Volledig scherm
Mensen passeren tijdens het spitsuur per fiets de Arc de Triomphe in Parijs, waar alle transportvakbonden al meer dan een week in staking zijn. © REUTERS

Grootste vakbond Frankrijk: ‘Geen stakingen tijdens kerst’

De grootste vakbond van Frankrijk, CFDT, is tegen transportstakingen tijdens de kerstperiode. Dat heeft secretaris-generaal Laurent Berger van de CFDT gezegd tegen de Franse zondagskrant Le Journal du Dimanche. Maar als de regering haar nieuwe pensioenplannen niet laat vallen, dan roept de bond haar leden op om in januari nieuwe acties te houden.

,,CFDT-spoorwegwerknemers willen geen blokkade tijdens de feestdagen. Maar als de tekst in januari niet is veranderd, dan gaan we over tot nieuwe acties’’, aldus Berger.

De CFDT bleef lange tijd buiten de stakingen, die al sinds 5 december voor enorme verkeerschaos zorgen in Frankrijk. Maar de bond sloot zich afgelopen donderdag aan nadat er in de ogen van de vakbond een ‘rode lijn’ was gepasseerd met de nieuwe pensioenplannen. De pensioenleeftijd wordt daarin verhoogd van 62 naar 64 en er komt een universeel pensioensysteem. De uitzonderingen worden in de loop van de tijd afgeschaft. De vakbonden hebben dit voorstel afgewezen.

De Franse vakbond CGT maakte eerder deze week bekend wel rond Kerstmis te staken. Bij France Info TV zei de directeur van de vakbond Laurent Brun dat de stakingen alleen stoppen ,,als de regering bij zinnen komt’’.

  1. Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Het Duitse Rot am See sidddert nog na van het schietdrama dat zich gisteren voltrok in gasthof De Duitse Keizer. De 26-jarige Adrian S. schoot er gisteren zijn (gescheiden) ouders dood, een oom en tante, en een halfzus en halfbroer. Dat gebeurde een dag voor de begrafenis van zijn oma, waarnaar de familie op weg was. Adrian werd vanmiddag voorgeleid. De Duitse rechter besloot hem langer vast te houden.