Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer
Volledig scherm
Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer © Gregor Fischer/dpa

Grens met Duitsland blijft open maar alleen voor mensen met ‘dringende reden’

Mensen zonder ‘dringende reden’ voor een bezoek aan Duitsland worden met ingang van vrijdag teruggestuurd bij de grensovergangen met Nederland en België. Die aanbeveling doet het Duitse corona-crisiskabinet aan de deelstaten. Duitsers en andere inwoners van de Bondsrepubliek die terugkeren van een meerdaags verblijf in het buitenland, moeten vanaf 10 april uit voorzorg twee weken in thuisquarantaine.   

‘Dringende redenen’ om Duitsland te bezoeken zijn bijvoorbeeld werk (pendelaars of tijdelijke werkzaamheden) en goederenvervoer. De maatregel is bedoeld om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het Robert Koch Instituut, zeg maar het Duitse RIVM, voegde Nederland donderdag toe aan de lijst met internationale risicogebieden.    

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) overwoog het sluiten van de grenzen met België, Nederland, Polen en Tsjechië. Daar komen dagelijks naar schatting zo’n 20.000 mensen uit derde landen Duitsland binnen die het coronavirus kunnen meebrengen. Het weigeren van personen zonder dringende reden, dat sinds 16 maart al gebeurt bij de Duitse grensovergangen met Denemarken, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland kan dat voorkomen. Aan die grensovergangen werden tot nu toe zo'n 70.000 mensen teruggestuurd die geldige reden hadden om Duitsland te bezoeken. 

De zestien Duitse deelstaten, die achter de aanbeveling van het crisiskabinet staan, bekijken de komende dagen hoe ze de maatregelen gaan uitvoeren. Daarbij kunnen ze rekenen op ondersteuning van de politie. Het controleren van de thuisquarantaine voor Duitsers en andere inwoners van de Bondsrepubliek die per auto, trein, boot of vliegtuig terugkeren uit het buitenland, gebeurt door het delen van passagiersgegevens door politie, vervoersmaatschappijen, het Duitse Gezondheidsministerie en de regionale en plaatselijke gezondheidsautoriteiten. 

NRW-premier Armin Laschet  verwelkomde de beslissing van het crisiskabinet dan ook. “De strijd was het waard, de grenzen met Nederland en België blijven open”, meldt zijn kanselarij op Twitter. Hij was net als zijn collega in het eveneens aan Nederland grenzende Nedersaksen tegen grenssluiting was omdat dit files en vertraging oplevert voor het ‘vrij verkeer van goederen’ en de bevoorrading van Duitsland.

  1. Wereldsterren woest na dood ongewapende zwarte man, nabestaanden eisen vervolging

    Wereldster­ren woest na dood ongewapen­de zwarte man, nabestaan­den eisen vervolging

    De gewelddadige dood van George Floyd, de man die minutenlang om hulp schreeuwde terwijl een politieagent met zijn knie in de nek van de man duwde, roept over de hele wereld afschuw op. Bekende artiesten als Madonna, Snoop Dogg en Justin Bieber oordelen dat er sprake is van hardnekkig racisme bij de Amerikaanse politie. Amnesty International eist dat de agenten vervolgd worden voor de dood van de zwarte man.