Volledig scherm
© REUTERS

Gigantische rotsblokken uitgespuwd door Kilauea-vulkaan Hawaï

De Kilaueavulkaan, die nu al twee weken lang lava spuwt, lanceert nu ook gigantische rotsblokken de lucht in. De rotsblokken kunnen wel 2 meter in doorsnee zijn en worden tot een kilometer ver weggeslingerd.

De vulkaanuitbarsting zorgde al voor de verwoesting van tientallen huizen en de evacuatie van vele Hawaïanen. De rotsblokken die nu de vulkaan uitkomen kunnen flinke schade aanrichten. De autoriteiten waarschuwen dat het wellicht nog erger kan worden dan nu al het geval is. 

De Kilauea is een van de actiefste vulkanen ter wereld. De lava van de vulkaan kan uit de krater stromen, maar kan ook uit scheuren in de grond naar boven komen. De as die op het moment uit de vulkaan omhoog stijgt, bereikt een hoogte van wel drie kilometer en is zelfs vanuit het International Space Station te zien. 

Als gevolg van de vulkaanuitbarsting van twee weken geleden is het eiland getroffen door een serie zware aardbevingen. Het Amerikaanse Geologische Onderzoeksbureau meldde twee bevingen die kort na elkaar plaatsvonden met elk een kracht van 5,7 op de schaal van Richter.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AP