Hongkong sluit overheidsgebouwen in centrum

De autoriteiten in Hongkong sluiten voor de rest van de week alle overheidsgebouwen in het centrum van Hongkong. Dat besluit is genomen na een dag van botsingen tussen betogers en de politie. Donderdagochtend dromde slechts een klein groepje demonstranten samen, nadat de autoriteiten de straten rondom het parlement leeg hadden geveegd.

Het massale protest tegen een wetsontwerp dat uitlevering aan de rest van China eenvoudig maakt, liep een dag eerder flink uit de hand. Betogers naderden regeringsgebouwen en blokkeerden zo het plaatselijke parlement. 

De demonstraties tegen de nieuwe wet lijken op de zogeheten Parapluprotesten van 2014, toen ook al een groot deel van de bevolking in opstand kwam tegen de regering. Het Verenigd Koninkrijk heeft gezegd bezorgd te zijn over de situatie in zijn voormalige kolonie. 

Op een gegeven moment greep de oproerpolitie in. Die schoot met rubberkogels en traangas om de menigte uiteen te drijven. Tientallen mensen raakten daardoor gewond.

Demonstranten en de oproerpolitie in Hongkong.
Volledig scherm
Demonstranten en de oproerpolitie in Hongkong. © REUTERS
Lege straten nadat de politie het centrum heeft schoongeveegd.
Volledig scherm
Lege straten nadat de politie het centrum heeft schoongeveegd. © AFP
 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.