Grootste deel Argentinië heeft weer stroom; president stelt diepgravend onderzoek in
update en videoDe autoriteiten in Zuid-Amerika hebben met man en macht gewerkt om de stroomvoorziening weer volledig op gang te krijgen. Volgens Argentijnse media heeft inmiddels 90 procent van alle huishoudens weer stroom. De Argentijnse president Mauricio Macri kondigde een diepgravend onderzoek aan naar de storing, die volgens hem ‘zonder precedent’ is.
Delen per e-mail
Energieminister Gustavo Lopetegui zei op een persconferentie te verwachten dat aan het einde van de dag iedereen weer stroom heeft. Hij gaf aan niet uit te sluiten dat een cyberaanval de oorzaak is van de stroomcrash. Dat is echter niet de primaire optie, stelt Lopetegui. Een technische oorzaak of vochtigheid behoren ook tot de mogelijkheden.
Door de storing in het elektriciteitsnet viel de stroom in heel Uruguay en Argentinië uit. Tientallen miljoenen huishoudens en bedrijven zaten sinds vanochtend 07.00 uur (12.00 uur Nederlandse tijd) zonder elektriciteit. Ook stonden de treinen stil en werkten de verkeerslichten en straatverlichting niet meer. Het gaat om een van de grootste stroomstoringen ooit. Ook delen van Paraguay werden geraakt. In Uruguay en Paraguay is de storing inmiddels hersteld.
Dat de storing ook in Argentinië snel verholpen wordt, is van cruciaal belang. ,,Als het lang duurt, stapelen de problemen zich op", zegt Han Slootweg, professor slimme energiesystemen in Eindhoven. ,,De drinkwatervoorziening, alarmen, alles valt uit. Dan kan op een gegeven moment de chaos uitbreken en kun je plunderingen krijgen. De problemen zijn extra groot omdat het hele landen betreft. Mensen kunnen niet even naar een noodvoorziening gebracht worden of bij familie gaan slapen. Die mensen hebben hetzelfde probleem.”
Slootweg noemt de omvang van de storing ‘uitzonderlijk’. ,,Meestal blijven storingen beperkt tot kleine gebieden, steden of regio's. Het stroomnet is zo ingericht dat het gebied dat door een storing getroffen wordt geïsoleerd kan worden. Blijkbaar is dat nu niet gelukt.” De kwaliteit van het hoogspanningsnet in Zuid-Amerika is volgens de professor 'degelijk’.
Urenlang
,,Dit is echt nog nooit eerder gebeurd”, zegt een woordvoerder van het energiebedrijf tegen Argentijnse media. Monteurs zijn in groten getale aanwezig. Volgens onze verslaggever in Zuid-Amerika hebben zij nog de hele dag nodig om de problemen op te lossen.
Tekst gaat verder onder deze tweet
Verkiezingen
De stroomstoring ontregelde het dagelijkse leven in Zuid-Amerika op grote schaal. Veel mensen konden geen gebruik maken van drinkwater en veel winkels bleven dicht. Ook zouden inwoners van Argentinië vandaag naar de stembus gaan voor de lokale verkiezingen, maar die zijn op diverse plaatsen uitgesteld.
Argentinië en Uruguay tellen samen 48 miljoen inwoners. Zij zijn naar alle waarschijnlijkheid allemaal getroffen door de stroomstoring.
Filmpjes
Op sociale media schrijven inwoners zich zorgen te maken om de uitgevallen elektriciteit. Ze gaan de straat op en maken filmpjes van de donkere en verlaten straten. De oorzaak van de storing is nog niet helemaal duidelijk. Volgens het Argentijnse ministerie van energie hield een cruciaal interconnectiesysteem er plotseling mee op.
Edenor, de grootste netwerkbeheerder van Argentinië, meldt dat de uitval heeft geleid tot een algehele storing in het netwerk. De twee landen hebben een gemeenschappelijk elektriciteitsnetwerk dat zijn energie krijgt van de Salto Grande Dam, zo’n 450 kilometer ten noorden van Buenos Aires.
