Griekenland sluit grens met Turkije verder af, terwijl spanningen oplopen
Griekenland wil de grens met Turkije verder afsluiten. Dat heeft de Griekse minister van Migratie Notis Mitarakis gezegd. Het huidige hekwerk bij de grens wordt met 80 kilometer verlengd, waardoor de grens in het noordoosten van het land nog meer afgesloten is. Op dit moment beslaat het afgesloten gedeelte slechts 35 kilometer.
Gebieden die nu nog te voet bereikbaar zijn, zullen zo afgegrendeld worden, vertelde de Griekse minister van Migratie Notis Mitarakis vandaag op de radio. Athene vreest dat de Turkse leider Recep Tayyip Erdogan mogelijk migranten richting Griekenland wil sturen, om ze zo onder druk te zetten. Dit deed de Turkse president in 2020 ook al, toen hij de grens tussen Griekenland en de rivier de Evros opende. Dat leidde ertoe dat duizenden mensen daar de grens overstaken.
Het aantal illegale grensoversteken steeg onlangs significant. Alleen al sinds begin dit jaar werden 40.000 illegale grensoversteken verhinderd, zei minister van Burgerbescherming Takis Theodorikakos vandaag op de radio.
De aankondiging van Mitarakis komt op een moment dat de spanningen tussen Athene en Ankara hoog zijn opgelopen. Onlangs verbrak Erdogan publiekelijk het contact met de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis.
Boos
De Turken zijn boos over de nauwe samenwerking tussen de Grieken en de Verenigde Staten, die in Griekenland militaire bases hebben. Mitsotakis waarschuwde de Amerikanen in een toespraak voor het Amerikaanse parlement om geen straaljagers te verkopen aan Turkije.
Bovendien heeft de Griekse regering bij de Verenigde Naties geklaagd omdat Turkije de Griekse heerschappij over een aantal eilanden voor de Turkse kust in twijfel trekt. Het gaat daarbij onder meer om de populaire vakantie-eilanden Samos en Rhodos. Turkse jachtbommenwerpers vliegen momenteel bijna dagelijks over bewoonde Griekse eilanden om te provoceren.
Ankara en Athene ruziën verder onder meer over aardgasvoorraden in de zeebodem. Athene verwijt Erdogan illegaal in de wateren rond Griekse eilanden naar gasvelden te zoeken. Ankara wijst die verdachtmaking van de hand en zegt dat de plaatsen waar proefboringen worden gedaan bij het Turks continentaal plat horen. Griekenland en het eveneens betrokken Cyprus weten zich gesteund door belangrijke EU-partners.
Niet bepaald de eerste keer
Het is bepaald niet de eerste keer dat Griekenland en Turkije ruziën over territorium. President Erdogan vraagt zich de afgelopen jaren hardop af waarom sommige Griekse eilanden niet Turks zijn. Voor buitenstaanders lijken het vaak niet meer dan pesterijen, en omdat zowel Griekenland als Turkije lid is van de Navo, geloven weinigen in een militaire confrontatie.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
Griekenland versterkt defensie met ‘nationaal schild’ om geschil met Turkije
Griekenland gaat wegens de toegenomen spanning met Turkije fors investeren in zijn defensieprogramma. ,,Er komt een nationaal schild’’, kondigde premier Kyriakos Mitsotakis vandaag aan tijdens een toespraak in Thessaloniki die rechtstreeks op tv werd uitgezonden. -
met video
Nederlandse filters en waterpompen naar rampgebied Oekraïne: ‘Mensen zijn niet verzekerd’
Slachtoffers van de damdoorbraak in Oekraïne krijgen noodhulp uit Nederland. Stichting De Leeuw Kyiv is een inzamelingsactie begonnen voor de aanschaf van onder meer waterfilters en waterpompen. -
Erdogan houdt voet bij stuk: Turkije blijft zoeken naar gas in zee bij Griekenland
Turkije verlengt zijn omstreden zoektocht naar gasvoorraden in de oostelijke Middellandse Zee bij Griekenland tot 12 september. De door marineschepen begeleide missie van het onderzoeksvaartuig Oruc Reis in betwiste wateren is sinds 10 augustus twee keer verlengd, waardoor de spanningen met Griekenland en de Europese Unie verder zijn opgelopen.
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
-
-
PREMIUM5 vragen
Oekraïens tegenoffensief lijkt begonnen: ‘Staal tegen staal, man tegen man’
Is het stilte voor de storm of is het tegenoffensief inmiddels begonnen? Oekraïense militairen die in een video demonstratief hun vinger voor hun lippen houden, maken duidelijk dat het leger niks loslaat over de aanval. ,,Het wordt man tegen man, staal tegen staal.’’ -
Fraser Island wordt K’gari: Australië corrigeert ‘historische fout’
Het iconische Fraser Island voor de kust van Australië verandert van naam om een ‘historische fout’ te herstellen. ‘s Werelds grootste zandeiland - dat jaarlijkse honderdduizenden reizigers trekt - heet vanaf nu K’gari. Dat betekent paradijs in de lokale taal Butchulla.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer