Honderdduizenden Hongkongers de straat op tegen omstreden uitleveringswet
UpdateHonderdduizenden mensen zijn gekleed in het zwart de straten van Hongkong opgegaan om het aftreden te eisen van de hoogste bestuurder van de metropool, de door China gesteunde Carrie Lam. Zij schortte gisteren nog de doorvoering van een omstreden uitleveringswet op na felle protesten in de miljoenenstad, maar dat is voor de demonstranten niet genoeg.
De uitleveringswet zou het onder meer mogelijk maken verdachten uit te leveren aan China. De protesten tegen de wet werden woensdag met geweld uit elkaar geslagen. De politie zette toen traangas en rubber kogels in. De demonstranten dragen daarom nu spandoeken met teksten als ,,Niet schieten, we zijn Hongkongers". Ook in de dagen na woensdag werd er massaal geprotesteerd.
Lam zei gisteren op een persconferentie dat het voorstel wordt opgeschort, maar niet wordt ingetrokken. De regeling moet volgens haar voorkomen dat criminelen zich kunnen schuilhouden in Hongkong. Lam wil nu eerst het draagvlak voor het plan vergroten. ,,We gaan meer uitleggen en luisteren naar de verschillende zienswijzen in de samenleving.” Er is niet vastgelegd hoe lang dat proces gaat duren.
‘We houden vol’
Ondanks de knieval van Lamzijn tegenstanders van de uitleveringswet vandaag alsnog de straat opgaan. Volgens de organisatoren stromen meer dan een miljoen mensen door het centrum, de autoriteiten houden het op 240.000 demonstranten. Belangrijke kruispunten zijn geblokkeerd door de mensenmassa, die nog altijd aanzwelt.
De demonstranten willen dat het plan helemaal van tafel gaat. ,,We moeten de regering duidelijk maken dat de inwoners van Hongkong zullen volhouden en hun protesten niet zullen staken tot de wet is ingetrokken”, zei Jimmy Sham van het Civil Human Rights Front gisteren al.
China
Hongkong was een Britse kolonie en is in 1997 teruggegeven aan China, maar heeft sindsdien en autonome status met een eigen rechtssysteem. Veel inwoners zien de rest van China als buitenland. Ze vrezen dat de uitleveringswet het eigen rechtssysteem zal ondermijnen.
De demonstraties vormen een van de grootste politieke betogingen sinds Groot-Brittannië de stadstaat overdroeg aan China.
Eerdere protesten in Hong Kong werden steeds grimmiger. Bekijk hier hoe het er de afgelopen dagen aan toe ging:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Hongkong sluit overheidsgebouwen in centrum
De autoriteiten in Hongkong sluiten voor de rest van de week alle overheidsgebouwen in het centrum van Hongkong. Dat besluit is genomen na een dag van botsingen tussen betogers en de politie. Donderdagochtend dromde slechts een klein groepje demonstranten samen, nadat de autoriteiten de straten rondom het parlement leeg hadden geveegd. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Video
Omstreden uitleveringswet Hongkong na massaal protest van de baan
Het bestuur van Hongkong zet een omstreden uitleveringswet voorlopig in de ijskast. De hoogste bestuurder van de Aziatische metropool, Carrie Lam, maakte vandaag bekend dat de doorvoering van het wetsvoorstel voor onbepaalde tijd wordt opgeschort. -
PREMIUMMassademonstraties
De hele wereld kijkt angstvallig naar Hongkong - behalve China
CNN, The New York Times, de BBC: de websites van toonaangevende internationale media brengen de escalerende massademonstraties in Hongkong allemaal als het belangrijkste nieuws. De media in China reppen echter met geen woord over de gespannen situatie en de grootste politieke crisis sinds jaren in de Chinese havenstad.
-
Op de school van het bloedbad droegen kinderen hun mooiste kleren voor een speciale dag
Urenlang hebben familieleden in Texas in het ongewisse gezeten over het lot van de leerlingen van de basisschool in Texas, waar bij een schietpartij zeker negentien kinderen om het leven zijn gekomen. Sommigen vroegen zelfs hulp op sociale media in een wanhopige poging hun kinderen te vinden. Ziekenhuizen in de omgeving nemen dna-materiaal af van familieleden om zeker te zijn van hun band met de gedode kinderen. -
Ouders Texaanse school-shooting verbolgen: waarom ging de politie zo laat naar binnen?
Terwijl Amerika zijn wonden nog likt na de vreselijke schietpartij in het Texaanse Uvalde, plaatsen betrokkenen vraagtekens bij het optreden van de politie. Want waarom duurde het meer dan 40 minuten voor schutter Salvador Ramos werd overmeesterd? ‘Ze hadden meer kunnen doen.’ -
1
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.