KLM meldt dat het vliegveld van Buenos Aires wel operationeel is en dat vluchten naar Argentinië vooralsnog gewoon doorgaan.
Het gaat vooralsnog niet om de grootste stroomstoring allertijden. Die was in 2012, in India. Toen moesten liefst 670 miljoen mensen het urenlang zonder stroom doen, ruim tien procent van de totale wereldbevolking.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vloedgolf aan #MeToo-getuigenissen in Engeland: ‘Bijna al mijn vriendinnen zijn misbruikt’
Een vloedgolf van aangrijpende getuigenissen over seksueel geweld op Britse scholen heeft een nieuwe Metoo-beweging in gang gezet. ,,De verkrachtingscultuur bestaat.’’ -
Update
Iran beschuldigt Israël van sabotage nucleaire installatie en zweert wraak
Het incident in de belangrijke Iraanse nucleaire installatie in Natanz gisterochtend (zondag) zou gaan om een aanval van Israël. Volgens functionarissen van de Amerikaanse en Israëlische inlichtingendiensten is de schade aan de nucleaire installatie zo groot dat het zeker negen maanden kan duren voordat de uraniumproductie weer hersteld is, schrijft The New York Times. -
Kidnappers eisen 1 miljoen dollar voor ontvoerde priesters en nonnen op Haïti
Zeven katholieke geestelijken, onder wie twee personen met de Franse nationaliteit, zijn zondag ontvoerd op Haïti. Dat heeft een woordvoerder van de lokale Bisschoppenconferentie gezegd. De kidnappers zouden volgens een ouderling van de katholieke kerk 1 miljoen dollar (ongeveer 840 duizend euro) losgeld eisen in ruil voor hun vrijlating. -
PREMIUM
Bedreigde auteur blijft schrijven over etnische zuivering in China: 'Het gaat om het lot van miljoenen mensen’
Ze werd gemarteld in de 'heropvoedingskampen’ van Xinjiang. De Kazachse arts en schooldirecteur Sayragul Sauytbay wil niet zwijgen en schreef een boek over de genocide in een Chinese goelag. -
Ex-agent Chauvin krijgt geen blauwe muur van stilte na dood van Floyd: zelfs agenten zwijgen niet
In de tweede week van het proces tegen de agent die ervan wordt verdacht George Floyd (46) te hebben vermoord, hamerde de openbare aanklager op de doodsoorzaak. Floyd is volgens hem gestikt door het excessieve geweld van een politieman. De advocaat van agent Derek Chauvin (45) betoogde dat een combinatie van drugs en medicijnen het slachtoffer fataal is geworden, niet de ruim negen minuten durende nekklem.
-
Medisch expert: ‘George Floyd stierf door gebrek aan zuurstof’
George Floyd stierf door een gebrek aan zuurstof. Daardoor raakten zijn hersenen beschadigd en kreeg hij een hartstilstand. Dat heeft een medisch expert verklaard tijdens de rechtszaak tegen de voormalige politieagent Derek Chauvin, die terechtstaat voor moord en doodslag. -
Turkije en EU wijzen naar elkaar in ‘sofagate’ Von der Leyen
Turkije en de Europese Unie geven elkaar de schuld van de vernederende ontvangst van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie in Ankara. Turkije beweert dat er op aanwijzing van de EU geen stoel voor haar was klaargezet. Maar volgens de EU mochten ze de ontvangstruimte vooraf niet zien. -
update
Opnieuw onrust in de Verenigde Staten na politiegeweld tegen zwarte mensen
In Amerika is onrust ontstaan over het gedrag van politieagenten bij twee incidenten met zwarte mensen. Een agent in de Amerikaanse staat Virginia is ontslagen nadat beelden waren opgedoken waarop hij samen met een collega een zwarte militair onder schot houdt en met pepperspray in zijn gezicht spuit. In Minnesota is ondertussen ophef ontstaan nadat de politie een zwarte man in zijn auto doodschoot. Dit gebeurde enkele kilometers van de plaats waar vorig jaar George Floyd stierf aan politiegeweld.