Volledig scherm
Het trio pleegde overvallen op een McDonald's, een apotheek en drie supermarkten van Carrefour. © Google Maps

Hoe drie verveelde jonge Belgen op ‘vakantie’ op rooftocht gingen: 5 overvallen in 10 dagen

Het lijkt wel een filmscenario. De ‘vakantie’ van twee Belgische mannen (21 en 22) en een 18-jarige vrouw in het zuiden van Frankrijk tart elke verbeelding. Met een gestolen Suzuki, Halloween-maskers en een nepwapen pleegden ze in tien dagen tijd vijf gewapende overvallen. Ze waren op weg naar Spanje, waar ze de buit wilden opsouperen.

De criminele trip ging van start in de nacht van 23 op 24 oktober. Toen werd in België een blauwe Suzuki gestolen. Daarmee zou het trio later op vakantie gaan naar het zuiden van Frankrijk.

Daar aangekomen, pleegden ze op 30 oktober en eerste overval. Net voor sluitingstijd vielen ze binnen in de McDonald’s van Montredon-des-Corbières, vlakbij de stad Narbonne. De gemaskerde en gewapende daders eisten de inhoud van de kassa en slaagden erin te ontsnappen. 

Halloween

De buit zou echter aan de magere kant geweest zijn. Na de overval reden ze rond door de Pyrenées-Orientales, de Pyrenées-Altantiques en de Aude - zowat de hele Franse zijde van de Pyreneeën. Af en toe staken ze de grens met Spanje over, waar ze het gestolen geld uitgaven.

Een dag later, op 31 oktober, volgde een tweede overval. Toepasselijk voor die avond droegen ze Halloween-maskers toen ze net voor sluitingstijd een apotheek binnengingen in Muret, even buiten Toulouse. In plaats van snoep, vroegen ze om de inhoud van de kassa. 

Daarna volgden nog overvallen op 2, 5 en 6 november bij drie Carrefour supermarkten van Cambo-les-Bains (nabij Biarritz), Quillan (nabij Carcassonne) en Saint-Paul-de-Fenouillet (nabij Perpignan). Volgens slachtoffers ging het om twee gemaskerde en gewapende overvallers die handschoenen droegen. Een had een pistool vast, de ander een mes. Een derde wachtte op de parking en bereidde de vlucht voor. Ze maakten telkens tussen 500 en 1000 euro buit. 

Blauwe Suzuki

Er vielen geen gewonden, maar de slachtoffers verkeerden wel in shock. Politiediensten in het zuiden van Frankrijk hadden intussen door dat het telkens om dezelfde overvallers ging. Bij alle overvallen kwam ‘een zeer herkenbare blauwe Suzuki’ met Belgische nummerplaat in beeld. 

In de nacht van vrijdag 8 november werden de drie Belgen opgepakt in Le Perthus, waar ze de grens met Spanje wilden oversteken. Ze waren in het bezit van een nepwapen dat lijkt op een pistool van het type 9mm. Ze bekenden de overvallen tijdens hun verhoor.

Uit verveling

In hoeverre de drie hun criminele trip op voorhand gepland hadden, is nog niet duidelijk. Volgens de Franse politie zijn de daders niet bekend in het criminele milieu. Ze zouden gehandeld hebben ‘uit verveling, omdat ze graag verdovende middelen gebruiken en een luilekkerleventje leiden’. 

Het onderzoek is in handen van de recherche in Montpellier. Een van de daders (22) komt uit het Belgische Borgworm, zijn 21-jarige kompaan uit Geldenaken. De 18-jarige vrouw die hen vergezelde zou in Harsin (Nassogne) in de provincie Luxemburg woonachtig zijn.

Volledig scherm
Hun vakantie betrof de volledige Franse zijde van de Pyreneeën. © Maps4News
  1. Ouders Spaanse Julen (2) schikken met eigenaar van put die hun zoontje het leven kostte

    Ouders Spaanse Julen (2) schikken met eigenaar van put die hun zoontje het leven kostte

    De ouders van de peuter die een jaar geleden in Zuid-Spanje in een illegaal gegraven put viel en daardoor overleed, hebben een buitengerechtelijke deal gesloten met de grondeigenaar. Tegen hem zou morgen een rechtszaak beginnen maar David Serrano aanvaardde vandaag de verantwoordelijkheid voor ‘doodslag door ernstige nalatigheid’ en ging akkoord met het betalen van een schadevergoeding van 190.000 euro.