Volledig scherm
© AP

Honderdduizenden Hongkongers de straat op tegen omstreden uitleveringswet

UpdateHonderdduizenden mensen zijn gekleed in het zwart de straten van Hongkong opgegaan om het aftreden te eisen van de hoogste bestuurder van de metropool, de door China gesteunde Carrie Lam. Zij schortte gisteren nog de doorvoering van een omstreden uitleveringswet op na felle protesten in de miljoenenstad, maar dat is voor de demonstranten niet genoeg. 

Volledig scherm
‘Stop met het schieten op Hongkongers’ valt er vandaag op borden van demonstranten te lezen. © AFP

De uitleveringswet zou het onder meer mogelijk maken verdachten uit te leveren aan China. De protesten tegen de wet werden woensdag met geweld uit elkaar geslagen. De politie zette toen traangas en rubber kogels in. De demonstranten dragen daarom nu spandoeken met teksten als ,,Niet schieten, we zijn Hongkongers". Ook in de dagen na woensdag werd er massaal geprotesteerd.

Lam zei gisteren op een persconferentie dat het voorstel wordt opgeschort, maar niet wordt ingetrokken. De regeling moet volgens haar voorkomen dat criminelen zich kunnen schuilhouden in Hongkong. Lam wil nu eerst het draagvlak voor het plan vergroten. ,,We gaan meer uitleggen en luisteren naar de verschillende zienswijzen in de samenleving.” Er is niet vastgelegd hoe lang dat proces gaat duren.

‘We houden vol’

Ondanks de knieval van Lamzijn tegenstanders van de uitleveringswet vandaag alsnog de straat opgaan. Volgens de organisatoren stromen meer dan een miljoen mensen door het centrum, de autoriteiten houden het op 240.000 demonstranten. Belangrijke kruispunten zijn geblokkeerd door de mensenmassa, die nog altijd aanzwelt.

De demonstranten willen dat het plan helemaal van tafel gaat. ,,We moeten de regering duidelijk maken dat de inwoners van Hongkong zullen volhouden en hun protesten niet zullen staken tot de wet is ingetrokken”, zei Jimmy Sham van het Civil Human Rights Front gisteren al.

China

Hongkong was een Britse kolonie en is in 1997 teruggegeven aan China, maar heeft sindsdien en autonome status met een eigen rechtssysteem. Veel inwoners zien de rest van China als buitenland. Ze vrezen dat de uitleveringswet het eigen rechtssysteem zal ondermijnen.

De demonstraties vormen een van de grootste politieke betogingen sinds Groot-Brittannië de stadstaat overdroeg aan China.

Eerdere protesten in Hong Kong werden steeds grimmiger. Bekijk hier hoe het er de afgelopen dagen aan toe ging: 

Volledig scherm
Tienduizenden mensen zijn vandaag gekleed in zwart de straten van Hongkong opgegaan. © AFP
Volledig scherm
In Hongkong gingen zondag honderdduizenden mensen de straat op in protest tegen een voorgenomen wet. Na het protest probeerde een groep protestanten de Raad van State binnen te dringen. © videostil
  1. Stuntdubbel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgeschoten tijdens schietpartij met ex

    Stuntdub­bel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgescho­ten tijdens schietpar­tij met ex

    Er heeft afgelopen woensdag een opmerkelijke schietpartij plaatsgevonden voor een miljoenenvilla in het Amerikaanse Yellow Springs. Cheryl Sanders (59), een bekende stuntvrouw uit Hollywood, werd er doodgeschoten door haar ex-man Lindsey Duncan. Die laatste zegt nu dat hij door zijn ex-vrouw en haar huidige man werd opgewacht bij zijn huis. Ze waren gewapend en richten een wapen op hem en zijn vrouw. Hij kon niet anders dan zelf als eerste schieten.