Historische nederlaag van traditioneel rechts bij Colombiaanse presidentsverkiezingen
De linkse kandidaat Gustavo Petro heeft zoals verwacht de eerste ronde van de presidentsverkiezing in Colombia overtuigend gewonnen. Hij neemt het in de tweede ronde op 19 juni verrassend op tegen de onafhankelijke kandidaat Rodolfo Hernandez, zo blijkt uit de voorlopige resultaten.
Na telling van 97 procent van de stemmen, eindigt Petro op ruim 40 procent van de stemmen, Hernandez heeft ruim 28 procent. De conservatief Federico Gutierrez, die de traditionele rechtse kant van het politieke spectrum vertegenwoordigt, eindigt als derde met bijna 24 procent van de stemmen.
Historische nederlaag
Gutierrez werd lang gezien als de topfavoriet om het in de tweede ronde tegen Petro op te nemen. Dat hij achter Hernandez eindigt, is dan ook een verrassing en een historische nederlaag voor traditioneel rechts, dat decennialang aan de macht was in Colombia. Een overwinning van Petro zou eveneens historisch zijn, aangezien hij de eerste linkse president zou zijn in de recente geschiedenis van het land.
Petro leidt als leider van de linkse partij Humane Colombia de coalitie Pacto Histórico por Colombia. In de campagne beloofde hij “verandering” en een regering “voor alle Colombianen” die “een einde willen maken aan de politieke haat binnen de samenleving”. Hij was ooit lid van de voormalige guerrillabeweging M-19. Die organisatie legde in 1990 de wapens neer en vormde zichzelf om tot een politieke partij.
Petro was daarna onder meer enige tijd burgemeester van de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Hij heeft gezworen ingrijpende economische en sociale veranderingen door te voeren als hij president wordt. Zo wil hij de pensioenen in het land herverdelen, een gratis openbare universiteit stichten en meer in het algemeen een begin maken met het aanpakken van wat hij ziet als de diep ingesleten ongelijkheid in het land. Vooral onder jongeren is hij erg populair.
Lang was het in Colombia nagenoeg ondenkbaar dat een linkse kandidaat serieus kans zou maken op het presidentschap. In het land vochten decennialang vooral linkse rebellengroepen, zoals de FARC, ELN en M-19, tegen rechtse regeringen.
Colombiaanse Trump
Zijn tegenstander in de tweede ronde, de zakenman en miljonair Hernandez, wordt door de Colombiaanse pers ook wel de “Colombiaanse Trump” genoemd, vanwege zijn vaak boude en excentrieke uitspraken. Hij belooft een afslanking van de regering en het opvoeren van de strijd tegen corruptie. Het mag een verrassing heten dat hij het tot de tweede ronde heeft geschopt. De ex-burgemeester van de plaats Bucaramanga heeft namelijk weliswaar beloofd corruptie te zullen bestrijden, maar er loopt momenteel juist ook een corruptieonderzoek naar hemzelf.
Volgens het Nationaal Register, dat de verkiezingen organiseert, is de stembusgang in heel het land “normaal” verlopen. De afgelopen dagen doken er berichten op die de betrouwbaarheid van de verkiezingen in twijfel trokken. Die berichten kwamen bovenop bedreigingen tegen Petro en Gutierrez tijdens de campagne.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Veroordeelde Russische bestuurders: liever naar het front dan naar de bak
-
Polen blijft bruinkool ontginnen, ondanks rechtbankbevel om te stoppen
De Poolse regering houdt zijn omstreden bruinkoolmijn in Turow open ondanks een bevel vorige week van een rechtbank in Warschau om de activiteiten er stil te leggen. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Greta Thunberg haalt diploma en sluit iconische schoolstakingen voor het klimaat af
Greta Thunberg heeft vrijdag haar laatste schoolstaking gehouden omdat ze haar diploma van de middelbare school krijgt. Ook op haar laatste schooldag staat de 20-jarige Thunberg bij het Zweedse parlement in Stockholm.
-
Hoe heldhaftige pelgrim met rugzak als schild mesaanvaller van Annecy wegjoeg en meer slachtoffers voorkwam
-
-
-
met video
Nederlandse filters en waterpompen naar rampgebied Oekraïne: ‘Mensen zijn niet verzekerd’
Slachtoffers van de damdoorbraak in Oekraïne krijgen noodhulp uit Nederland. Stichting De Leeuw Kyiv is een inzamelingsactie begonnen voor de aanschaf van onder meer waterfilters en waterpompen. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.