Volledig scherm
Het komt vandaag tot een confrontatie tussen protestanten en politie in Kolkata, India. © AFP

Gewelddadige protesten tegen ‘onrechtvaardige Indiase wet’ houden aan

Mensen in het oosten van India zijn weer de straat opgegaan om te protesteren tegen een omstreden minderhedenwet. Het is de vierde dag op rij van gewelddadige protesten. De wet zou moslims in het land marginaliseren. 

De wet van premier Narendra Modi werd dinsdag aangenomen in het Indiase parlement. Minderheden die voor 2015 zijn gevlucht uit Afghanistan, Pakistan of Bangladesh krijgen de Indiase nationaliteit door deze wet. Het geldt echter niet voor gevluchte moslims. Islamitische groeperingen en oppositiepartijen zien in de wet een poging van de hindoe-nationalistische regering om de 200 miljoen moslims in het land te marginaliseren.

Zeker vijftien bussen en zes treinstations zijn in brand gestoken in de buurt van Kolkata in de deelstaat West-Bengalen. Ook in andere delen van het land demonstreren mensen. In de hoofdstad New Delhi zijn studenten bijeengekomen voor een protest. Ook in de deelstaten Uttar Pradesh en Assam zijn mensen de straat opgegaan. Er zijn al zeker twee doden en tientallen gewonden gevallen.

De Verenigde Naties noemden de wet vrijdag ‘fundamenteel onrechtvaardig’.

  1. Cruciale testlancering SpaceX-raket van Elon Musk geslaagd
    Video

    Cruciale testlance­ring Spa­ceX-ra­ket van Elon Musk geslaagd

    SpaceX en zijn grondlegger Elon Musk zijn in de wolken met de succesvolle test van de noodprocedure bij de lancering van een Falcon-raket met een Crew Dragon capsule vanaf Cape Canaveral. Nu de noodprocedure voor bemande vluchten met succes is beproefd, kunnen de Verenigde Staten later dit jaar weer zelf vanaf eigen bodem bemande vluchten de ruimte in te brengen. De eerste staat voor de tweede helft van dit jaar op het programma. Daarbij zal de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tegen betaling een beroep doen op de diensten van SpaceX.