Greta Thunberg haalt uit na haatreacties: 'Ik snap niet dat volwassenen kinderen gaan bedreigen’

videoDe jonge klimaatactiviste Greta Thunberg vindt het onbegrijpelijk dat zij de afgelopen dagen een stortvloed aan kritiek over zich heen heeft gekregen. ,,Ik begrijp niet waarom volwassenen zoveel moeite doen om tieners en kinderen belachelijk te maken en te bedreigen, omdat ze de wetenschap promoten.”

De Zweedse tiener, die het wereldwijde gezicht is geworden van de groeiende jeugdbeweging voor een beter klimaat, bijt van zich af op Twitter. ,,Daar gaan we weer”, begint de 16-jarige haar relaas. ,,Zoals je misschien hebt gemerkt, zijn de haters weer net zo actief als altijd. Ze zitten achter mij aan vanwege mijn uiterlijk, mijn kleding, mijn gedrag en mijn verschillen. Ze bedenken elke denkbare leugen en halen er allerlei complottheorieën bij.”

Het beroemde klimaatmeisje kwam maandag zwaar onder vuur te liggen nadat ze in haar speech met trillende stem maar met stevige woorden de wereldleiders beschuldigde van het verraden van haar generatie door de uitstoot van broeikassen niet aan te pakken. ,,Hoe durven jullie’’, brieste de Zweedse tiener. ,,Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie loze woorden.’’

‘Ze gaan elke grens over’

De boze en emotionele toespraak leidde al snel tot duizenden kritische, ronduit hatelijke en seksistische reacties. Zelfs de Amerikaanse president Donald Trump kon het niet laten het meisje belachelijk te maken met een sarcastische tweet. 

Thunberg maakt vandaag korte metten met de negatieve reacties en zet de mensen die ze geplaatst hebben weg als ‘haters’. ,,Ze gaan over elke grens om het onderwerp van gesprek maar te veranderen, omdat ze kost wat kost niet willen praten over het klimaat en de ecologische crisis. Ik denk simpel gezegd dat ze zich bedreigd voelen door ons.”

Thunberg wil zich na vandaag niet meer bezighouden met klimaatsceptici. ,,Verspil je tijd niet door ze meer aandacht te geven. De wereld wordt wakker. Verandering komt eraan, of ze het nou leuk vinden of niet.”

Volledig scherm
Greta Thunberg © AP