Greta Thunberg wil niet vliegen naar Madrid, toch biedt Eurowings haar gratis vlucht aan

Ook Greta Thunberg zeilde van Europa naar Amerika om deel te nemen aan de klimaatconferentie in Chili. Maar die bijeenkomst is inmiddels afgelast en verplaatst naar de Spaanse hoofdstad Madrid. Daar wordt de Zweedse klimaatactiviste nu van 2 tot 13 december verwacht. Eén aanbod om daar tijdig te arriveren komt alvast als een surprise.

De internationale klimaattop in Chili gaat niet door. Dat is niet alleen pech voor de Belgische Anuna De Wever, die met een zeilboot al weken op weg is naar Zuid-Amerika, maar ook voor haar wereldberoemde Zweedse collega-klimaatactiviste, Greta Thunberg, die eveneens ‘de halve wereld rondreisde in de verkeerde richting’. Thunberg was al aangekomen in de VS en zocht via Twitter een transportmiddel om de Atlantische Oceaan weer over te steken. 

De Spaanse regering was de eerste die de 16-jarige hulp aanbood, zonder die verder te willen specificeren. De Duitse low-cost vliegmaatschappij Eurowings - dochter van Lufthansa - had wél een concreet voorstel: zij wil Greta Thunberg gratis van New York naar Düsseldorf vliegen. CO2-neutraal, gecompenseerd door myclimate, voegde Eurowings er meteen aan toe. Myclimate is een in Zürich gevestigde milieuorganisatie.

Toch blijft het een opvallend aanbod omdat Thunberg natuurlijk de Atlantische Oceaan was overgevaren met een zeilboot juist om een vervuilend vliegtuig als transportmiddel te vermijden. De kans dat de tiener het aanbod zal afwijzen, is dan ook groot.

Volledig scherm
Greta Thunberg spreekt honderden mensen toe in Los Angeles. © EPA