Het openhartige interview had desastreuze gevolgen voor prins Andrew.
Volledig scherm
Het openhartige interview had desastreuze gevolgen voor prins Andrew. © AP

‘Hij wilde me alles vertellen’: BBC-reporter over hét interview met prins Andrew

BBC-presentatrice Emily Maitlis, bekend van het tv-programma Newsnight, interviewde eind november de Britse prins Andrew en vroeg hem naar diens banden met de omstreden, van misbruik verdachte en in zijn cel om het leven gekomen miljardair Jeffrey Epstein. Voor het eerst sinds het geruchtmakende vraaggesprek, dat de gehele wereld rondging, vertelt Maitlis haar kant van het verhaal. ‘Ik was vooral opgelucht’, verzucht ze.

,,Mensen hebben me vaak gevraagd wat ik dacht toen ik daar tegenover de prins zat en me voorbereidde op de vragen die zouden komen”, schrijft Emily Maitlis in een opiniestuk in de Britse krant The Guardian. ,,Hoe doe je aan small talk? Hoe vind je de juiste toon die je nodig hebt voor het komende uur?”

De presentatrice, die zich door middel van een rollenspel voorbereidde op het interview, voelde vooral opluchting. ,,Ik verwachtte dat het interview elk moment stopgezet zou worden. We waren er al maanden mee bezig en kregen slechts 48 uur ervoor definitief toestemming.’’

Kort voor het interview werd het tijdstip tot twee keer toe verzet. Ook dat zorgde voor stress bij Maitlis.  ,,Mijn grootste angst was dat elk teken van uitstel, of verandering in de planning, uiteindelijk zou leiden tot afstel”, bekent Emily. ,,Ik was dus vooral blij dat we al zover waren gekomen.”

Ook tijdens het interview leek Andrew op zijn gemak, zegt zijn interviewster Emily Maitlis.
Volledig scherm
Ook tijdens het interview leek Andrew op zijn gemak, zegt zijn interviewster Emily Maitlis. © AFP

Geen last van zenuwen

Quote

Dit is een man die niet gekomen is om berouw te tonen, maar om het verhaal op zijn manier te vertellen

Emily Maitlis, BBC-presentatrice

De prins had ogenschijnlijk geen last van zenuwen, zegt de presentatrice. ,,De prins stelde me op mijn gemak, was spraakzaam en ontspannen. Hij liet ons de andere kant van de kamer zien, waar een projector stond. Elke donderdagavond wordt de zaal gebruikt als bioscoopzaal voor de paleismedewerkers.”

Ook tijdens het interview leek Andrew op zijn gemak. ,,Ik bedacht hoe redelijk hij klonk. Hij legde uit dat Epstein nooit zijn vriend was, maar eerder ‘een vriend van een vriend’. Een moment lang beeldde ik me in dat ik alles fout had en het verhaal compleet verkeerd begrepen had.’’

Maitlis hield zich echter aan de afgesproken lijn van vragen en dat bleek te werken. Ze vroeg de prins of hij spijt had van zijn verblijf bij Epstein. ‘Ja’, antwoordde Andrew. Had hij dan wellicht spijt van die hele vriendschap? Op dat moment, na zo'n kwartier in het interview, veranderde alles voor Emily. ,,Nog steeds niet’’, antwoordde de prins.

‘Eigenlijk erg handig’

Hij begon te vertellen over alle kansen die Epstein hem gegeven had. ‘Eigenlijk erg handig’ waren die, aldus de prins. ,,Dat was zo'n openhartige ontboezeming, een weigering het spelletje mee te spelen. Dit is een man die niet gekomen is om berouw te tonen, maar om het verhaal op zijn manier te vertellen.’’

Maitlis: ,,Andrew was ontketend. Onstuitbaar. Na tien jaar stille frustratie, wilde hij me alles vertellen. Hij stopte even met een prins te zijn en vond zijn eigen stem.’’ De prins vertelde persoonlijke dingen die hij niet hoefde te vertellen, met verstrekkende gevolgen.

,,Over zijn zweetproblemen en zijn reisje naar Woking. Over zijn kennis van de huizen in Belgravia en de populaire uitgaansplekken in Londen. De rest hoef ik niet te vertellen. Het interview. De memes. De reviews van Pizza Express. Mijn enige en onbedoelde bijdrage aan de jeugdcultuur.”

In de nasleep van het interview legde de prins zijn publieke functies neer.
Volledig scherm
In de nasleep van het interview legde de prins zijn publieke functies neer. © BBC

Charmant en ontspannen

De prins bleef charmant én ontspannen, ook toen de toegewezen drie kwartier voorbij waren. ,,We eindigden op goede voet’’, vertelt Emily. Het team nam afscheid en stapte in een taxi. ,,Het interview was van ons, de geheugenkaartjes zaten een envelop.’’ Twaalf uur later, zoals afgesproken, ging het interview de wereld over.

In de nasleep van het interview legde de prins zijn publieke functies neer. Meerdere bedrijven namen afstand van Andrew en zijn ondernemersinitiatief Pitch@Palace. De prins heeft zijn kantoor op Buckingham Palace moeten ontruimen en ook zestigste verjaardag, 19 februari aanstaande, wordt niet groots gevierd.

Uit een peiling van de krant The Sunday Times blijkt dat 51 procent van de ondervraagde Britten vindt dat Andrew niet meer aanwezig mag zijn bij koninklijke aangelegenheden. Onder meer bij de verjaardag van koningin Elizabeth zou de prins niet meer op het balkon moeten staan, vindt de meerderheid.

Kijk hier naar een fragment uit De Ochtend Show to go over het interview met Andrew:

 1. Bewondering voor de paus, die met Pasen de kracht van de eenzaamheid laat zien
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  Bewonde­ring voor de paus, die met Pasen de kracht van de eenzaam­heid laat zien

  Italië maakt zich, net als Nederland, op voor het paasweekend. Het is traditioneel een moment dat Italianen op familiebezoek gaan of eropuit trekken. Dat mag nu dus niet. De controles zullen dit weekend worden verscherpt om te voorkomen dat mensen toch op pad gaan. Ook het Vaticaan bereidt zich voor op een bijzonder Pasen. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Een half jaar na peperdure gentherapie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt
  PREMIUM

  Een half jaar na peperdure genthera­pie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt

  Pia Boehnke, de Vlaamse baby met de zeldzame spierziekte SMA type 1, werd een half jaar geleden behandeld met de peperdure gentherapie Zolgensma. Het medicijn kostte 1,9 miljoen euro en het meisje, nu 16 maanden oud, doet het goed. Ze gaat zienderogen vooruit, kan soms tien seconden rechtop zitten en eet zelfstandig, maar het grote wonder is niet geschied. Moeder Ellen De Meyer: ,,Het doet ongelooflijk veel pijn om te beseffen wat Pia niet kan en ook nooit zal kunnen.”