Heftige turbulentie treft toestel Air Canada: zeker 35 gewonden

videoAan boord van een Air Canada-vlucht van Vancouver naar de Australische stad Sydney zijn gisteren 37 passagiers gewond geraakt door extreme turbulentie. Het toestel viel door een luchtzak plotseling tientallen meter omlaag, waardoor inzittenden die geen veiligheidsgordel droegen keihard tegen het plafond klapten. 

De Boeing 777-200LR van de Canadese luchtvaartmaatschappij moest vanwege de grote paniek die aan boord was ontstaan en het grote aantal gewonden een tussenlanding maken op het vliegveld van de Hawaïaanse hoofdstad Honolulu. Daar stond medisch personeel klaar om de geschrokken inzittenden te behandelen. Veel mensen hadden snijwonden, blauwe plekken en ettelijke passagiers klaagden over nek- en rugpijn. Na een paar uur kon de vlucht weer worden hervat met hetzelfde toestel. 

Op beelden van het heftige incident is te zien dat zuurstofmaskers uit het plafond hangen. Volgens een ooggetuige gebeurde dat nadat een jonge vrouw tegen de bagagebak boven haar was geklapt. Die brak open waarna de maskers tevoorschijn kwamen. Dat zorgde voor de nodige onrust bij de in totaal 269 passagiers. Op het moment dat het vliegtuig in de luchtzak belandde, waren stewardessen net eten aan het uitdelen. Passagiers vertelden op de luchthaven in Honolulu dat ook de stewards en stewardessen, inclusief trolleys, met grote kracht het plafond van de cabine raakten. 

Volgens een woordvoerder van luchtvaartmaatschappij Air Canada vloog vlucht AC33 tijdens het incident op een hoogte van 11 kilometer en hadden de piloot en andere bemanningsleden de turbulentie absoluut niet zien aankomen. ,,Het gebeurde allemaal van het ene op het andere moment.” De Australische countryband Hurricane Fall, die aan boord zat van het toestel, liet na de noodzakelijke tussenlanding weten dat ze het er levend vanaf hadden gebracht. Ze bedankten in een Instagrampost de bemanning en adviseren mensen die ooit het vliegtuig pakken hoe dan ook tijdens een vlucht hun gordel om te houden. 

Het is de tweede keer in korte tijd dat een vliegtuig in de problemen raakt door heftige turbulentie. Een maand geleden raakte een stewardess van de Bulgaarse chartermaatschappij ALK Airlines tijdens een vlucht van Kosovo naar Zwitserland gewond toen ze door een soortgelijk natuurverschijnsel met haar karretje tegen het vliegtuigplafond klapte. Na de landing van de Boeing 737-300 moesten 10 van de 121 passagiers, onder wie de stewardess, voor behandeling naar het ziekenhuis. De passagiers die gewond raakten, hadden vooral brandwonden omdat de vrouw in kwestie net hete dranken aan het serveren was. 

Bekijk hieronder het incident tijdens de vlucht van ALK Airlines, medio vorige maand tussen Kosovo en Zwitserland.

Volledig scherm
Een toestel van Air Canada. Foto ter illustratie. © Shutterstock
Volledig scherm
De turbulentie zorgde voor meerdere gewonden © Videostill
 1. Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’
  PREMIUM

  Verdachte Poké­mon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superex­treem doen, tot ze zou sterven’

  Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.
 2. Oppositie Bolivia beschuldigt president Morales van manipulatie verkiezingen

  Oppositie Bolivia beschul­digt president Morales van manipula­tie verkiezin­gen

  Carlos Mesa, de belangrijkste uitdager van de zittende president Evo Morales bij de presidentsverkiezingen in Bolivia, zet grote vraagtekens bij de uitslag van de verkiezingen. De kiescommissie van Bolivia maakte maandag bekend dat Morales de verkiezingen in de eerste ronde alsnog heeft gewonnen. Mesa vermoedt dat de regering de resultaten heeft gemanipuleerd om een beslissende ronde tussen hem en Morales te voorkomen.