Demonstranten worden tegengehouden door de politie.
Volledig scherm
Demonstranten worden tegengehouden door de politie. © AP

Grimmige sfeer in Parijs bij betogingen

In de Franse hoofdstad Parijs zijn vandaag drie grote demonstraties. Meer dan 7500 agenten staan paraat om indien nodig in te grijpen. Een deel daarvan is al in actie gekomen met charges.

In totaal werden 163 mensen gearresteerd waarvan sommigen hamers en jeu de boules-ballen bij zich hadden die als ‘wapens’ in beslag zijn genomen. Behalve de alweer 45e demonstratie in Parijs van de Gele Hesjes – die ooit begonnen als protestbeweging tegen verhoging van de de brandstofaccijns en tegen de stijgende kosten van het levensonderhoud - is er ook een grote betoging voor het klimaat plus eentje tegen de aangekondigde pensioenhervormingen van president Macron. De eerste opstootjes vonden al rond 10.00 uur plaats bij station Saint-Lazare waar een onaangekondigde demonstratie van ‘gele hesjes’ begon. Agenten zetten traangas in. 

De motorbrigade van de Parijse politie staat klaar om in te grijpen.
Volledig scherm
De motorbrigade van de Parijse politie staat klaar om in te grijpen. © AP

Een groep Bretonse demonstranten is ziedend om het onthaal van de politie. De website van de Franse krant Libération beschrijft hoe ze uit Vannes naar Parijs zijn gekomen om te protesteren voor 'fiscale gelijkheid’ en voor 'meer koopkracht’ maar dat hun ogen al meteen rood zijn door het vele traangas op straat. ,,De politie is er  niet om ons te beschermen, zoals Macron zegt, maar wil ons beletten te komen. Dat is precies wat de mensen razend maakt, er is geen vrijheid meer", aldus een demonstrant. Ook in de Zuid-Franse stad Toulouse zijn enige honderden Gele Hesjes op straat

Ook op de Place de la Madeleine liepen de spanningen op. ‘Gele hesjes’ werd daar te verstaan gegeven te vertrekken. Demonstreren op het plein is verboden. 1249 mensen werden gefouilleerd en 395 mensen kregen al een boete van 135 euro wegens het demonstreren op een niet toegestane locatie. Na vandalisme bij eerdere demonstraties van de Gele Hesjes zijn bepaalde wijken en straten verboden voor demonstranten. Zo zijn onder meer de wijken met regeringsgebouwen, de Eiffeltoren, de Champs-Elysées en de straten rond Notre-Dame afgezet. Bij dat alles is vandaag ook nog eens monumentendag in Frankrijk waarbij bijna alle historische gebouwen opengaan voor het publiek. Vanwege de verwachte onrust is een aantal gebouwen in Parijs alleen te bezichtigen voor mensen die zich lang van te voren hadden aangemeld. De Arc de Triomphe blijft gesloten. 

Aan het eind van de ochtend was ook de situatie op de Champs-Elysées gespannen. Vanmiddag is het er weer raak. Enkele demonstranten gooiden met voorwerpen naar de politie, die dit met traangas beantwoordde. Volgens de Franse zender BFM TV waren in Parijs rond het middaguur al negentig mensen gearresteerd. Ook nam de politie bij een controle explosief materiaal in beslag. Daarnaast zijn ook de meeste Franse vakbonden op straat voor een groot protest tegen een hervorming van het pensioenstelsel.

  1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
    PREMIUM
    Update

    Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

    In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.