Imanuelle Grives
Volledig scherm
Imanuelle Grives © ANP Kippa

Grives maand langer vast voor drugshandel: ‘Ik heb professionele hulp nodig’

Actrice Imanuelle Grives moet nog een maand in hechtenis blijven op verdenking van drugshandel. Dat heeft de raadkamer van Antwerpen vandaag besloten, bevestigt een woordvoerder van het Belgische Openbaar Ministerie.

De raadkamer beslist slechts over de voorlopige hechtenis van Grives, niet over de vraag of ze wel of niet schuldig is. Grives (34) was zelf aanwezig bij de zaak vandaag, maar bleef uit het zicht. De raadkamer handelt achter gesloten deuren. 

In een verklaring van het management van Grives staat dat de actrice ‘beseft dat ze professionele hulp moet zoeken om te kijken hoe het kan dat ze in deze situatie is beland'. Grives liet eerder via haar advocaat weten dat ze de drugs in bezit had ter voorbereiding op een nieuwe rol. In de verklaring staat daar niets over. Haar advocaat en haar manager zijn verder niet meer bereikbaar voor commentaar. 

Justitie in België heeft nog geen enkele aanwijzing kunnen vinden voor Grives’ verhaal dat ze zich voorbereidde op een rol, aldus een woordvoerder van het OM. ,,Je zou toch zeggen dat er allang een regisseur of zo zich had moeten melden.”

Pillen

De Rotterdamse actrice, die voorlopig uit de serie Spangas is geschreven, werd zondag aangehouden op het Belgische festival Tomorrowland met meer dan honderd xtc-, amfetamine- en MDMA-pillen, 20 gram cocaïne en bijna 10 gram ketamine op zak. Ook op haar logeeradres werden drugs gevonden. Ze verklaarde al snel dat ze drugs verkocht als voorbereiding op een nieuwe rol. Tot nu toe is echter nog geen producent, regisseur of scriptschrijver opgestaan die dat bevestigt. 

De Belgische justitie ziet in het verweer van Imanuelle Grives overigens geen reden voor strafvermindering. ,,De zaak wordt getoetst en verder nagekeken, maar dat is onmogelijk een verschoningsgrond op het verhandelen van drugs. Op geen enkele manier. Met de hoeveelheden die ze op zak had niet”, zei woordvoerder Stephanie Chomé van het Parket Antwerpen van het Belgische Openbaar Ministerie (OM) eerder tegen deze site.

Intensief

Toch nemen bekenden van Grives het voor haar op. Het duidelijkst daarin is schrijver Robert Vuijsje, die Grives leerde kennen bij de verfilming van Vuijsjes boek Alleen maar nette mensen. ,,Voor die film is ze met een diëtiste 15 kilo aangekomen en daarna weer afgevallen. Ze heeft ook voor een andere rol wekenlang als dakloze op straat geleefd. Ik ken niemand die zich zo intensief voorbereidt op een rol en ik kan me ook echt niets, helemaal niets voorstellen van Imanuelle als dealer”, zegt Vuijsje, die echter ook niet wist voor welke rol ze nu ‘aan het oefenen’ was op Tomorrowland.

,,Enkele maanden geleden sprak ik haar nog, maar ze zegt niet steeds wat ze precies allemaal aan het doen is. Het kan zelfs zijn dat iemand nog maar rondloopt met een idee voor een rol voor haar en dat ze zich al voorbereidde. Ik geloofde haar verhaal in elk geval meteen.”

Overleden

Tomorrowland kwam vorig weekend ook negatief in het nieuws omdat een 27-jarige Indiër onwel was geworden op het dancefestival. Hij overleed later. De Belgische justitie bevestigde later dat hij is bezweken aan een overdosis drugs.

Woordvoerster Debby Wilmsen van Tomorrowland wil niets zeggen over de aanhouding van Grives en of die iets te maken heeft met de dood van de Indiër. ,,Dat is allemaal zaak van de politie.” Overigens werden er tijdens Tomorrowland in totaal 24 dealers aangehouden, onder wie tien Nederlanders.