecticut Huskies werd een paar weken terug plots van zijn werkplek verwijderd. CNN meldde later dat hij verdacht wordt van fraude. 

Rex Tillerson
Volledig scherm
Rex Tillerson © AFP13 maart 2018: Rex Tillerson, minister van Buitenlandse Zaken
Hij was bij zijn aantreden een van de sterren van het kabinet. Als voormalig topman van een van de grootste bedrijven ter wereld - oliereus ExxonMobil - had hij zijn sporen meer dan verdiend. Maar al snel bleek het helemaal niet te boteren met Trump. Inhoudelijk waren ze het vaak oneens, onder meer over Noord-Korea. Het hielp ook niet mee dat Tillerson Trump 'achterlijk' zou hebben genoemd, iets wat Trump verleidde tot een uitdaging voor een IQ-test. Uiteindelijk werd Tillerson per tweet de laan uitgestuurd.

22 maart 2018: H.R. McMaster, nationaal veiligheidsadviseur
De laatste in de rij - voorlopig in elk geval is Herbert McMaster, inmiddels vervangen door John Bolton. Het goede nieuws: de reden voor het ontslag van McMaster zou in ieder geval inhoudelijk van aard geweest zijn. Trump zou hebben geklaagd dat zijn veiligheidsadviseur te rigide is. Ook zouden zijn briefings te lang duren en niet relevant genoeg zijn.