Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Geld verdienen aan Groenland? Het land kost alleen maar geld

Groenlanders worden geen Amerikanen. Maar door het overnamebod van Donald Trump heeft het bevroren eiland alle aandacht. Grondstoffen en gunstige ligging wekken begeerte van VS, maar ook van Rusland en China. Wat heeft het dunbevolkte gebied bij de poolcirkel te bieden?

Groenland. Wat moet dat kosten? 1,3 miljard dollar (1,1 miljard euro), zo berekenden Amerikaanse media. Dat lieve sommetje is een uitwerking van de 100 miljoen dollar die tijdens de Koude Oorlog al eens werd geboden door president Harry Truman. Hij zag Groenland als vooruitgeschoven verdedigingslijn om de intercontinentale raketten van de Sovjets te detecteren, en (maar dat kwam later) voortijdig af te schieten.

Andere tijden. Truman deed aan stille diplomatie, raaskalde niet op Twitter en Groenland was het nog bevroren jachtterrein van de Inuit, de oorspronkelijke bewoners die er al duizenden jaren rondtrekken. Deze week trok Donald Trump de aandacht met (volgens de Denen) puberaal gestamp vanwege een (volgens Trump) onvoldoende serieus genomen bod, op Groenland. Want dat was win-win, dacht de president.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”