Volledig scherm
© AFP

‘Hell yes, we gaan je wapen van je afpakken’

Hell yes, we gaan je wapen van je afpakken. Zo probeerde de Amerikaanse presidentskandidaat Beto O’Rourke in een tv-debat een doorbraak te forceren in het slepende debat over wapenbezit in de VS.

Volledig scherm
© Getty Images

Het is een gewaagd statement van voormalig Congreslid O’Rourke. Wapenliefhebbers in de VS waarschuwen vaak dat Democraten erop uit zijn het wapen te confisqueren waar ze volgens de grondwet recht op hebben. O’Rourke probeert dat argument in zijn voordeel te gebruiken en belooft oorlogswapens uit handen van gewone Amerikaanse burgers te halen. ,,Hell yes, wij gaan je AR-15, je AK-47 afpakken. We gaan niet langer toestaan dat ze tegen Amerikanen worden gebruikt”

O’Rourke komt uit El Paso, de stad die vorige maand keihard werd getroffen door een racistische massamoordenaar die in een filiaal van Walmart 22 mensen doodschoot met zo’n zelfde type wapen. Hij is na de hype over zijn campagne om het presidentschap ver weggezakt, maar viel op in het tv-debat met een gepassioneerd pleidooi voor strengere wapenwetten.

Meest geliefd

Het debat duurde maar liefst drie uur, met weinig nieuwe inzichten voor kijkers. Nog tien kandidaten die het namens de Democratische partij tegen Donald Trump willen opnemen zijn over. Begin 2020 gaan hun partijgenoten naar de stembus om de presidentskandidaat aan te wijzen. Vooralsnog is voormalig vice-president Joe Biden in de peilingen het meest geliefd.

Nieuwszender ABC slaagde erin die tien vooral over inhoudelijke kwesties te laten praten. Eén kandidaat viel om met een venijnige stoot onder de gordel. Julián Castro probeerde op spottende wijze de leeftijd van opponent Joe Biden (76) tot onoverkomelijk probleem te maken. ,,Ben je vergeten wat je twee minuten geleden zei?” Hij herhaalde het een paar keer, zo vaak dat het oudere kiezers wel eens tegen de borst kan stoten.

Biden begon sterk en sprak overtuigender dan in eerdere debatten. Hij was veel aan het woord en bood flink tegengas aan de twee opponenten die hem het dichtst naderen, Elizabeth Warren en Bernie Sanders. Hun plannen voor onder meer overheidszorg voor iedereen zijn niet te betalen, benadrukte hij. Maar Biden versprak zich later ook en antwoordde soms warrig, zonder duidelijke conclusie.

Senator Kamala Harris sprong eruit met een sterk openingsstatement, waarin ze zich direct tot Donald Trump richtte, ,,want we weten allemaal dat hij kijkt.” Harris, ex-officier van justitie, hield hem voor dat hij haat en verdeeldheid zaait, en dat hij geluk heeft gehad dat hij niet is aangeklaagd op basis van onder meer de conclusies van Ruslandspeurder Robert Mueller. Haar slotzin leverde haar een flink applaus op: ,,En dan kunt u nu weer Fox News gaan kijken, president Trump.”

Volledig scherm
© Getty Images
  1. LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavirus, zevende dode Italië
    Coronavirus

    LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavi­rus, zevende dode Italië

    Italië meldt een zevende sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Een team van experts van de wereldgezondheidsorganisatie WHO is inmiddels gearriveerd om de Italiaanse autoriteiten te ondersteunen. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.