Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © thinkstock

Gratis tampons en maandverband moeten einde maken aan menstruatiearmoede in Schotland

Tampons en maandverbanden zullen in Schotland vanaf maandag gratis beschikbaar zijn voor iedereen die menstrueert. Lokale overheden en onderwijsinstellingen zijn dan verplicht dat soort producten aan te bieden om menstruatiearmoede tegen te gaan. Een in 2020 door het Schotse parlement aangenomen wet - de eerste in zijn soort wereldwijd - gaat dan in. Dat meldt de regering van Schotland zondagochtend.

 1. LIVE | Poetin speecht vanmiddag bij annexatie, 23 doden gemeld bij aanval op humanitair konvooi
  OORLOG OEKRAÏNE

  LIVE | Poetin speecht vanmiddag bij annexatie, 23 doden gemeld bij aanval op humanitair konvooi

  Rusland maakt zich op voor de speech van president Poetin, waarin hij de annexatie van de vier Oekraïense gebieden Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja aankondigt. Die is om 14.00 uur Nederlandse tijd. De rest van de wereld kijkt met spanning mee, onduidelijk is nog wat Poetin precies gaat zeggen. De Oekraïense president Zelenski roept Russen ondertussen op om zich te verzetten tegen hun president. Volg hier het nieuws over de ontwikkelingen in Oekraïne.
 2. Russische soldaten getuigen over hoe ze ‘gedumpt’ werden aan Oekraïens front: ‘Dit stomme leger doet helemaal niets’
  Met video

  Russische soldaten getuigen over hoe ze ‘gedumpt’ werden aan Oekraïens front: ‘Dit stomme leger doet helemaal niets’

  Een nieuwe video van twee Russische soldaten toont nogmaals hoe de gedeeltelijke mobilisatie die in Rusland van kracht is, grote ontevredenheid onder de bevolking veroorzaakt. In de video klagen de soldaten over hoe ze “gedumpt zijn in een bos” aan de Oekraïense frontlinie zonder voedsel of water. ,,Niemand geeft om ons”, hekelen ze. ,,En de commandanten zijn echte idioten.”