Volledig scherm
Advocaat Rudy Giuliani. © AP

Giuliani en Pence weigeren afgifte documenten Oekraïne-correspondentie

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence en de persoonlijke advocaat van de Amerikaanse president, Rudy Giuliani, hebben dinsdag gezegd geen documenten te zullen overhandigen met betrekking tot de correspondentie die de regering heeft gevoerd met Oekraïne.

Beiden leggen daarmee een dagvaarding van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden naast zich neer, dat een onderzoek tot afzetting van de president is begonnen.

Via een dagvaarding was hen opgedragen voor 15 oktober de dossiers te overhandigen aan drie onderzoekscommissies van het Huis die door de Democraten worden geleid. De commissies willen opheldering over de zogeheten Oekraïne-affaire, waarin Trump zijn macht zou hebben misbruikt.

Dat deed de president volgens een klokkenluider door een telefoongesprek met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski, waarin hij Zelenski vroeg een onderzoek in te stellen naar zijn politieke rivaal Joe Biden. Ook Giuliani en Pence zouden daarin een rol hebben gespeeld. Trump zegt niets verkeerd te hebben gedaan en spreekt van een heksenjacht.

Volgens Giuliani is het onderzoek ‘onwettig’. Verder stelt hij dat de informatie die de parlementariërs willen hebben over zijn werk in Oekraïne wordt beschermd door geheimhoudingsplicht. De opstelling van Giuliani kan aanleiding zijn voor het Huis om een rechtszaak te beginnen tegen hem.

Eerder is ook minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken gevraagd documenten te overhandigen. Die heeft daar nog niet op gereageerd. De commissies willen ook verschillende sleutelfiguren over de zaak horen.