Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Grote Europese criminele organisatie die 680 miljoen euro verdiende opgerold

De politie in verschillende Europese landen heeft na een lang internationaal onderzoek een gigantische criminele organisatie opgerold die zich schuldig maakte aan moord, witwassen en grootschalige smokkel van drugs en sigaretten. In totaal zijn 22 mensen opgepakt die betrokken waren bij de organisatie die tussen 2017 en 2019 ongeveer 680 miljoen euro verdiende, volgens de schatting van Europol.

Een 48-jarige Litouwer is hoofdverdachte in de zaak genaamd ‘Operatie IJsbreker’, gecoördineerd door Europol en Eurojust. Agenten arresteerden hem in Spanje. Op veertig plaatsen vielen de autoriteiten panden binnen en namen 8 miljoen euro in contanten, diamanten, goudstaven, juwelen en luxe auto’s in beslag. Ook werd een grote hoeveelheid illegale sigaretten gevonden.

Een gecombineerd team van ruim 450 politieagenten, douanebeambten en speciale interventie-eenheden uit Litouwen, Polen, Estland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk was betrokken bij de ‘grootste Europese operatie ooit’ tegen zo’n professionele en gevaarlijke internationale criminele organisatie, volgens Europol

De bende zou onder meer drugs en sigaretten naar het Verenigd Koninkrijk vervoeren om vervolgens het illegaal verkregen geld naar Polen te smokkelen. Hier werd het geld witgewassen via wisselkantoren en vervolgens geïnvesteerd in onroerend goed in Spanje en andere landen. Om de autoriteiten te omzeilen gebruikte de groep speciaal gecodeerde communicatieapparatuur. Ook maakten de criminelen gebruik van contraspionage en afluisterapparatuur. 

  1. Man die echtgenote doodsloeg omdat ze klaagde over erectiestoornis veroordeeld tot levenslang

    Man die echtgenote doodsloeg omdat ze klaagde over erectie­stoor­nis veroor­deeld tot levenslang

    Een 51-jarige Brit is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf omdat hij zijn echtgenote, die therapieën tegen kwaadaardige kanker onderging, doodsloeg met een koevoet. Volgens het hof in Liverpool is David Pomphret ‘een niets ontziende moordenaar’ en ook nog een leugenaar omdat hij na zijn brute daad stelselmatig en glashard bleef ontkennen iets met de dood van de Ann Marie (49) te maken te hebben.